LA PLANIFICACIÓ BLAUGRANA

El Barça es desmarca de Mbappé i renuncia a Haaland

La marxa de l’equip amb Xavi mou el club a orientar els nous fitxatges per reforçar la col·lectivitat abans de contractar una estrella mediàtica

El Barça es desmarca de Mbappé i renuncia a Haaland

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El bon funcionament del Barça amb Xavi Hernández no només s’ha traduït en el ressorgiment de l’equip, sinó també en el nou enfocament de la temporada vinent. La política de fitxatges del club, d’acord amb l’entrenador i el cos tècnic se centrarà a reforçar la plantilla en la seva col·lectivitat més que en la contractació d’una estrella, al voltant de la qual s’edifiqui el projecte del futur. «L’estrella és l’equip. L’estrella serà l’equip», diu Joan Laporta en una entrevista amb El Periódico de Catalunya.

El president, com l’afició blaugrana, es va fer ressò de la informació del diari L’Èquipe que parlava d’un interès renascut del Barça per Kylian Mbappé. «Estem acostumats al xou bussiness», valora Laporta, remarcant que el club té «una línia marcada» en una altra direcció que no apunta a Mbappé. Ni tampoc a Erling Haaland, una vegada coneguda la dimensió econòmica que suposaria la seva contractació amb el preu de traspàs al Borussia Dortmund, les comissions que demanen el pare del futbolista, el seu agent i la fitxa del davanter, del futbolista.

«No som tan recargolats»

«No parlaré d’aquests jugadors ni d’altres perquè faria un favor i encariria els preus», argumentava Laporta, renunciant, precisament a encarir-los de jugadors que no estan en l’òrbita barcelonista. «No som tan recargolats aquí», apunta el dirigent, sabedor que la inflació al mercat, en ocasions, s’eleva de manera artificial.

Aquesta línia marcada del Barça apunta al fitxatge de quatre futbolistes. El nom de dos ja ha transcendit: el central Andreas Christensen (Chelsea) i el centrecampista Franck Kessié (Milan). N’hi haurà dos més com a mínim: un lateral esquerre i un davanter. El nombre de fitxatges augmentarà amb el nombre de baixes que es vagin registrant. Però també en funció amb els ingressos que es generin. No es tracta només d’una voluntat ideològica o d’un plantejament purament futbolístic, sinó que també influeix l’estat de ruïna econòmica.

Tres dels quatre fitxatges d’hivern (Dani Alves, Adama Traoré i Pierre-Emerick Aubameyang) van arribar a cost zero. Christensen i Kessié aterraran lliures. El Barça no pot competir al mercat amb diners –de moment, mentre no es concretin tres operacions que està gestionant l’entitat: la venda del 10% dels drets televisius a CVC o un altre fons, el 49% de Barça Studios i el 49% de BSM- tenint, a més, un límit salarial negatiu de menys 144 milions.

«Treballem per millorar un equip que progressa. La filosofia és potenciar l’equip, que l’equip sigui l’estrella. Volem potenciar-lo perquè sigui més fort, més madur i més eficient. No farem un equip dependent d’un jugador. Seria una equivocació», explica Laporta al seu despatx del Camp Nou, abominant el concepte fitxatge mediàtic: «Els jugadors es fan mediàtics quan venen al Barça».

La experiències recents viscudes amb Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho i Antoine Griezmann, citats per ordre cronològic a la seva aparició al Camp Nou, indueixen també Laporta a desviar-se del camí que va seguir Josep Maria Bartomeu: «No provocarem inflació al mercat de forma absurda com es va fer en el passat». La nova política o vella política, matisa el president al·ludint al seu primer mandat, reprèn la idea de reestablir les escales salarials i hauran de sotmetre-s’hi els nous fitxatges, assegura el president, que alhora està exercint de director general després de la marxa de Ferran Reverter.

Adeu a la subhasta

Laporta ha retirat el Barça del saló de subhastes després de conèixer en profunditat la situació econòmica real del Barça. El dirigent afirma que també per convenciment.

«No ajudarem a crear situacions que vagin en detriment de l’equip», afirma, feliç pel bon clima instaurat per Xavi al vestuari. «Ni tampoc abordarem operacions que perjudiquin encara més l’economia del Barça, que encara no està recuperada. I tot i que estigués sanejada, tampoc faria segons quines operacions per un criteri esportiu i, diria, fins i tot moral», raona Laporta.

Notícies relacionades

El club desitja llançar un altre missatge al mercat, amb la convicció que el primer missatge es va difondre diumenge a Madrid. El Barça ha tornat.

Laporta es resisteix a proclamar-ho. No s’ha aconseguit cap objectiu, per més que l’equip no només és entre els quatre primers, sinó que acaricia la segona plaça, i jugarà els quarts de final de l’Europa League davant l’Eintracht Frankfurt. «És evident que hem tingut jugadors amb talent i virtuosos al llarg de la nostra història, però el primer és l’equip», rubrica Laporta, expectant davant el desenllaç de la Lliga .