REACCIONS LOCALS A LA RESOLUCIÓ

Mobilitzacions als grans municipis catalans contra la sentència del procés

Múltiples concentracions i manifestacions ciutadanes se succeeixen a les ciutats des de poques hores després de la publicació de la decisió

A Badalona, polítics independentistes han deixat la bandera espanyola a mig pal i l'exalcalde Albiol l'ha reposat personalment

043b6b91-c20f-4ba7-b18f-2975591e1507

043b6b91-c20f-4ba7-b18f-2975591e1507

7
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva / Àlex Rebollo / Manuel Arenas

Més enllà de Barcelona, epicentre de les protestes contra la sentència del  procés a Catalunya avui, les reaccions no s'han fet esperar en altres grans municipis catalans. Des d'aquesta mateix matí, unes dues hores després de conèixer-se la resolució, tant entitats independentistes com ciutadania han respost a la crida a manifestacions massives al carrer de la plataforma Tsunami Democràtic i els Comitès de Defensa de la República (CDR), que han animat a la mobilització permanent.

«El poble mana i el Govern obeeix, ja està bé d'acatar les lleis, les sentències i la repressió», han explicitat els CDR, assenyalant que és l'hora del poder popular i que només l'autoorganització pot liderar la proposta .«Fem-nos forts als carrers, a les places, a les assemblees. I obliguem els responsables polítics que ho facin perquè nosaltres desobeirem i no permetrem cap pas enrere».

Manifestacions a Sabadell, ciutat de Forcadell i Cuixart

Als pocs minuts de conèixer-se la sentència, els CDR de Sabadell i les altres organitzacions independentistes han convocat diferents concentracions a la ciutat. Els punts àlgids seran davant l'ajuntament de la cocapital vallesana (20 h) i davant els Jutjats de Sabadell (21:30).

A les 19 h, s'ha citat els manifestants a la plaça del Pi, la plaça del Treball i a la plaça del Mestre Planes , i a les 19:30, a la plaça de la Creu Alta. “Anirem fins a l’'Ajuntament”, ha manifestat la secció sabadellenca dels CDR via xarxes socials.

Segons han informat els mitjans locals, centenars de persones han organitzat una concentració espontània davant  l'ajuntament, que ha començat les 10:30 h i s'ha anat desenvolupant durant el matí. Una gran pancarta amb el lema “'Llibertat presos polítics'”, ha presidit la concentració.

Els equips dels sabadellencs condemnats s'han manifestat via Twitter al cap de pocs minuts de saltar la notícia. Jordi Cuixart (condemnat a 9 anys de presó per sedició), president d'Òmnium Cultural, ha manifestat: “La resposta a la sentència, reincidència. Ho tornarem a fer”.

Per la seva part, Carme Forcadell (11 anys i 6 mesos de presó), expresidenta del Parlament, ha expressat que “ la injustícia s'ha consumat. El lliure debat parlamentari no és delicte, és un dret exercir-lo i un deure defensar-lo. Avui la democràcia viu un dia fosc.

En un comunicat, el grup local d' Esquerra Republicana ha anunciat que els seus set regidors “han paralitzat qualsevol activitat institucional ordinària” arran de la publicació de la sentència. Des d'ERC Sabadell també han cridat a la població a “participar a les accions de protesta no violenta convocades pel moviment independentista”. A més, han confirmat la seva adhesió a la concentració programada davant l'ajuntament i els Jutjats.

El mateix plantejament han defensat des de la Crida per Sabadell, defensant la “desobediència civil no-violenta”. L'exalcalde de Sabadell, Maties Serracant (Crida), també s'ha expressat al conèixer la sentència i s'ha adreçat als dos presos sabadellencs. “Carme i Jordi. Presos i preses polítiques. A Sabadell no defallirem. Per la vostra llibertat, sempre”, ha manifestat.

En un fil de Twitter, l'alcaldessa de Sabadell,  Marta Farrés (PSC), ha manifestat el seu «més absolut respecte a la sentència judicial».  «L'actuació del poder judicial està emparada per la Constitució i nosaltres només podem acatar-la», ha afegit. Farrés també ha apostat per treballar perquè «torni a la política un problema que és eminentment polític».

500 persones tallen la Gran Via de Sabadell

Més de 500 persones  han tallat la Gran Via de Sabadell per condemnar la sentència de l'1-O, segons ha publicat  ACN. Els ciutadans s'han reunit a la plaça Sant Roc de la ciutat i després s'han desplaçat per la Rambla fins a la Gran Via de la cocapital vallesana.  

Entre els manifestants hi havia  Isabel Casals, la germana de l'expresidenta d'Òmnium Cultural,  Muriel Casals. Els ciutadans han pronunciat càntics com «no és justícia és vergonya» i «llibertat presos polítics». A l'arribar a la Gran Via s'han assegut a la calçada i hi han estat durant mitja hora. Finalment, han aixecat la protesta i hi han posat punt final cantant 'Els segadors'.

Terrassa: la dona de Rull lidera la protesta

Les seccions locals de l'ANC i Òmnium a Terrassa han convocat una concentració al Raval de Montserrat –davant de l'ajuntament- a les 20 h. La concentració començarà de forma oficial una vegada finalitzin els ‘ Cants per la Llibertat’, celebrats cada dia al mateix raval de Montserrat a les 19:30 h.

L'egarenc Josep Rull (10 anys i sis mesos de presó per sedició), exconseller de Territori i Sostenibilitat, ha manifestat a Twitter que “si haguessin jutjat els fets, els haurien absolt. Com que han jutjat les idees, ens han condemnat”. Meritxell Lluís, regidora a l'Ajuntament de Terrassa per Junts per Terrassa i dona de Rull, també s'ha manifestat per xarxes: “Ho aconseguirem i seguirem endavant, fins al final”.

En una compareixença institucional, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart (Tot per Terrassa), ha expressat la seva solidaritat amb l'exconseller Rull. “Compartim o no les seves idees, s'ha de compartir un sentiment de solidaritat i empatia”, ha afirmat Ballart. L'alcalde egarenc també ha mostrat la seva solidaritat amb Meritxell Lluís i els seus dos fills: “Volem estar al seu costat i ens posem a la seva disposició per a tot allò que pugui necessitar en aquests moments tan difícils”.

Ballart ha assenyalat que la sentència “marcarà un abans i un després” i ha anunciat la convocatòria d'una Junta de Portaveus extraordinària. També ha assenyalat la celebració d'un referèndum, com la millor sortida al conflicte. A més, Ballart ha afirmat que Terrassa és “una ciutat de pau i que ha de seguir sent-ho” i ha reiterat una crida a “la serenitat” i “ el civisme” i que el seu recolzament no implica “ estar-hi d'acord”.

El soci de govern de Ballart, Isaac Albert (ERC), ha afirmat via xarxes socials que “ la política mai es pot fer des dels tribunals. La sentència no és la solució. Només cerca venjança”.

Des de  Ciutadans Terrassa  han anunciat a través d'un comunicat que «no assistiran a aquestes juntes o plens que han sigut convocats únicament per qüestionar, reaccionar o posicionar-se sobre la sentència del judici del procés, dictada pel Tribunal Suprem».

Moviment a les universitats vallesanes

Sota el lema ‘'Buidem les aules, omplim els carrers'’, Tsunami Democràtic ha convocat els estudiants universitaris a concentrar-se als seus respectius centres, per anar en “columna” cap a les manifestació celebrada a la plaça de Catalunya de Barcelona. Tres centres del Vallès Occidental han participat en la convocatòria: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la UPC de Terrassa i la UPC de Sant Cugat.

Protesta a Rubí

Òmnium Cultural Rubí ha anunciat a través de xarxes socials la convocatòria d'una manifestació davant l'ajuntament rubinenc a les 20 h, com en altres ciutats vallesanes. La  Comissió de l'1 d'octubre  es manifestarà així en contra de la sentència i per reclamar «autodeterminació i llibertat».

Vies tallades a Mataró

La reacció a la sentència del ‘procés’ no s'ha fet esperar a la capital del Maresme, on  diversos centenars de manifestants han tallat l'N-II, en els dos sentits, davant l'estació de tren de Mataró.

“Aquesta tarda donarem resposta a la sentència”, aferma un tuit del CDR Mataró, que cita els manifestants a unir-se a la protesta a les 18:30 a l'estació de Renfe de la ciutat.

Així mateix, segons ha informat el mitjà local ‘Capgròs’, Mataró per la Independència, que aglutina entitats com l'ANC i Òmnium, té previst convocar la ciutadania a les 20 hores davant de l'ajuntament. També ERC i Junts per Mataró, que sumen 10 dels 27 regidors al consistori, demanaran avui que, en un termini màxim de 72 hores, es convoqui un ple extraordinari a l'ajuntament per debatre i establir un posicionament conjunt sobre la sentència del Suprem.

En un comunicat, la Coordinadora Obrera Sindical del Maresme també ha informat que suspèn els actes previstos a l'Ateneu de Mataró per afegir-se a les “convocatòries antirepressives”

Protestes en hospitals i caminades a l'’Hospitalet

Diversos centenars de treballadors i estudiants dels  Hospitals Clínic i Sant Pau, a Barcelona, i de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, s'han concentrat davant de les portes d'aquests centres sanitaris tot just conèixer-se la sentència del procés. 

Simultáneamente, los CDR de la segunda ciudad más poblada de toda Catalunya han convocado concentracions davant de l'Ajuntament de l’'Hospitalet, a les 19:00 hores. Així mateix, també han convocat una marxa per anar des del mateix consistori fins a Barcelona el migdia d'aquest dilluns.

De Santa Coloma a l'aeroport

A Santa Coloma, el compte de Twitter de l'ANC Gramenet remet a tots els seus seguidors la informació propiciada per la plataforma 'Tsunami Democràtic', que,  al seu torn, insta tots els manifestants a concentrar-se a la plaça Catalunya de Barcelona per des d'allà, desplaçar-se fins a l'aeroport, i  col·lapsar la Terminal 1.

Per la seva part, el grup d'ERC de Santa Coloma també ha volgut traslladar-se fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per  escoltar el manifest del vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.

Manifestants tallen el Centre de Control Aeri de Gavà

Notícies relacionades

Un grup de persones s'han concentrat al  Centre de Control Aeri de Gavà, segons fonts dels  Mossos. Els manifestants han bloquejat els accessos al centre. El cos policial ha enviat un equip de mediació  fins allà. El Tsunami Democràtic ha fet una crida a acudir a l'aeroport del Prat una vegada s'ha conegut la sentència que condemna a fins a 13 anys de presó els líders independentistes.

Els Mossos confirmen que el lloc ha sigut desallotjat sense cap incident i que se n'ha reobert l'accés.