Acord definitiu

El Barça traspassa Dembélé per 50,4 milions d’euros

El futbolista francès, que firma fins al 2028 amb el club parisenc, conclou una contradictòria etapa de sis anys al club blaugrana

5
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ousmane Dembélé se’n va del Barça. El futbolista francès pagarà finalment 50,4 milions, una mica més dels 50 milions d’euros firmats en la clàusula del futbolista, i se n’anirà al París Saint-Germain. El club blaugrana, en el comunicat emès aquest dissabte, no va especificar quant d’aquesta quantitat anirà a parar a les mans del futbolista –el seu contracte privat amb el Barça establia un cobrament de 25 milions–.

L’esforç de Xavi per retenir Dembélé ha sigut en va. Ha aconseguit mantenir-lo al seu costat fins que la temptació econòmica suggerida pel PSG s’ha fet irresistible; l’entrenador del Barça s’ha quedat sense un futbolista «determinant i diferencial, dels millors del món», com repetia en defensa del discutit Ousmane, i amb un disgust enorme pel seu valedor incondicional davant de tothom.

El PSG, de nou

Els afalacs i la confiança plena proclamada per l’entrenador des que va arribar el novembre del 2021 han sucumbit a l’interès econòmic que tenien els agents de l’internacional francès i a la superior fitxa que li ofereix el PSG per atraure el que han designat com a relleu de Kylian Mbappé davant la certa perspectiva que marxi al Madrid. A Dembélé li cauen nets uns quants milions d’aquesta clàusula més els emoluments que hagi acordat amb el seu nou club, superiors en qualsevol cas als que percebia al Barça de les retallades.

Sis anys després que el PSG s’emportés Neymar del Barça (2017) amb previ pagament dels famosos 222 milions de clàusula –encara avui rècord absolut de la història del futbol– el seu president qatarià Nasser al-Khelaïfi reapareix en l’univers culer per aprofitar l’oportunitat de mercat (si és una ganga queda a criteris subjectius) i substituir una peça per una altra.

El 31 de juliol havia de ser l’últim dia en què Dembélé costava 50 milions i havia de manifestar el jugador, o algun club, que desitjava ser traspassat. Així que l’1 d’agost aquest preu no es va elevar fins als 100 milions quan el PSG va avisar abans de la seva intenció de contractar-lo. El PSG de Luis Enrique, que ha apostat per Dembélé malgrat que va arribar tot just quan ell marxava del Barça, va contractar gratis aquest estiu Arnau Tenas, el tercer porter blaugrana, que va quedar lliure.

La carrera de Dembélé al Barça es va desgraciar en el tercer partit que va jugar. A Getafe, al fer un innocu i efectista cop d’esperó. Va patir una ruptura del tendó del bíceps femoral esquerre que el va tenir de baixa 20 partits. Era la primera de les nombroses lesions musculars que han protagonitzat la seva estada al Camp Nou. Una altra ruptura al mateix múscul de la cama dreta va malbaratar la seva tercera campanya (només va jugar nou partits) i una lesió amb França a l’Eurocopa en va retallar la cinquena.

En sis temporades, Dembélé ha disputat 185 partits dels 330 possibles (el 56%), ha marcat 40 gols i ha fet 42 assistències. Ha col·laborat en la consecució de set títols: tres Lligues, dues Copes i dues Supercopes. Res a Europa. La seva última aportació ha sigut el gol de l’1-0 al Madrid en el clàssic de Dallas.

L’extrem francès se’n va amb 26 anys, potser la millor fase, per edat, de la carrera d’un futbolista i deixa el Barça sense el primer dels tres substituts que va fitxar Josep Maria Bartomeu per pal·liar la fuga de Neymar. Després van aparèixer Philippe Coutinho (gener del 2018) i Antoine Griezmann (2019).

Se’n va Ousmane com Neymar, enmig de la gira nord-americana, tot i que el culebró ha durat menys del que es va desenvolupar llavors a la costa est, entre Nova Jersey i Miami, amb el desenllaç final de Neymar acomiadant-se dels companys a Barcelona i uns advocats dipositant el taló de la clàusula a la seu de LaLiga a Madrid.

Neymar i Dembélé, junts

El cercle s’ha tancat. Neymar i Dembélé han confluït a París, i aquesta vegada coincidiran tret que Al-Khelaïfi aconsegueixi acomiadar el brasiler indemnitzant-lo. Mentre els agents de Dembélé parlaven a París (Moussa Sissoko i Marco Lichsteiner van firmar la renovació del 2022), representants en nom de Neymar han visitat Barcelona. No només per plaer.

Amb tot, Xavi no està convençut de recuperar Neymar ni el club disposa de diners per reinvertir-lo immediatament. Els 25 milions serveixen per gestionar el límit salarial que permeti la inscripció de tots els futbolistes pendents: les cinc renovacions (Iñaki Peña, Araujo, Balde, Marcos i Sergi Roberto) i els tres fitxatges: Gündogan, Iñigo i Romeu. L’ingrés s’aplaudeix després del cobrament dels 8,5 milions del Porto per Nico González.

Xavi va reclamar a Joan Laporta de nou després del triomf contra el Madrid més fitxatges per reforçar la plantilla. El tècnic vol un altre migcampista i un lateral dret. No s’ha definit sobre la necessitat de compensar la marxa de Dembélé amb un altre davanter o en té prou amb Abde o la formidable irrupció de Fermín López. L’any passat el va obtenir quan Ousmane va provocar un petit cisma en el si del club.

El pols d’Alemany

Notícies relacionades

Xavi advocava fermament per la continuïtat de l’extrem a l’hivern del 2021, però els seus agents no s’avenien a cap acord. A sis mesos de la conclusió hi va haver un pols auspiciat per Mateu Alemany, el director de futbol, que advocava perquè fos apartat de l’equip si no renovava. Va quedar marginat dos partits.Al tercer, Xavi el va rescatar pel cruent panorama que es dibuixava, lluny de les posicions de Champions que se li van exigir.

La dilació per negociar un acord va arribar al punt que es va esgotar el contracte i no hi va haver una resposta fins a mitjans de juliol. Calia lligar un possible recanvi i va arribar Raphinha, pagat a preu d’or a un club acabat de descendir. El Leeds, coneixent l’estat de desesperació del Barça, va reclamar 58 milions més 9 de variables. Sense contracte, Dembélé es va presentar a Sant Joan Despí disposat a entrenar-se amb el seu blanc somriure per alegrar també Xavi. Fins que, un any després, se li ha esborrat de la cara.