Anàlisi

La contracrònica del Betis-Barça: el VAR, Ansu i els miracles de Ter Stegen

• Les excel·lents intervencions de l’alemany van salvar el Barça en un duel que passarà a la història per l’estrena del fora de joc semiautomàtic a Espanya amb un gol anul·lat a Pedri. El porter va guanyar la partida al seu excompany Bravo en la tanda decisiva.

EPC

5

Dues vegades es va posar per davant el Barça i en les dues ocasions va respondre un combatiu Betis que només va morir en la tanda de penals. Va ser un duel intens i volcànic en el qual els blaugrana van concedir massa, però van ser capaços de sobreviure en una muntanya russa que va acabar amb el llançament final de Pedri i una exhibició de Ter Stegen.

La redempció

Dos mesos i mig després, Robert Lewandowski va tornar a celebrar un gol amb el Barça. No va tenir un començament de partit inspirat el polonès, massa desencertat en les seves primeres rematades, però en un jugador amb el seu talent sempre acaba arribant la recompensa. El ‘nou’ va aprofitar una pilota de Dembélé per avançar el Barça. El seu primer xut va topar amb Luiz Felipe, però va decidir després del rebuig. No marcava des del 29 d’octubre, quan va donar la victòria al Barça a Mestalla.

L’ariet va topar després amb el VAR, però va marcar el seu penal de la tanda amb la seva clàssica ‘paradinha’. Diumenge aspira al seu primer títol amb el club blaugrana en un moment complicat per a ell, especialment motivat pels tres partits de sanció que arrossega a la Lliga, en la qual és el destacat ‘pitxitxi’. Li queden per complir dos, però no faltarà a la final de l’Aràbia contra el Madrid.

La polèmica

Corria el minut 23 de partit i el Barça va trencar el motllo defensiu del Betis amb una preciosa irrupció de Pedri des de la segona línia. L’astre canari va rematar amb l’esquerra un notable servei de Raphinha, sempre més a gust a la dreta que a l’esquerra. La rematada va sorprendre Bravo, l’exmeta del Barça que sol ser suplent a la Lliga, desplaçat per Rui Silva. Les mans de mantega del xilè van facilitar que la pilota acabés a la xarxa, però el VAR va truncar la felicitat blaugrana. L’extrem brasiler estava en fora de joc quan va controlar la pilota abans de la seva retallada i centre posterior.

Per escassos centímetres, o més aviat mil·límetres, el gol va acabar sent anul·lat pel madrileny Del Cerro Grande, advertit des de la sala VAR per Iglesias Villanueva. La jugada passarà a la història com el primer fora de joc semiautomàtic en competicions nacionals d’Espanya. Amb aquest sistema, que també va anul·lar l’1-2 de Lewandowski, hi ha 12 càmeres que processen 29 punts del cos per determinar si la posició és legal o no.

Marcatge a...

El Madrid es va plantar a la final amb una altra exhibició de Courtois, el porter que sempre evita els drames blancs. Tocava a Ter Stegen no ser menys que el belga i va complir amb nota molt alta per contenir el Betis. Si en el primer ensurt va ser Araujo qui va torpedinar Fekir després d’una mala cessió de Koundé, en la segona gran ocasió va emergir un fantàstic Ter Stegen.

El Zamora de la Lliga també es va engrandir a la Supercopa després d’un córner tret pel mitjapunta francès que va rematar de cap Pezzella. L’alemany va evitar el gol amb la mà esquerra pràcticament sota pals quan la pilota ja es colava. Va sobreviure el Barça gràcies al germànic en un tram de partit en el qual els andalusos van ser especialment perillosos a pilota aturada. El seu festival va continuar amb altres aturades decisives en xuts de Rodri i Luiz Henrique al tall del descans, una altra a Miranda en la segona part i els seus dos penals aturats.

La xifra

Complirà 35 anys al juliol i continua batent registres. Tot apunta que Sergio Busquets acabarà la seva carrera als EUA, però encara li queda temps per deixar empremta al Barça. En la semifinal contra el Betis va ser suplent, però va entrar en el minut 63 per De Jong i va complir el seu partit número 700 amb la samarreta blaugrana, cosa que el situa al tercer calaix del podi, només per darrere de Messi (778) i Xavi, el seu actual entrenador (767). «Hi ha un abans i un després de Busi. És un futbolista transcendental, el capità i un exemple de professionalitat», va reflexionar el tècnic sobre el jugador de Badia del Vallés.

El pivot supera els 14 anys al primer equip des de la seva estrena el setembre del 2008, avalat per Pep Guardiola. Des d’aleshores, col·lecciona 700 partits, 18 gols i 30 títols amb la samarreta blaugrana. Aquest diumenge pot caure el 31è.

La pujada

Hi ha jugadors que tenen una màgia especial fins i tot en els seus moments més moixos. Quan més necessitava el Barça l’aparició d’un salvador Xavi va recórrer a Ansu Fati. Va entrar en el minut 86 i ja va estar a punt de superar Bravo amb una acció en l’afegit que va desbaratar Bravo. Però el destí reservava al del planter un altre moment especial. Al començament de la pròrroga el davanter va connectar una preciosa volea amb l’esquerra que va donar avantatge momentani al Barça.

El Betis va posar de nou les taules i Ansu va acariciar el tercer amb una altra preciosa rematada de taló. No va ser possible i el duel va acabar a la tanda de penals. També va marcar en la tanda el jove davanter, una de les bones notícies d’un duel convuls amb final feliç.