CINEMATOGRAFIA

'Salvador' arrasa als Premis Barcelona de Cinema

La cinta de Manuel Huerga acapara, amb set guardons, el reconeixement del cine català

3
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

No hi va haver sorpreses a la gala d'entrega dels cinquens Premis Barcelona de Cinema celebrada ahir a la nit a la Sala Foyer del Gran Teatre del Liceu. Salvador, el retrat de l'últim ajusticiat amb el garrot vil pel règim franquista, es va emportar tots els honors. Millor pel.lícula, director (Manuel Huerga), actor (Daniel Brühl), música (Lluís Llach), muntatge (Aixalà i Snaty Borricón), fotografia (David Omedes) i direcció artística (Antón Gómez). Només Albert Espinosa va aconseguir treure-li un dels vuit premis a què aspirava a l'obtenir el guardó al millor guió pel seu agredolç abordatge de la mort en Tu vida en 65 minutos. Mentrestant, Verónica Echegui, l'heroïna d'extraradi de Bigas Luna, confirmava també les apostes i es coronava millor actriu per Yo soy la Juani.

Rosa Maria Sardà i Juanjo Puigcorbé van formar tàndem com a oficiants d'una cerimònia que, dirigida per Joaquim Oristrell, va arrencar amb tots dos jugant a les pel.lícules: ella fent mim i ell, endevinant la seva verborrea gestual. A poc a poc l'actriu es va anar recuperant d'una fingida afonia i, als acords del jazz d'August Tharrats Trío & Txell Sust, van desfilar les cares i noms de la cinematografia catalana --Emma Vilasarau, Joel Joan, Carme Elías, Josep Maria Pou, Laura Mañá, Isabel Coixet, entre altres-- per entregar els diferents guardons. Cites de Groucho Marx, Napoleó, Manuel de Pedrolo, Clint Eastwood... van esquitxar el guió de la presentació.

EN MEMÒRIA DE PUIG ANTICH

Mentre els Premis Barcelona --unes torres envidriades dissenyades per l'arquitecte Ricardo Bofill-- anaven caient a mans de l'equip de Salvador, els discursos d'homenatge al jove activista executat se succeïen sobre l'escenari: "Dediquem aquest premi als que hem lluitat contra el franquisme i els horrors que es reflecteixen en la pel.lícula", va declarar el director artístic Antxon Gómez; "Als que des de l'extrema esquerra lluitaven per un món més solidari i més just", van anunciar els muntadors Aixalà i Santy Borricón; "Des de l'emoció per uns fets que ens van afectar molt a tota una generació, reivindiquem la memòria de les víctimes del franquisme", va escriure un Lluís Llach absent a la sala. Manuel Huerga es va afegir també a les reivindicacions: "Dedico aquest premi a les germanes de Salvador i desitjo profundament que algun dia es faci justícia de veritat. ¡Pel gran Salvador!".

L'unànime i contundent reconeixement de Salvador va deixar sense opcions la resta de pel.lícules candidates, entre les quals destacaven El triunfo i Tu vida en 65 minutos, amb cinc nominacions cada una, entre les quals a la millor pel.lícula i direcció (Mireia Ros i Maria Ripoll, respectivament).

Albert Serra, debutant darrere de la càmera amb Honor de cavalleria, va ser un altre dels destacats de la vetllada al fer doblet amb les distincions de millor director principiant i millor pel.lícula en versió original catalana. També van ser distingits el documental Cineastes en acció, de Carlos Benpar, i la telemovie Coses que passen, de Sílvia Munt.

Notícies relacionades

CARLES BALAGUER

El premi honorífic va ser concedit a Carles Balagué, en homenatge a la seva trajectòria i al seu projecte dels Cinemes Méliès, que aquest any celebren el 10è aniversari. Després del bany de distincions de la indústria i cinematografia catalanes, la cinta de Huerga prossegueix la seva carrera d'èxits que tindrà, a finals de gener, una nova etapa als Premis Goya, als quals aspira amb 11 nominacions. A Madrid l'esperen Pedro Almodóvar amb Volver (14 candidatures) i Guillermo del Toro, amb El laberinto del fauno (13). Però ahir va ser la nit de Salvador Puig Antich.

Temes:

Manuel Huerga