«EL CLUB NO N’ÉS CULPABLE, SÍ RESPONSABLE»

Laporta sobre l’escàndol de la invasió alemanya al Camp Nou: «Tot es va desbordar»

El president revela que les entrades de 14.000 socis i abonats van acabar en mans alemanyes

9
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Joan Laporta, el president del Barça, ha explicat que «els mecanismes de control de la venda d’entrades es van veure desbordats» per justificar la invasió alemanya en el duel europeu contra l’Eintracht. «Llavors hi van intervenir agents no oficials i agents externs al club, amb grups organitzats especialitzats en la revenda d’entrades». En aquest aspecte, Laporta ha reiterat que «el club no en va ser culpable, però sí responsable, màxim responsable. No vam vendre entrades als alemanys».

El dirigent ha indicat que «abonats del Barça van deixar les seves entrades a seguidors alemanys». No ha pogut, no obstant, precisar les localitats que van acabar en mans dels aficionats de l’Eintracht. «Vam adoptar mesures, però van ser superades i van resultar insuficients. Hi va haver una mala praxi, és una evidència. «És trist, és trist que vagin a parar a l’equip rival. Serà objecte d’anàlisi», ha indicat Laporta, que ha recordar que «aquest sistema utilitzat és heretat de l’època anterior», per la qual cosa funcionava des de fa anys.

«Entrades nominals»

A partir d’ara, les localitats per a partits europeus «seran nominals i digitals per evitar aquesta especulació perquè hi ha gent que viu d’això, és el seu modus operandi», va avançar Laporta. «És un canvi de cultura, perquè volem saber qui és la persona que entra a l’estadi per tenir una traçabilitat», ha indicat Lluís Venteo, cap de seguretat del club. «El Seient Lliure només serà per als socis».

«Li vaig dir a Xavi que tot apunta a una revenda generalitzada. L’hi vaig dir la mateixa nit del partit»

Laporta, president del Barça

«Li vaig dir a Xavi que tot apunta a una revenda generalitzada. L’hi vaig dir la mateixa nit del partit. És lamentable. Si l’ambient hagués sigut un altre, ens hauria ajudat bastant, però nosaltres aspirem sempre a guanyar encara que l’ambient sigui hostil. Tot i que clar que et sorprèn el que va passar. Hi havia 30.000 alemanys i 50.000 culers. Els alemanys, a cada gol, s’anaven animant», ha reconegut el dirigent blaugrana.

«Em va preocupar més que l’autocar del nostre equip fos apedregat a la porta de l’estadi. La policia, amb bon criteri, els va desviar a una altra porta. En principi tothom va pensar que aquests alemanys venien sense entrades, però les van aconseguir per vies irregulars», ha admès Laporta, que ha assumit que el problema «es va detectar amb retard perquè vèiem que intentaven comprar des d’Alemanya, però no ho van aconseguir».

«Error informàtic»

Hi va haver, això sí, «un error informàtic» pel qual 238 entrades van acabar en mans dels seguidors alemanys. «Sense defugir responsabilitats vam fer tot el que vam poder perquè no hi hagués més aldarulls», ha assegurat el president del Barça, i ha indicat que la UEFA ha valorat la gestió del club. «En les reunions amb la UEFA ens deien que en vindrien molts, d’alemanys, però sense entrades. Ara ho estem discutint i a veure què passa ara».

«Hi ha 7.400 socis que van comprar entrades amb el descompte del 50%, eren 22 euros amb descompte i van acabar en mans dels alemanys»

Laporta, president del Barça

A més, Laporta ha recordat que saben el que han fet «abonats i socis venent entrades per als alemanys, que van ocupar la tercera graderia» del Camp Nou. «No volem perseguir ningú. Hi ha una gran decepció per aquesta actuació dels socis. Volem prendre les mesures perquè no torni a passar mai més», ha reiterat.

Ens estem plantejant mesures per incentivar l’assistència dels abonats o exigir un mínim dels que no venen i alliberar perquè els barcelonistes que sí que volen venir puguin tenir aquest abonament. Això s’ha de fer de temporada en temporada», ha assegurat Laporta, que ha indicat que «els estatuts del club» permeten la recerca de nous aficionats al Camp Nou. «És una reflexió que estem fent per poder canviar un sistema que hem heretat de la gestió anterior».

«Hi ha 7.400 socis que van comprar entrades amb el descompte del 50%, eren 22 euros amb descompte i van acabar en mans dels alemanys», ha recalcat Laporta, i ha indicat que hi va haver «27.000 alemanys que van intentar comprar les entrades, però el sistema els va rebutjar perquè no s’admetien targetes de crèdit alemanyes ni les IPS».

Llavors, el dirigent va revelar que «al funcionar els mecanismes de control del club van utilitzar altres canals, com agents externs, grups organitzats de revenda», tenint en compte que «entre 15.000 i 20.000 abonats no venen a l’estadi ni alliberen els abonaments».

A la compareixença de premsa no hi havia el responsable de ‘ticketing’ sinó que Laporta estava acompanyat per Juli Gui, vicepresident de màrqueting, i Lluís Venteo, cap de seguretat del club. «Hi va haver un turoperador que va fer una mala praxi, així que rescindirem el contracte amb ells», ha dit Guiu, sense donar el nom d’aquesta empresa. Tot i que després va precisar que es tractava de PU Corporate Hospitality.

«La seguretat privada del club estava funcionant, però al desbordar-se també va quedar desbordat tot», ha argumentat Laporta. «Era un partit declarat d’alt risc, teníem el mateix dispositiu que partits d’aquest estil», ha indicat el responsable de seguretat del club, que temia l’arribada de «grups radicals o ultres de l’Eintrach», obrint 45 minuts abans del previst les portes del Camp Nou. «La situació no era l’esperada, els indicadors amb què treballàvem no eren els idonis», ha explicat Venteo.

«Tenen una cultura diferent a l’aficionat del Barça. Ells estan dempeus, venen dues hores abans al partit i estaven repartits per tot l’estadi. Amb els que menys problemes vam tenir va ser amb els 5.000 que eren al seu lloc», ha assegurat el responsable de seguretat, que ha admès, això sí, que es «van encendre dues bengales».

El problema era a la resta de l’estadi no a la zona acotada pel club seguint la norma fixada per la UEFA. «El partit no ens va ajudar, vam doblar els grups d’intervenció, però tot es va desbordar», ha afirmat Venteo. «Ara és fàcil dir que es veia a venir», ha indicat Laporta.

«És clar que teníem tota la preocupació. Si haguéssim prohibit l’entrada en aquell moment ara potser ens estaríem penedint d’alguna cosa», ha afegit el president.

«Grup de treball»

«És un acte de transparència. El club no ha venut entrades als alemanys. Però hi va haver un error informàtic pel qual 238 entrades van anar a parar alemanys», ha assegurat el president, que ha insistit, una vegada i una altra, que «el club no n’és culpable, però sí el màxim responsable». I després, dels 37.746 abonats que van acudir al partit «hi ha l’estimació que uns 7.000 van vendre el seu abonament als alemanys». Pel partit es van recaptar 3,5 milions d’euros.

En aquest sentit, la màxima autocrítica ha arribat quan ha afirmat: «Segur que ho hauríem pogut fer millor», a més d’anunciar la creació d’«un grup de treball perquè el que va passar no torni a passar mai més». I la pròxima prova «és divendres amb el Barça femení davant el Wolfsburg alemany, en la qual estem convençuts que prendrem les mesures perquè no torni a passar».

«Sé que Xavi està analitzant la situació i buscant solucions. S’ha lesionat un jugador de la categoria de Pedri. La situació és diferent del que ens esperàvem; jo, el primer.

Laporta, president del Barça

El Barça treballava amb «la premissa», segons Venteo, que aquests aficionats alemanys no tinguessin entrades. «Estàvem preocupats per evitar allaus a les portes i la sorpresa va ser que tots tenien entrades. I van entrar en massa des del minut 1, així que el marge de seguretat era mínim», ha revelat el responsable de seguretat del club blaugrana.

«Estem treballant perquè això que ha passat no torni a passar», ha sentenciat Laporta, que ha reconegut que l’equip, a més, ha caigut en un sot inesperat i ha sigut, a més, abandonat per la Grada d’Animació, que no van acudir al duel amb el Cadis, submergit en la segona derrota consecutiva.

«Perdoneu aquesta irreverència, però aquesta Setmana Santa ha sigut una Passió de Crist. M’hauria agradat parlar d’altres coses de què no puc parlar perquè si no semblarà que vaig de víctima»

Laporta, president del Barça

«Sé que Xavi està analitzant-ho i buscant solucions per recuperar aquesta mentalitat que teníem fa tres o quatre partits. S’ha lesionat un jugador de la categoria de Pedri, era un habitual, un referent. La situació és diferent del que ens esperàvem; jo, el primer», ha dit després de dues setmanes en què el Barça s’ha desplomat.

«Mentre hi ha vida, hi ha esperança. Cal lluitar en aquestes set finals perquè el resultat final sigui el màxim possible. No es tracta de tirar la tovallola, s’ha posat complicat guanyar la Lliga, cal guanyar aquestes set finals per ser a la Champions», ha explicat el dirigent, «que ha demanat al barcelonisme que es mobilitzi per ajudar l’equip i ser a la pròxima Champions».

«Perdoneu aquesta irreverència, però aquesta Setmana Santa ha sigut una Passió de Crist. ¿Com estic? Després del cop d’ahir, no tiro la tovallola. Mentre hi ha vida, hi ha esperança. En el futbol pot passar de tot. M’hauria agradat parlar d’altres coses de què no puc parlar perquè si no semblarà que vaig de víctima. Però crec que no és el moment. Si haguéssim guanyat el Cadis, seria més contundent».

«Ben aviat s’anunciarà una de les palanques que activaran el sanejament de la recuperació del club»

Laporta, president del Barça

Notícies relacionades

I al ser qüestionat sobre l’actuació arbitral que es viu actualment a la Lliga, el president del Barça es va mossegar la llengua, però va deixar molt clar el seu profund malestar. «Són molt òbvies, però no és el dia, avui no és el dia... Estem parlant d’un altre tema molt seriós i aquest també ho és per com s’està produint. Espero que els responsables arbitrals recuperin una objectivitat absoluta, no es poden produir aquestes situacions que desvirtuen la competició».

Després, ha confessat que «ben aviat s’anunciarà una de les palanques que activaran el sanejament de la recuperació del club», però no en va donar dades. «En el tema esportiu vam tenir una davallada i en l’econòmic activarem aquestes palanques, mentre que en el social prendrem mesures perquè no torni a passar».