El Barça, sense Ansu, vola a Munic

FCBARCELONA

2
Marcos López

No fa ni un mes que està a la banqueta del Camp Nou. Però cada partit s’ha convertit en una final per a Xavi. Tot i que cap dels quatre partits anteriors (Espanyol, Benfica, el que més s’hi acosta, Vila-real i Betis) és tan transcendent com el que viurà aquest dimecres a Munic.

Serà el seu primer duel europeu fora de casa. I serà, sobretot, l’examen definitiu. Si guanya el Barça estarà a vuitens de final. Si perd contra el Bayern i el Benfica empata o perd a Lisboa, el camí de l’aristocràcia europea es mantindrà obert.

Abde per Ilias

Però ho ha de fer amb un atac en precari. El mateix que li va passar al seu dia a Koeman. Xavi no té els davanters que li marquen les diferències necessàries, obligat com està a recórrer a joves que haurien d’agafar experiència al filial. No és Abde, titular contra el Betis, ja que no va ser inscrit en la Champions ni reuneix els requisits que demanava la UEFA. Ha tornat Ilias a la convocatòria.

Xavi, ni un minut amb Ansu

Tot i que Ansu Fati, la gran esperança de la davantera blaugrana, s’ha quedat a Barcelona. No vola a Munic i deixa Xavi sense la seva màxima referència ofensiva. En realitat, ni l’ha vist al camp. Encara, no. Ni un minut ha estat amb el nou tècnic. I això castiga de manera total el Barça.

Només Sergi Barjuan l’ha tingut en aquesta Champions. El va aprofitar en gran perquè el gol d’Ansu a Kíev li va donar el triomf (0-1) i la possibilitat de continuar respirant, tot i que fos de forma artificial, a Europa.

Els números de l’enyorat Ansu delaten l’esvoranc que provoca la seva absència. Vuit partits ha jugat només aquesta temporada. Però ha firmat quatre gols (tres a la Lliga en els seus cinc partits i el gol de Kíev en els tres xocs europeus, cap de complet, en què ha participat).

A més, Memphis ni tan sols s’ha estrenat a la Champions, cosa que provoca un seriós debat sobre el seu encaix en l’estructura ofensiva. Davant les absències de Braithwaite, que es va operar el setembre passat, i del Kun Agüero, que pateix una arrítmia, el neerlandès està obligat a jugar de davanter centre.

Tampoc li queden gaires més opcions a Xavi, excepte que recorri, com ja va fer en els minuts finals de l’anguniós duel amb el Betis, a Luuk de Jong, que no havia participat gens en els tres partits anteriors.

Aquest problema de l’atac del Barça queda reduït a Europa a una xifra dramàtica: dos gols en 450 minuts (Piqué al Dinamo al Camp Nou i Ansu al Dinamo a Kíev). I l’equip de Xavi necessita marcar per dependre de si mateix i no confiar en el que passi a Lisboa.