OSASUNA-BARCELONA (1-2)

El Barça s’imposa a pilota aturada amb un córner i un penal

Lewandowski salva de penal una victòria que havia encarrilat Kounde després d’un córner i que va neutralitzar Ávila amb un golàs. El davanter es rescabala del negre record de l’any anterior la nit que van debutar els Joãos i Iñigo.

El Barça s’imposa a pilota aturada amb un córner i un penal

ANDER GILLENEA / AFP

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lewandowski es va treure l’espina del disgust de l’any passat a El Sadar. Va marcar el gol decisiu de la victòria. Ho va celebrar profusament. Pel valor del gol, a 5 minuts del final teòric reglamentari (van ser 10 d’afegit), i després que Chimy Ávila hagués empatat, i pel record negre que l’aclaparava en una altra nit espessa en què va veure una targeta groga que amenaçava de repetir l’amarg desenllaç de la Lliga passada.

El duel es va saldar amb el mateix resultat (1-2), però amb Lewandowski al camp per salvar l’ensopegada que hauria allunyat el Barça a cinc punts del liderat acabat d’estrenar el setembre. El campió va sobreviure a pilota parada perquè no en va tenir prou amb el futbol malgrat que ja va disfrutar dels fitxatges inscrits divendres. A més de João Cancelo i João Félix, també va debutar Iñigo Martínez.

Més de 150 córners després

Havia marcat Kounde al rematar de cap un córner. Després de més de 150 llançaments, el Barça va tornar a aprofitar un córner. Des del gener, amb el gol de Marcos a l’Espanyol, no treia partit de l’estratègia en la Lliga. L’últim penal que va llançar el Barça va ser al març i el va fallar Ferran.

L’encert va arribar en el moment oportú per emportar-se el botí d’El Sadar, sempre valuós i sempre lluitat. Al Barça li va costar sotmetre la segona unitat de l’Osasuna. No era l’onze titular el que rebia el campió; no era el partit gran de la setmana per als navarresos. Ho va ser el del Bruges i la gesta de remuntar l’1-2 de l’anada es va frustrar en dos minuts quan els belgues van igualar amb el 2-2. L’Osasuna va tornar tocat i destrossat de l’Europa League. Només van aguantar en l’alineació Catena i Juan Cruz.

Xut al pal en el primer minut

Era d’esperar, no obstant, que el Barça hagués de suar per emportar-se els tres punts per més que presentés el millor onze, amb Lamine Yamal per davant de Raphinha. Només es va notar la diferència en el primer minut, quan els de Xavi van encadenar una llarga seqüència de passades a partir del servei inicial que va acabar amb un xut de De Jong al pal. Ni tan sols amb el gol de Kounde es va poder advertir cap concessió als locals a punt d’arribar al descans. Un tresor tenint en compte la deriva que dibuixava el partit.

La victòria a Pamplona es paga cara, jugui qui jugui de ‘rojillo’, com si la intensitat del granat impregnés d’empenta qualsevol destraler (que no és el cas) i el convertís en competitiu. El Barça va jugar de verd pàl·lid, el que suggereix que les seves millors qualitats no són derivats de la passió. Seran la fredor, la intel·ligència i la tècnica, qualitats imprescindibles per abordar rivals com l’Osasuna, que es repleguen a l’instant quan la pressió per robar la pilota no prospera.

Ni dinamisme ni velocitat

El Barça va tornar a jugar a la meitat del camp aliena i un cop més es va mostrar obtús per desplaçar el rival amb cert dinamisme. Faltava mobilitat entre els jugadors que estaven per davant de la pilota, tots mirant qui la tenia, preocupats per mantenir cada un la seva posició i no per crear espais movent-se i moure el seu marcador.

Comparativament, hi va haver més velocitat a les files vermelles i hi va haver més determinació per acabar les jugades. Tot i que el xut topés en un cos verdós. Ells ho van intentar cada vegada. Per això Ter Stegen va intervenir abans que Aitor i va desviar dos xuts, el segon d’Oroz, de forma espectacular.

Ter Stegen segueix esforçant-se per mantenir el zero, però Lewandowski ha desaparegut d’un camp de mals records. Absent en el joc, revivia el malson de l’any passat i va veure una targeta la segona vegada que va treure els braços per protegir la pilota.

Ja el coneixen i tots els defenses estan pendents de poder treure-li una falta; un cas estrany el del polonès, que pega més que rep, quan són els davanters qui haurien de ser els colpejats. Un sospitós habitual. Igual que Gavi, a qui busquen les pessigolles en cada partit. Per si de cas, Ibáñez va somicar estirat a l’àrea per convidar els àrbitres a revisar les imatges i trobar una falta en el net cop de cap de Kounde.

El canvi de tota la davantera de l’Osasuna va ser el senyal que el partit canviaria. Un senyal més efectista que efectiu. Veure el trio titular que entrava de cop va animar l’afició a rugir. Les expectatives es van complir amb el golàs de Chimy Ávila. Però no n’hi va haver prou.

Fitxa tècnica

Osasuna: Aitor (7); Areso (7), Catena (5), Herrando (6), Cruz (8); Ibáñez (5), Iker Muñoz (5), Oroz (6); Rubén (4), Raúl García (4), Arnaiz (6).

Tècnic: Jagoba Arrasate (6).

Canvis: Budimir (5) per Rubén (m. 62); Àvila (8) per Raúl García (m. 62); Barja (6) per Arnaiz (m. 62); Moncayola (5) per Ibáñez (m. 72); Vidal (s.q.) per Areso (m. 80).

Barcelona: Ter Stegen (8); S. Roberto (5), Kounde (7), Christensen (6), Balde (6); Romeu (5), De Jong (6); Gündogan (5), Gavi (6); Yamal (5), Lewandowski (6).

Tècnic: Xavi Hernández (6)

Canvis: Cancelo (6) per S. Roberto (m. 58); Ferran (5) per Yamal (m. 58); J. Félix (s.q.) per Romeu (m. 79); Raphinha (s.q.) per Lewandowski (m. 90); Iñigo (s.q.) per Christensen (m. 90).

Gols: 0-1 (m. 45), Kounde. 1-1 (m. 75), Ávila. 1-2 (m. 85), Lewandowski (p).

Àrbitre: Ortiz Arias (4), madrileny.  

Targetes: Lewandowski, Areso, De Jong i Balde.

Targetes vermelles: Catena.

Notícies relacionades

Estadi: El Sadar.

Espectadors: 21.966