Novetat editorial

’Triomfador’, les ombres de la Masia del Barça de finals de segle XX

  • L’escriptor Joan Jordi Miralles publica una novel·la de ficció que recrea l’ambient hostil del planter blaugrana entre finals dels anys vuitanta i principis dels noranta, així com l’exigència de l’esport formatiu d’elit

A1-164427121.jpg

A1-164427121.jpg / Pau Cortina / ACN

2
Es llegeix en minuts

«És una ficció amb coneixement de causa», remarca Joan Jordi Miralles en la presentació de ‘Triomfador’ (Editorial Males Herbes), una novel·la ambientada entre finals dels anys vuitanta i principis dels noranta que fuig del text de denúncia, malgrat que s’hi destapen les traumàtiques experiències que van viure alguns adolescents que van arribar a la Masia amb el somni de, en el cas del protagonista, arribar al primer equip de bàsquet del FC Barcelona.

«No és una obra autobiogràfica. En tot cas, la meva història personal me la guardo per a mi», admet l’escriptor, nascut a Osca el 1977, malgrat que explica que el llibre, publicat el 25 de gener, concentra situacions fictícies que, alhora, van ser una realitat que van conèixer les persones amb qui va conviure, ja sigui en primera o tercera persona. «No recordo si tot el que explico va passar així, no sé quin percentatge és realitat i quin és ficció, però la sensació que té el lector a l’acabar la novel·la sí que era present entre nosaltres», matisa.

Distància i ritme absorbent

Per a Miralles, que ha treballat en la publicació de ‘Triomfador’ durant 14 anys, la clau per poder donar forma a la novel·la és la distància que agafa respecte a ella. «Sense ficció no hi havia història, sinó una crònica de relat», apunta. L’autor, que sovint fa ús de frases curtes per donar un ritme absorbent a la lectura, assegura que escriure el llibre no li ha servit com a teràpia. «No ho recordo com una ferida, malgrat que vaig viure experiències potents», revela, encara que reconeix que la seva manera de veure les coses està influïda per les vivències que va tenir en aquella etapa de llums i ombres.

El protagonista, l’Ulisses, es mentalitza fermament per superar tota mena d’adversitats a fi d’aconseguir allò que tant anhela, l’eterna promesa d’arribar al primer equip del Barça de bàsquet. Tanmateix, després de passar per alt impactants humiliacions d’altres residents de la Masia, alguns dels obstacles que es troba pel camí –un de determinant– el fan perdre la motivació i no tenir cap aspiració clara, cosa que deixa el noi en uns llimbs difícil de gestionar emocionalment en plena adolescència.

La llei del més fort

Notícies relacionades

«Després de viure a Barcelona, vaig deixar de tenir l’edat que tenia», arriba a afirmar el jove de Manresa, protagonista de ‘Triomfador’, als seus pares amb referència a les vexacions patides pels actes dels companys. Les explica l’autor amb una precisió minuciosa, en un ambient de ’bullying’ i crueltat màxima en la qual impera la llei del més fort i on no hi ha compassió. Malgrat que demanar clemència és en moltes ocasions l’única opció restant, mai serveix per frenar una onada de dolor que causa fins i tot impotència al lector.

El relat mostra els valors ferotges que desperta l’exigència de l’esport formatiu d’elit. No obstant, Miralles adverteix que no seria «just» llegir la novel·la en el context actual, sinó en el d’aquell moment (1989-1993), «per molt que ens quedi llunyà», objecta. «Probablement, el llibre ens despertaria sensacions diferents fa 10 anys. Avui, tothom està conscienciat i obert a parlar sobre aquestes problemàtiques socials», afegeix Jesús Rocamora, editor del llibre en castellà de Seix Barral.