«M’ENCANTEN ELS DESAFIAMENTS», REVELA

Gündogan, després de la seva presentació: «Tinc molt bona connexió amb Xavi»

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Matí assolellat de dilluns a la ciutat esportiva del Barça. Assolellat i calorós per rebre el fitxatge estrella del nou projecte que pilota Xavi. De fosc, sobri, elegant i sense cap corbata, Ilkay Gündogan ha trepitjat «orgullós» la gespa de Sant Joan Despí, escortat pel president Joan Laporta. «Tinc molt bona connexió amb Xavi, em veig reflexat en el seu caràcter i, fins i tot, en la seva manera de jugar. M’encanten els desafiaments, he vist un bon projecte i tinc unes ganes invencibles de formar part d’aquest club», ha confessat l’alemany, entusiasmat «per la bellesa de la ciutat de Barcelona, una de les millors del món».

«Tu ets el primer jugador que ens va demanar Xavi i sé que teniu una sintonia perfecta. Vens amb experiència i coneixent, és clar, el sistema», ha dit el dirigent al futbolista alemany. És el reforç estrella, no pel que ha costat (ni un euro, ve amb la carta de llibertat sota el braç), sinó pel que representa la seva aparició. Era el capità del City de Guardiola que ho ha guanyat tot. L’últim futbolista a besar la Champions, aconseguida a Istanbul fa poc més d’un mes.

«És un dia especial per al club, especial per a Ilkay, especial per a la seva dona, Sara, que és el seu aniversari. Un jugador de la categoria de Gündogan, alemany, d’origen turc, campió d’Europa, és un jugador d’èxit, que s’ha decidit pel Barcelona entre les grans ofertes que tenia. És un honor que t’hagis decidit pel nostre club, significa molt», ha proclamat Laporta, que ha revelat que havia renunciat a ofertes «d’altres grans clubs. Amb aquesta incorporació el Barça surt molt reforçat, no només esportivament, sinó institucionalment».

La xerrada amb Guardiola

El jugador que va renunciar a continuar en la Premier per embarcar-se en l’aventura blaugrana, feliç del retrobament amb Lewandowski, el seu vell amic del Dortmund, i Ter Stegen, el seu soci en la selecció alemanya. «Vaig parlar per telèfon amb Pep, estàvem tots dos de vacances. Volia dir-l’hi jo. Vaig agafar el telèfon i l’hi vaig explicar tal com era. Li vaig explicar el meu procés. S’ho va prendre d’una manera trista, però, i és interpretació personal, content que vagi al club de la seva infància, al club del qual tan orgullós està», ha dit el futbolista.

Amb 32 anys, Gündogan arriba a Barcelona a esprémer els seus últims temps com a futbolista d’elit en un club que seguia des de sempre. «Estic molt emocionat i agraït de formar part d’aquest club. Recordo quan de petit veia el Barça cada partit, tant entre setmana com els caps de setmana. El Barça de Rijkaard, el Barça de Pep, per descomptat...», ha declarat encara sobre l’herba, just abans d’enfundar-se el vestit oficial i pilotejar amb nens del Barça Academy.

«Em veig un jugador silenciós»

Ha rememorat l’època de Ronaldinho i «jugadors com Xavi, Iniesta, Busquets, tot i que és diferent de mi», tot i que ha qualificat ‘Busi’ de «jugador silenciós que ha sigut fonamental en els èxits que ha tingut el Barça en els últims anys. Potser soc similar a ell, puc marcar gols, però l’important és contribuir que l’equip jugui bé. De vegades, queda en segon nivell perquè en el futbol modern és més important fixar-se en les estadístiques que no en el joc. Jo em veig així, més silenciós, més humil».

«Puc ajudar l’equip a arribar a un nivell diferent, la base és molt bona, podem guanyar grans títols, hi ha la combinació perfecta entre joventut i experiència, una combinació guanyadora. Ah, ¡em disculpo perquè el meu fill està plorant», ha dit Gündogan, que ha indicat que s’enfronta a un «desafiament». I no se sent espantat. Ni de bon tros. «M’encanten els desafiaments personals i esportius. Tinc una edat, ho sé. Però no estic per retirar-me, tinc molt per demostrar», ha afegit el centrecampista, que ha revelat les seves xerrades amb Lewandowski.

«Quan ell va començar a parlar del Barça i de l’estil de vida mediterrani vaig veure com li brillaven els ulls. Les seves paraules i la seva cara van ser un missatge molt poderós. També amb el Marc, tots dos estan molt orgullosos de ser aquí», ha dit l’interior, que ha recalcat que «és un desafiament per a mi, un estil de joc diferent, adaptar-m’hi, m’encanten els desafiaments, personals i esportius. Tinc una edat, però no estic a retirar-me, tinc molt per demostrar», ha precisat.

Gündogan ha recordat, en el seu discurs oficial, poc abans d’entrar a la sala de premsa de Sant Joan Despí, Jordi Cruyff, una persona capital en el seu fitxatge, igual que ha esmentat Mateu Alemany, director de futbol, i Deco, nou secretari tècnic del Barça, càrrec per al qual no ha sigut encara nomenat oficialment. Ha firmat per a dues temporades amb opció a una altra més en funció de determinades variables que pugui complir sobre el seu rendiment. Avui, el seu primer acte protocol·lari; demà dimarts, primer entrenament amb Xavi, i dimecres el centrecampista alemany haurà de pujar a l’avió camí d’una gira esportiva i comercial pels Estats Units, on el Barça estarà durant les dues pròximes setmanes.

«Prefereixo que em diguin Gundo»

«L’any passat vam guanyar la Lliga, Ilkay. Això ara va agafant forma. Ara volem més, volem més, a més de ser hegemònics en la Lliga, volem competir en la Champions amb possibilitats de guanyar-la. M’agradaria ser entre els candidats a guanyar-la», ha recalcat Laporta, que ha elevat el to d’exigència cap a Xavi i, per descomptat, el projecte.

«Només volia esmentar un parell de casos. Parlem del seu fitxatge el dia en què tanquem el de Christensen, l’agent és el mateix. Les propostes financeres que tenia eren molt superiors a les que tenia del Barça. Però ell ha decidit quedar-se aquí. No està gaire content el teu oncle, però has volgut venir aquí», ha dit Alemany, mentre el futbolista li ha resolt un dubte.

Notícies relacionades

«Prefereixo que em diguin Gundo, Gundo i no Ilkay o Gündogan», ha revelat l’excapità del City. «Quan vaig parlar amb Xavi vaig veure que anàvem pel bon camí, que era la decisió correcta. Xavi va ser molt clar, em va parlar amb les idees molt clares. M’he sentit molt reflectit en el seu caràcter. He tingut molt bona connexió. No és tant el que em va dir, sinó com m’ho va dir. De vegades, és més important el contingut i les formes que el missatge».

En aquest sentit, ha recordat que està preparat per «assumir diversos papers», fins i tot de mig centre. «Conec el que cal fer en cada posició». No sap on jugarà inicialment. «Xavi, com li passava a Pep, valora molt que sigui un jugador versàtil. I estic motivat de ser part de procés de remuntada del Barça a Europa, ja que en els últims anys no ha complert les expectatives», ha remarcat.