Futbol

¿Per què Xavi va canviar Ter Stegen en el descans a Valladolid?

  • El Barça ressuscita el Valladolid

  • Xavi lamenta la mala imatge del Barça

¿Per què Xavi va canviar Ter Stegen en el descans a Valladolid?

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Iñaki Peña va debutar ahir en partit de Lliga amb el FC Barcelona. El porter del planter, que ja havia jugat en la Copa i en la Champions, va substituir Ter Stegen en el descans. Al marge del premi per a la constància del porter alacantí, Xavi va efectuar la substitució amb l’objectiu que l’alemany opti a aconseguir el millor registre de la història en el trofeu Zamora, un guardó que ja té assegurat aquest any, i succeirà marroquí Bono (Sevilla) en el palmarès. Segons les normes que regeixen en el Zamora, que atorga des del 1959 el diari esportiu ‘Marca’ (igual que el de Pitxitxi), només es compten els gols encaixats en els partits en què un porter disputi 60 minuts, com a mínim.

Xavi ho va explicar sense embuts després del partit. «¿Per què el canvio? Perquè volem ser l’equip menys golejat de la història i perquè vull que el Marc aconsegueixi el Zamora i sigui el porter menys golejat de la història de la competició. Per això, elegeixo el Marc i després, precisament per això, el canvio. És un dels motius i perquè l’Iñaki s’ho mereix. Sempre entrena bé, és un exemple i voldria donar-li l’enhorabona perquè avui ha debutat en la Primera Divisió», va afirmar el tècnic blaugrana.

Notícies relacionades

Es dona la circumstància que la consecució matemàtica del títol de Lliga ha anat acompanyada d’un augment de la vulnerabilitat de la defensa blaugrana, fruit de la pèrdua de tensió competitiva que ha experimentat l’equip. Per molt que Xavi hagi afirmat que objectius menors, com el Zamora i el Pitxitxi de Lewandowski, hagin passat a ser més importants, l’equip dona mostres d’una relaxació evident. Ter Stegen ha encaixat sis gols en les tres últimes jornades, quan només n’havia rebut 11 en les 33 anteriors. L’Espanyol en va marcar dos gairebé seguits (després del 0-4 que sentenciava la Lliga); la Reial, dos més al Camp Nou, i el Valladolid, tres al Nuevo Zorrilla, dos a l’alemany i un a Iñaki Peña.

Per tant, Ter Stegen manté els 15 gols en 35 partits, amb una mitjana de 0,42 gols encaixats. És cinc centèsimes inferior al rècord que comparteixen el deportivista Paco Liaño (0,47) i l’atlètic Jan Oblak (0,47) en les temporades 1993-1994 i 2015-2016, respectivament, quan els van marcar 18 gols en 38 partits. Amb Liaño, a més, Ter Stegen manté la disputa de les porteries a zero en una temporada. En suma 25 en aquesta Lliga per les 26 que va aconseguir el seu rival en la temporada 1993-1994. Aquesta fiabilitat defensiva no li va servir al Dépor per guanyar la Lliga. Va ser segon per darrere del Barça quan l’equip d’Arsenio Iglesias va tenir el títol als peus del penal que Djukic va fallar en l’última jornada davant el València.