Els nens es diverteixen amb el Barça de Xavi

Gavi és el tercer jugador amb minuts disputats, després de Ter Stegen i Busquets, i Nico i Abde figuren entre els onze primers

Nico y Gavi durante el partido ante el Levante.

Nico y Gavi durante el partido ante el Levante. / JORDI COTRINA (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres futbolistes del Barça B sostenen el primer equip. Tres joves que encara s’estan formant han adquirit un paper fonamental. Xavi va dir que si fos per ell deixaria jugar més futbolistes del filial en una frase amb què denuncia la situació de precarietat de la plantilla i la qualitat emergent dels joves del planter. Els nens estan sent explotats al Barça però ningú presentarà cap acusació.

Gavi i Nico són dos referents, una categoria que va més enllà del titular indiscutible i en què encara hi ha Abde Ez (cinc partits consecutius a l’onze).  Els tres figuren entre els onze primers amb minuts disputats amb Xavi (8 partits). En particular, amb 643 minuts, Gavi és el tercer rere Ter Stegen (720) i Busquets (708). Està per davant Frenkie de Jong, Alba i Piqué, i a continuació ja hi ha Nico i Abde. Ferran Jutglà ja ha sigut el 9 del Barça en els dos últims partits. La limitació que hi ha d’haver sempre set efectius del primer equip acota el marge de maniobra de l’entrenador. Fins al 3 de gener.

Quan s’obri el mercat, i a mesura que s’alliberin fitxes del primer equip, Gavi i Nico tindran dorsal entre els 25 primers. Només hi ha dues vacants, dos números virtualment adjudicats: el 8 de Dani Alves i el 25, en principi, per a Ferran Torres. El 19 de Sergio Agüero serà per a un dels joves. O per a Edinson Cavani si supera una revisió mèdica exhaustiva. L’11 de Yusuf Demir quedarà lliure ja que el Barça no vol pagar els 10 milions per contractar-lo en propietat. I el 19 de Luuk de Jong quan tanqui la seva segona cessió de la temporada al Cadis, després de quatre mesos al Camp Nou.

Suplent per força

Suplent per forçaEl Barça mira d’alliberar, a més, les fitxes de Sergiño Dest, Philippe Coutinho i Samuel Umtiti. I alliberar sous que alleugereixin la massa salarial per donar cabuda a un altre nen, com a mínim, i tenir més marge de maniobra per triar les alineacions.

Nico ha sigut suplent en els dos últims partits per l’única raó que Xavi només podia utilitzar tres fitxes del filial i va optar per Gavi, Abde i Jutglà, ja que només quedava Dembélé en atac, perduda ja tota la confiança en Coutinho i Luuk de Jong. «Si pogués, jugaria amb més del filial», ha repetit dues vegades Xavi sobre «aquesta norma estúpida» que és l’article 223 del reglament.

«Els equips hauran d’estar integrats, durant tot el desenvolupament del partit, per set futbolistes, almenys, dels que conformen la plantilla de la categoria en què milita». Si, per qualsevol causa, en quedessin menys de set al camp, s’incorre en una alineació indeguda i el càstig és una derrota per 0-3.

Oportunitats limitades

Notícies relacionades

Per aquesta raó, per exemple, el Barça no s’arrisca a jugar amb quatre joves, perquè l’expulsió d’un dels set grans suposa la pèrdua del partit. D’altra banda, per exemple, Alejandro Balde no pot donar relleus a Jordi Alba, Guillem Jaime no pot ser provat com a lateral dret i Álvaro Sanz no tindrà oportunitats com a migcampista. Ni es contempla que Iñaki Peña pugui desbancar Neto.

Tot i que a mitjans de gener l’equip començarà a recuperar lesionats (Dest, Memphis, Ansu Fati, Pedri i Braithwaite, els dos últims no juguen des del setembre i l’agost, respectivament), el calendari preveu dos partits setmanals que obligarà al repartiment d’esforços. Els nens continuaran jugant. I no només perquè cobreixin baixes, sinó perquè s’ho mereixeran.