UN CAMP NOU DE LLEGENDA

La nit històrica del Barcelona femení al Camp Nou: «És una inspiració per a les nostres filles»

Les dones golegen a la gespa i a la grada del Camp Nou. «Aquest dia pot ser un rellançament per al futbol femení»

  • El Barça-Madrid femení, rècord mundial d’assistència amb 91.553 aficionats

  • El Barça respon a la magnitud del Camp Nou amb un futbol vibrant

La nit històrica del Barcelona femení al Camp Nou: «És una inspiració per a les nostres filles»

ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Camp Nou va cantar victòria amb veu més femenina que mai. No només al camp, sinó també a les grades. Un de cada quatre socis del Barça és dona (26%), però aquest dimecres van guanyar per golejada. Des de la Montserrat, coetània als 82 anys de les pioneres que van jugar l’històric partit del Nadal de 1970, fins a la Júlia, de 4 anys, que visitava el Camp Nou per primer cop. Els seus pares van immortalitzar amb el mòbil les reaccions de la nena, amb les galtes pintades de blaugrana, per explicar-li algun dia que va viure un dia històric. El dia que el Barça va jugar el primer partit femení oficial amb públic al seu temple, el dia que va superar no només la millor entrada del Barça masculí aquest curs, sinó també el rècord d’assistència a un partit femení.

Quan Alexia i companyia tenien l’edat de la Julia el futbol femení no existia mediàticament. No només no es feien partits per la tele sinó que semblava un sacrilegi plantejar que 22 dones poguessin disputar un enfrontament oficial sobre la gespa del Camp Nou. Aquest dimecres als voltants del temple barcelonista no només es veien samarretes amb el nom de Messi i Guardiola sinó també amb els d’Aitana i Jenni Hermoso. L’Aina portava dues samarretes de Mapi León, una lila posada i una altra de blaugrana a la mà per ensenyar-la amb orgull. «Són els meus ídols i volia formar part d’aquest dia. Que serveixi d’inspiració per a les nenes i l’esport femení», comentava als 16 anys. «És una inspiració per a les nostres filles i també per nosaltres. Que aquest moviment pugui arrossegar no només altres esports, sinó en altres àmbits», apuntava la Sandra, la seva mare.

Un somni possible

L’Anna, de 40 anys, va jugar fins i tot a futbol fins als 13 anys. A casa seva eren molt futbolers. Però mentre el seu germà va continuar jugant fins a l’edat adulta ella ho va deixar aviat. Set de cada deu noies deixen l’esport abans de complir els 18, segons un estudi de Sant Joan de Déu. La taxa d’abandonament als 13 en les noies dobla la dels nois. Mentre molts nens comencen a veure en el futbol una sortida laboral a aquesta edat, fins fa res era impensable per elles. «Quan jo jugava sempre hi havia poques noies i no veies que pogués ser una sortida. Les noies d’ara sí, tot i que encara queda molt, a nivell de sous. Mai s’imaginava veure una cosa així aquí». Ara moltes de les nenes que van poder veure a l’estadi o per la tele aquest dia de llegenda potser començaran a somiar ser futbolistes com Graham Hansen, que va rubricar la maneta.

Alexia celebra amb la grada el seu gol, el 4-2 al Madrid al Camp Nou.

/ @UWCL

El Barça ja no només és el masculí

«Que les noies puguin jugar a l’estadi em sembla fabulós: es mereixen aquest dia històric i que n’hi hagin molts més», proclamava l’Alfredo, que havia arribat des d’Arenys amb la Mireia, l’Arlet i la Beth. «Que la gent no es perdi sempre la meitat de l’espectacle i que no es faci en un lloc on no hi cap tanta gent», destacava aquesta última. De més lluny encara venia l’Heura, que arribava des de Benissanet, a la Ribera d’Ebre. «Hem fet dues hores de bus per venir, però com a mare crec que val la pena perquè és un dia històric que recordarem». La Giada i la Berta, de 12 i 13 anys, reivindicaven que es parlés de Barça masculí i Barça femení, i que no es donés per fet que quan es diu «el Barça» hagi de ser sempre el de nois.

«És molt important normalitzar que tant les noies com els nois poden triomfar en l’esport i visibilitzar més les dones, que no ho estan tant», incidia la Sònia, mentre la seva filla Júlia, de 4 anys, s’abraçava a les seves cames abans d’entrar per primer cop al Camp Nou. «Aquest dia pot ser un rellançament per al futbol femení», valorava el Jaume, somrient al veure com la seva filla ensenyava la llengua tenyida de blaugrana.


/

Revenda a 20 euros

Notícies relacionades

Les entrades s’havien esgotat a les 17.30, quan l’estadi ja estava en plena ebullició i on hi havia fins i tot revenda, a 20 euros, una altra mostra de normalització i l’interès que genera. Igual que la rebuda multitudinària que va tenir l’autocar de l’equip barcelonista a l’arribar a l’estadi.

L’alegria amb què les campiones d’Europa celebraven amb l’afició el final del partit anava molt més enllà de la classificació per a les semifinals de la Champions, era una victòria que anava molt més enllà. Maria Antònia Mínguez i les altres pioneres, que havien quedat per dinar abans de veure el partit, van veure des de la tribuna com la llavor que havien plantat havia florit amb tota l’esplendor.

Temes:

Barça