UNA ELECCIÓ MEDITADA

Aquesta és la llista de Xavi per llançar els penals al Barça

  • Les reflexions de Xavi després de l’escàs triomf sobre el València

  •  La crònica del Barça-València

Aquesta és la llista de Xavi per llançar els penals al Barça

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ferran Torres era el primer designat a llançar un penal si es produïa en el Barça-València. Ansu Fati era el segon de la llista. Raphinha n’era el tercer. Franck Kessie podia ser un llançador també, però no figurava en l’onze titular. Si als quatre futbolistes se’ls uneix Robert Lewandowski, absent per lesió, ja està completa la relació dels primers especialistes, que no els únics per xutar la pena màxima.

La fallada de Ferran ha activat la xerrada dels penals, gairebé tant com el diàleg que va mantenir amb Ansu, que també desitjava xutar-lo. En el punt de penal es van reunir els quatre especialistes possibles, tot i que Raphinha i Kessie, respectuosos amb la jerarquia establerta al vestidor pels tècnics, hi eren per posar pau. Més soroll hauria generat si aquest error hagués costat algun dels tres punts que va amarrar el Barça en el seu treballós partit contra del València. Va poder conservar-los malgrat quedar-se amb 10 després de l’expulsió d’Araujo.

«Abans del partit ja sabíem qui havia de cobrar el penal. Ansu tenia moltes ganes de marcar», va comentar Raphinha, restant transcendència al conclave que es va produir després que Alberola Rojas sancionés la mà de Guillamón. Llarg conclave que va durar més de dos minuts entre les protestes dels jugadors del València i la revisió de l’acció pel VAR.

Designats amb aval

Tenir una llista d’executors de les accions a pilota aturada és molt comú a qualsevol equip. «Són decisions de l’‘staff’. Hi ha un ordre. Hi ha un ordre i ells ho tenien clar, però, al final, també són sensacions», va explicar Xavi sobre l’elecció dels llançadors elegits. Una elecció que parteix de la fiabilitat que mostra cada un en la qualitat del cop, els assajos dels entrenaments, l’enteresa per assumir una responsabilitat crucial i el grau de confiança puntual del moment.

No hi ha res a l’atzar en una decisió transcendental com aquesta. Els responsables de xutar en cada partit compten amb un aval. Kessie, per exemple, venia de ser un dels executors del Milan i de la selecció de Costa d’Ivori.

El cas és que el Barça només ha llançat tres penals aquesta temporada i n’ha fallat dos. Cap error ha costat punts i l’encert no va servir per guanyar. Lewandowski n’és el número u. Va fallar contra l’Almeria amb un xut ras que va colpejar al pal dret del porter i el va encertar contra el Manchester United, malgrat que David de Gea va tocar la pilota, va colpejar al pal i va entrar. Ferran Torres era el primer de la llista contra el València. Se li va presentar l’oportunitat per redimir-se i la va malgastar.

Notícies relacionades

El Barça va afrontar a la Supercopa d’Espanya una tanda de penals contra el Betis. Tots els llançadors estaven preparats. Tots el van encertar. Lewandowski, Kessié, Ansu i Pedri van compondre la llista en la semifinal. No hi va haver necessitat de xutar el cinquè perquè Ter Stegen va retallar la responsabilitat del xutador. Ferran era al camp.

El llançament de penals va ser més fructífer el curs passat. El Barça de Koeman i Xavi va disposar de nou oportunitats. Memphis Depay encapçalava la llista i en va transformar cinc de sis. Ferran va aprofitar els dos que va tenir i Philippe Coutinho va encertar el seu. En la campanya precedent (20-21) hi va haver fins a cinc xutadors diferents malgrat que hi havia un número u indiscutible. Leo Messi. No infal·lible, tampoc. En va marcar vuit dels 10. També ho van intentar Griezmann, Braithwaite, Dembélé i Pjanic.