Ter Stegen tanca la porta del Barcelona

El porter alemany només ha encaixat un gol en les set jornades de Lliga i suma 534 minuts imbatut, el seu rècord personal

Jordi Cotrina

4
Joan Domènech

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

Lewandowski davant i Ter Stegen darrere. Lewandowski fent gols i Ter Stegen evitant-los. El polonès va marcar en l’oportunitat que va tenir, que no existia i la va crear, i l’alemany va parar l’acció més perillosa del Mallorca. Dominar les àrees va permetre al Barça resoldre la visita a Mallorca i apuntar en verd la primera casella de les 12 del calendari fins al Mundial. Aquest dimarts està marcada la segona amb el duel contra l’Inter a la Champions. Potser ja amb Frenkie de Jong amb el grup que aquest dilluns marxa cap a Milà.

Xavi va comprar gol el gener (van arribar Aubameyang, Ferran Torres i Adama) per redreçar el Barça i va tornar a comprar-lo a l’estiu amb l’adquisició de Lewandowski. Però també va comprar defenses. El gol urgia més per salvar la campanya anterior, però la millora de l’equip passava per reforçar l’armadura de l’equip.

Una defensa sencera que, curiosament, encara no ha jugat junta: un lateral dret (Bellerín), que només ha disputat dos partits per la seva tardana incorporació; un d’esquerre (Marcos Alonso), dos partits per idèntica circumstàncies, i dos centrals. Koundé i Christensen, amb cinc intervencions cada un.

I a Mallorca, tanmateix, Xavi va haver d’alinear un quartet inèdit, fent servir el lateral esquerre Alejandro Balde a la dreta –«era la primera vegada que jugava allà», va reconèixer el del planter–, una parella inèdita a l’eix central (Piqué i Christensen), amb Alba tancant a l’altra banda.

Nou a un

Si Lewandowski és el punt final del Barça, l’origen està en Ter Stegen. Els números donen valor a la tasca de cada un. Als extrems. Nou gols porta el davanter, un acumula el porter a la Lliga. No encaixa un gol a la Lliga des del 21 d’agost, quan Isak, que ja no és a la Reial Societat, el va batre en el minut 6 de partit. Lewandowski en va marcar dos i el Barça va marxar tan content (1-4).

Era la segona jornada de Lliga i, tancada la setena, Ter Stegen acumula 534 minuts sense rebre cap gol. A Palma va batre el seu millor registre personal que data de la campanya 2019-20 quan va estar cinc partits i 62 minuts sense anar al fons de la xarxa. Europa és un altre tema. El Viktoria el va batre a la Champions (5-1) i el Bayern li va endossar a Ter Stegen dos gols i al Barça l’única derrota de la temporada.

El porter alemany es va sentir responsable del triomf de dissabte. «Al final es va veure que aquesta parada era important veient el resultat», va dir sobre la seva intervenció davant la rematada a boca de canó de Jaume Costa, amb què va culminar el sisè partit de set sense encaixar.

Pressió al Madrid

«Aquestes victòries et donen convicció i tranquil·litat d’entrar en una dinàmica que hem de crear dins el vestidor. Volem lluitar per tot, i aquests partits ens donaran vida perquè mantenim la pressió al Madrid i seguim el nostre camí», va explicar el meta.

L’estat físic i l’encert de Ter Stegen són dues de les «moltes coses» que han canviat respecte a l’anterior campanya. Ell ha posat de part seva. Va renunciar a jugar la Lliga de les Nacions amb Alemanya per descansar i recuperar-se del tot del genoll dret. Els dos estius anteriors va patir sengles intervencions per una malaltia al tendó rotular que li van impedir iniciar la Lliga. Aquest any, després d’un mes i mig de descans i «carregar les bateries», com va dir, l’ha començat des del principi. I pletòric, confirmen els números. Només un gol encaixat en set jornades. Dos n’ha rebut Rulli (Vila-real) i quatre Unai Simón (Athletic).

Reconegut com un dels millors porters del món, tot i que suplent amb Alemanya, on encara mana Manuel Neuer, Ter Stegen mai ha guanyat el trofeu Zamora al porter menys golejada de la Lliga. Està jugant la seva novena campanya al Barça. Claudio Bravo va ser l’últim blaugrana que el va aconseguir, la primera campanya que van coincidir (2014-15). Era la prehistòria per la velocitat amb què canvien les coses al Camp Nou.

Molts canvis

Ha canviat ell, també, i ha canviat l’equip amb les noves incorporacions, arrelat ja el model de joc que va començar a implantar Xavi fa 11 mesos. «Té una idea molt clara i feia anys que no ho fèiem d’aquesta manera. Ha recuperat el que volíem. Ho fa espectacular», va comentar Ter Stegen després del partit del Sánchez Pizjuán, on va ser rellevant per al gran triomf sobre el Sevilla tot i que l’amplitud del marcador (0-3) ho relativitzi.

Amb l’eficàcia de Lewandowski davant i la seguretat de Ter Stegen darrere, el Barça ha aixecat els pilars del futur èxit.