LA DEBILITAT BLAUGRANA

El Barça té la davantera més llarga del món

  • L’abundància d’efectius, amb 16 jugadors utilitzats fins ara com a titulars per Koeman i Xavi, no ha aconseguit pal·liar la falta de gol: un ridícul 1,3 gols per partit.

  • Griezmann, Demir i Coutinho ja no hi són estan, Agüero s’ha retirat, i Dest i Frenkie de Jong han sigut recursos d’emergència abans de la irrupció dels joves del planter.

El Barça té la davantera més llarga del món
4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça d’aquesta temporada està redactant la nòmina més llarga de davanters mai vista en el futbol. Fins a 16 futbolistes, de moment, han intervingut en l’atac blaugrana. L’abundància d’efectius desplegada pel club, tant sota la tutela de Ronald Koeman com la de Xavi Hernández, no és interpretable com un signe de riquesa en aquest cas, sinó de precarietat. La llista s’ha anat allargant a mesura que anaven caient un jugador rere l’altre per diferents motius. Sobren futbolistes i falta gol.

Ferran Torres va ser el setzè davanter alineat pel Barça. En només cinc mesos. Va formar amb Luuk de Jong i Dembélé en el clàssic de Riad de la Supercopa. Inscriure’s i debutar. Òbviament, cap dels tres havia sigut titular en el primer partit, el 15 d’agost contra la Reial Societat.

Estrena copiosa

Els quatre gols fets en l’estrena (4-2) no auguraven el drama que s’havia d’abatre sobre el Camp Nou, ennuvolat des de l’adeu lacrimogen de Lionel Messi. Al contrari. En la copiositat anotadora van intervenir dos defenses, Piqué i Sergi Roberto, que van doblar els dos gols de Martin Braithwaite. Els únics que ha aportat. El pobre es va lesionar després de tres partits, al setembre, i encara no ha reaparegut.

En aquests tres partits va intervenir Antoine Griezmann, sense marcar, per tornar a l’Atlètic l’últim dia d’agost, data de l’arribada simbòlica de Luuk de Jong, el davanter de moda amb els seus tres gols en els últims tres partits. Aquest dia també va marxar Rei Manaj. L’albanès no figura en la llista dels 16 intervinents –els 16 han sigut titulars algun dia–, ja que no va arribar a disputar cap minut. Va marxar cedit a l‘Spezia d’Itàlia.

Esgotat i trencat

Memphis Depay, la tercera pota de la festiva estrena (l’equip no ha tornat a marcar quatre gols), va aguantar bé fins al desembre. Ho va jugar tot, amb el Barça i els Països Baixos, però va acabar trencant-se muscularment. Després d’un mes de baixa ha reaparegut, tot i que ja ha perdut el privilegi de la titularitat garantida. Amb tants davanters, la competència ha augmentat.

I més que augmentarà si n’arriba un altre. Álvaro Morata era el més desitjat per Xavi, però Massimiliano Allegri, el tècnic de la Juventus, li ha tancat la porta de sortida. Edinson Cavani, el 9 del Manchester United, és l’altre objectiu del mercat d’hivern.

Tres lesionats d’entrada

Griezmann, Memphis i Braithwaite van jugar els tres primers partits perquè, d’altra banda, Ansu Fati estava lesionat (des de la campanya anterior), va reaparèixer a l’octubre i va recaure immediatament. Perquè Sergio Agüero, un reforç llampant, es va trencar el soli la vigília del Gamper, i perquè Philippe Coutinho també s’estava recuperant del menisc tan lentament com Ansu.

Cap dels dos és ja al vestidor de Sant Joan Despí. Agüero s’ha retirat, obligat per una arrítmia que posa en risc la seva vida. Coutinho, incapaç d’aixecar el cap, intentarà renéixer a l’Aston Villa durant el segon semestre. Yusuf Demir ha tornat al Rapid de Viena per evitar el pagament dels 10 milions pactats en la seva cessió si sumava deu partits al primer equip. Al novè, se’l va apartar.

A l’estiu, Luuk de Jong suava a Sevilla, Abde era a l’Hèrcules, aliè al tomb que experimentaria la seva vida, i Ferran Jutglà pensava a ser titular al Barça B amb Ilias Akhomach. Tots han trepitjat l’immens Camp Nou. Tots han sentit el seu nom entre els onze primers de l’alineació.

De lateral a extrem

Sergiño Dest acostumava a sentir-lo després del de Ter Stegen. El que correspon al lateral dret. La misèria barcelonista, que anava comptant víctimes partit rere partit, el va obligar a fer d’extrem. Koeman va recordar que havia jugat de davanter en les escales inferiors de l’Ajax. El va avançar en cinc partits. Dest va fallar un parell de gols clars.

La sisena titularitat, concedida per Xavi, a Munic, va ser l’última. Va defraudar tant el nou tècnic que el nord-americà ha desaparegut de l’equip. Gavi va arribar a jugar d’extrem tres partits: dos a la dreta i un a l’esquerra. Frenkie de Jong va jugar d’extrem dret contra l’Atlètic, en l’enèsima combinació que han ideat els dos entrenadors per pal·liar el greu dèficit golejador: 24 fórmules han provat en 28 partits. Una bogeria.

Pobresa econòmica i golejadora

Notícies relacionades

Xavi ha buscat solucions al filial, obligat per la pobresa econòmica. Va fer debutar Ilias en el seu debut contra l’Espanyol, i el va substituir en el descans per Abde, que ja s’havia estrenat amb Sergi Barjuan. Després de la lesió de Memphis se la va jugar amb Ferran Jutglà. El crèdit de Goldman Sachs ha permès que Joan Laporta li hagi concedit un fitxatge destacat amb Ferran Torres.

Sobren futbolistes però falta gol. El Barça ha marcat 37 gols en 28 partits. Tot just 1,3 gols per partit. Un registre ridícul, grotesc, tractant-se de la dimensió del club. Els davanters només han firmat 26 d’aquests gols. Memphis se n’ha apuntat gairebé una tercera part (8), i rere seu s’obre una bretxa fins a trobar els noms d’Ansu Fati (5, en només 8 partits) i Luuk de Jong (4). Dembélé, en 11 partits, ha col·laborat amb un: al Linares a la Copa. Com Agüero, tot i que l’argentí li va fer al Madrid. La meitat que Jutglà en sis intervencions.