Xarxa de Parcs Naturals

13 espais per disfrutar de la natura a la província de Barcelona

La Diputació de Barcelona protegeix els valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics apostant per un equilibri entre la preservació dels parcs i el desenvolupament econòmic de la població

13 espais per disfrutar de la natura a la província de Barcelona
2
Es llegeix en minuts

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona està formada per 13 espais naturals d’alt valor paisatgístic, ecològic i cultural que inclouen més de 100.000 hectàrees dins de la província de Barcelona. La gestió de la Xarxa garanteix l’equilibri territorial i ambiental en els 100 municipis del seu àmbit geogràfic, que representen el 22% del territori i el 70% de la població de Catalunya.

Formen part de la Xarxa de Parcs Naturals els següents espais:

  • El parc del Castell de Montesquiu

  • L’espai natural de les Guilleries-Savassona

  • El parc natural i reserva de la biosfera del Montseny

  • El parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

  • El Parc del Montnegre i el Corredor

  • El parc de la Serralada Litoral

  • El parc de la Serralada de Marina

  • El parc natural de la Serra de Collserola

  • El Parc Agrari del Baix Llobregat

  • El parc del Garraf

  • El parc d’Olèrdola

  • El Parc del Foix

  • I, pròximament, Sant Miquel del Fai, Espai Natural Cingles de Bertí

Seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS), la Diputació de Barcelona planifica i gestiona els espais naturals i agraris mitjançant plans especials elaborats amb la participació de tots els agents implicats; protegeix els valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics apostant per un equilibri entre la preservació dels parcs i el desenvolupament econòmic de la població, i fomenta l’ús públic del patrimoni cultural i natural i l’educació ambiental. 

La Xarxa de Parcs Naturals també posa a l’abast de la ciutadania centres d’informació i documentació, itineraris senyalitzats i rutes guiades, museus i exposicions temporals, equipaments pedagògics i culturals, albergs i allotjaments rurals, àrees d’oci i d’acampada, publicacions i audiovisuals, cursos, tallers i estades ambientals. Tot això per disfrutar, conèixer i respectar el medi natural.

S’ha habilitat també el servei de Bus Parc per accedir al parc natural del Montseny i al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que permet arribar amb transport públic integrat els dissabtes, diumenges i festius de tot l’any (excepte per Nadal i Any Nou).

La Diputació de Barcelona aposta pel territori i per la conservació del patrimoni i dels espais naturals de la província. És per això que el 2017 va comprar Sant Miquel del Fai i la finca de 70,4 hectàrees que l’envolta per valor d’1,3 milions d’euros i n’ha invertit 2,6 més per a la recuperació i millora de les instal·lacions. La finca s’emmarca dins de l’Espai Natural Cingles de Bertí. La finalitat és garantir la preservació d’aquest espai tan emblemàtic i que la ciutadania pugui disfrutar-lo. L’obertura de les instal·lacions està supeditada a la finalització de les obres.

Notícies relacionades

Si voleu més informació, entreu a la web Parques.diba.cat de la Diputació de Barcelona o descarregueu-vos les ‘apps’ parcs Naturals DIBA i Itineraris DIBA.

I recordeu: ¡parcs naturals sí, però amb civisme!