INFORME DE SOSTENIBILITAT

L'estació d'aigües residuals del Prat serà una ecofactoria el 2019

Aigües de Barcelona cerca que la planta es regeixi pels principis de l'economia circular

jcarbo44277334 agbar180712140419

jcarbo44277334 agbar180712140419 / Alba Cambeiro

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Aigües de Barcelona planeja convertir l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Prat de Llobregat (Barcelona) en una ecofactoria. Passarà al llarg del 2019, una vegada li siguin concedits tots els permisos pertinents, tal com ha explicat l’ecòleg i president de la comissió de sostenibilitat de la companyia, Ramon Folch, aquest dijous en la presentació del’Informe de sostenibilitat 2017.

L’objectiu és que la planta es regeixi completament pels principis de l’economia circular i que cobreixi el 100% de les seves necessitats energètiques amb recursos propis a base de biogàs, procedent de fangs, i energia solar a través de plaques solars amb un "balanç zero de dependència energètica i emissions de CO2". Segons Folch, un dels reptes de l’empresa és "aconseguir fer una gestió sostenible de l’aigua".

"Per aconseguir-ho hem d’acabar amb la sistemàtica extracció d’aigua del riu Ter, perquè la gran majoria acaba al mar i aquesta aigua es podria reutilitzar per a activitats de caràcter mediambiental –com evitar l’entrada de sal als aqüífers del delta de l’Ebre–, per a finalitats agrícoles –regar el parc del Baix Llobregat– i finalitats industrials o d’ús domèstic", ha explicat Folch.

El mateix també ha assegurat que, a Barcelona, "la pobresa hídrica no existeix. "I és així perquè Agbar no ha fet ni un sol tall d’aigua a famílies que no poden pagar les factures per la seva situació econòmica". Folch ha ressaltat que l’empresa (amb 150 anys de trajectòria a l’esquena i que proveeix actualment 1,5 milions de persones de Barcelona) dona cobertura a 39.128 famílies que no paguen l’aigua perquè no poden. Això té un impacte de 2,7 milions d’euros a l’any, que assumeix la companyia.

Controls

Agbar fa entre 1.000 i 1.150 controls diaris perquè tingui les garanties sanitàries i la pressió adequada a tots els barris "des de la Barceloneta a la Bonanova", ha matisat Folch, que a més ha afegit que "s’ha millorat molt en els últims temps el sabor de l’aigua a partir de tractaments com l’osmosi inversa", si bé ha reconegut que "encara té una un mica de gust de clor".

Quan li han preguntat per la iniciativa de tres comunitats autònomes espanyoles de promoure campanyes per al consum d’aigua de boca gratis des dels bars i els restaurants, Folch li ha donat el seu vistiplau i l’ha considerat "important" perquè transmet seguretat sanitària.

De fet, ha remarcat que un metre cúbic d’aigua costa un euro –sense taxes– al consumidor, mentre que 1,5 litres d’aigua embotellada representa un cost d’uns 0,50 cèntims, i es converteix en 800 vegades més cara. També ha xifrat en un 2% la ingesta d’aigua de l’aixeta per llar, mentre que el 98% és per a dutxes, rentadores, rentaplats i reg de plantes, entre d’altres.

Notícies relacionades

El president de la comissió de sostenibilitat també ha remarcat que s’ha consolidat l’estratègia d’Agbar per al 2020 i s’han aplicat polítiques proactives per millorarl’equitat de gènere (35% dones directives) i l’equitat social.

L’Informe de sostenibilitat 2017 presentat aquest dijous i elaborat perl’auditoria Ernest&Youngrecull les accions de l’empresa relacionades amb el desenvolupament sostenible, seguint les directrius de la Global Reporting Initiative (GRI), l’única agència que actua a escala mundial per certificar i retre comptes en relació amb els protocols de sostenibilitat.

Temes:

Agbar