Anàlisi

La contracrònica del Madrid-Barça: Xavi torna als quatre piloters

Gavi va ser l’interior desplaçat a l’extrem esquerre però va definir com el millor davanter: un gol i dues assistències

deportes/CABECERA_FUTBOL_CONTRACRONICA_REALMADRID_BARÇA.jpg

deportes/CABECERA_FUTBOL_CONTRACRONICA_REALMADRID_BARÇA.jpg

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quatre migcampistes per a un altre partit gran. Xavi ha arribat a la conclusió que li interessa més fomentar el control de la pilota contra els rivals de més entitat. Va jugar amb els quatre mitjos contra l’Atlètic a la Lliga i va repetir la mateixa fórmula contra el Madrid a la Supercopa.

Va triomfar al Metropolitano amb molts problemes, i va triomfar a Riad amb una excel·lent actuació per arrabassar-li la Supercopa al gran rival. Després del 0-4 del Bernabéu la campanya passada, va arribar l’1-3 de l’Aràbia Saudita, que potser marqui un punt d’inflexió. Si més no, va tenir el valor de tot un títol.

La tàctica

Xavi confia en quatre (De Jong, Busquets, Pedri i Gavi) dels cinc migcampistes que té, convertit Kessié en un recanvi per a segones parts, sigui per insuflar força en atac, sigui per augmentar la capacitat defensiva.

Busquets és l’únic que no es mou de la seva posició, ja que és un especialista com a migcampista. Al Metropolitano el tècnic va utilitzar Gavi com a interior dret i De Jong pel carril esquerre, amb Pedri situat a l’extrem esquerre. Era un simple punt de partida, ja que la seva missió era moure’s cap al mig per facilitar més opcions de passada i cedir la banda a Balde.

A Riad, i contra el Madrid, De Jong va passar a la dreta i Pedri a l’interior esquerre. Va ser Gavi l’enviat especial a l’extrem esquerre. Amb la mateixa missió que Pedri: ajudar a la combinació interior.

En el replegament, el Barça es protegia amb un 4-2-3-1, amb De Jong en el doble pivot amb Busquets, i una línia per davant amb l’extrem dret (Dembélé) i l’esquerre (Gavi) a les bandes, i l’interior esquerre (Pedri) centrat.

El protagonista

Gavi va ser més incisiu que Pedri. Sol ser més vertical i enèrgic que el seu amic canari. Menys virtuós i pacient. Directe com ha de ser un davanter, Gavi va enfocar la porteria de Courtois, i no va estar per orgues. Busquets li havia robat la cartera a Camavinga, a la meitat del camp blanc, i amb una ràpida transició la pilota va passar per Dembélé, Pedri i Lewandowski cap a Gavi, que va controlar i va creuar la rematada amb l’esquerra davant Courtois.

Lewandowski va assistir Gavi i Gavi va assistir després Lewandowski. El 0-2 va ser una jugada construïda pel Barça, començada i acabada amb la mateixa velocitat que la primera. A un toc per part de cada intervinent, menys l’assistent, que en va fer servir dos per controlar i passar la bimba en les millors condicions.

Més fàcil li va resultar a Lewandowski definir, també sol mà a mà davant Courtois. Pedri no tenia ni tan sols el porter davant quan es va colar al segon pal per recollir la segona assistència de Gavi per fer el 0-3.

Un mal dia per a...

En les dues primeres jugades va quedar retratat Dani Carvajal, el lateral dret. En la línia de la passivitat dels seus companys en el primer temps, el lateral blanc va brindar a Gavi la llibertat somiada per qualsevol davanter. Ancelotti el va canviar quan el mal ja estava fet, foradat el Madrid com mai.

En el 0-1 el defensa blanc estava completament obert a la banda, de forma tan innecessària com temerària. Camavinga, quan va perdre la pilota davant Busquets, li donava l’esquena i no li havia de donar joc.

En el 0-2, Carvajal va ser un imprudent a l’anar a una pressió a la zona de migcamp que pertanyia a Modric (tampoc era al seu lloc), juntament amb Militao, un altre suïcida. Van arribar tard per assetjar De Jong. Els dos van deixar un solar a la seva esquena. Sent greu això, la calamitat era que Gavi estava per allà, tan tranquil. El petit futbolista sevillà va començar a córrer pel carril i va fer una ullada a Lewandowski, a l’esquena del desvalgut Rüdiger.

Marcatge a...

El lateral dret del Madrid va fracassar i va triomfar el lateral dret del Barça. Carvajal va quedar despullat davant Gavi i Vinícius va marxar acomplexat després de tornar-se a trobar amb Ronald Araujo. Central al Metropolitano i lateral a l’Aràbia Saudita, Xavi va intercanviar la posició de l’uruguaià amb la de Koundé perquè el pic de velocitat d’Araujo, el més alt dels defenses blaugrana, servís per frenar Vinícius. Va servir.

Notícies relacionades

El brasiler va ser el més incisiu del seu equip, però mai es va poder alliberar d’Araujo, que va utilitzar el seu immens cos, i els braços i les cames, per impedir-li que pogués progressar cap a l’àrea. El Madrid estava coix perquè utilitzava la mateixa fórmula que el Barça, amb un extrem fals en la figura de Fede Valverde, invisible. Poc més va fer Rodrygo al sortir.

Vinícius va respirar quan Araujo va demanar el canvi, però no li quedava ni temps ni partit per fer res. Koundé va ser tan rigorós com el seu company.