LA PLANIFICACIÓ BLAUGRANA

La plantilla del Barça: aquesta és la situació

L’equip ha començat a entrenar sense que Koeman tingui la certesa de qui hi serà al començament de la Lliga. Ni Messi. Gairebé tots els jugadors són transferibles a causa de la necessitat de diners per rebaixar el deute i la massa salarial. 

barcelona/2021-07-13-ENTRENO-80-min.jpg

barcelona/2021-07-13-ENTRENO-80-min.jpg

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ronald Koeman s’agafa la pretemporada com una època que consisteix, actualment, a mirar de millorar l’estat físic dels futbolistes per quan comenci la temporada oficial. La modelació tàctica de l’equip queda postergada als pocs dies previs al debut en la competició. Dilluns l’entrenador va iniciar la feina sense saber si els set jugadors que ara té (Neto, Sergiño Dest, Gerard Piqué, Sergi Roberto, Samuel Umtiti, Miralem Pjanic i Riqui Puig) seran el 15 d’agost quan hagi de redactar la llista de convocats contra la Reial Societat.

Aquesta és la gran incertesa de Koeman. Comú en gairebé tots els entrenadors d’elit des que el mercat de fitxatges acaba després que hagin començat les lligues, però aquesta preocupació és més gran en el cas del tècnic del Barça.

Jugadors que continuen

Ter Stegen, Araujo, Mingueza, Dest, Piqué, Lenglet, Pedri, De Jong, Riqui Puig i Ansu Fati tenen el lloc pràcticament garantit.

Una altra renovació

El club es troba renovant la plantilla per segon any. Per necessitats més econòmiques que esportives. L’any passat ja la va rejovenir amb l’arribada de Pedri, Trincâo i Dest, més les incorporacions d’Araujo i Mingueza del filial, unides als acomiadaments de Luis Suárez, Arturo Vidal i Ivan Rakitic. Aquest estiu toca alleugerir-la de càrrega salarial. De milions en fitxes. Un excés de despesa tan desmesurada que amenaça amb la possibilitat d’inscriure jugadors. L’amenaça va ser expressada per Javier Tebas, el president de LaLiga.

Negociant la renovació

Lionel Messi, Ilaix Moriba i Ousmane Dembélé estan en tràmits per ampliar els seus contractes. Només va acabar el del capità.

La situació és tan crítica que la directiva de Joan Laporta considera gairebé tota la plantilla pràcticament transferible. Fins i tot els futbolistes considerats fixos i indispensables, un grup reduït que encapçala Lionel Messi, única continuïtat prioritària i indiscutible. «És el futur del club per la seva efectivitat i perquè sempre ha demostrat el màxim», va dir Koeman la setmana passada.

Han de rebaixar la seva fitxa

El club ha demanat a Sergi Roberto, Jordi Alba, Sergio Busquets i Antoine Griezmann que acceptin la retallada de salari per seguir.

Ha adquirit la mateixa condició que Messi, en tràmits de renovar, Pedri González, prometedora irrupció en el Barça que s’ha consagrat a l’Eurocopa al ser designat millor jugador jove i solitari representant espanyol en l’onze ideal. Ter Stegen i De Jong són altres pilars del futur, igual que Ansu Fati o Riqui Puig, favorit de Laporta.

En venda

El Barça vol traspassar Neto, Samuel Umtiti, Miralem Pjanic, Phillippe Coutinho, Martin Braithwaite i Moussa Wagué.

Canvi a accessori

Ningú més a la plantilla pot tenir-les totes que seguirà al Barça. El perill es converteix en real per a tots aquells que no acceptin rebaixar-se la fitxa. Com a mínim el 50% que, pel que sembla, cedirà Messi. És el que s’espera dels altres capitans i d’Antoine Griezmann, que ha passat de ser un dels fitxatges més cars a un accessori després dels reforços d’Agüero i Depay. 

Fitxatges

El club ha presentat Sergio ‘Kun’ Agüero i Èric Garcia, i ha anunciat les contractacions d’Emerson Royal i Memphis Depay.

Notícies relacionades

«Fins a finals d’agost poden passar coses», va dir Koeman, assumit ja que la seva planificació és tan feble com el full de paper en què està escrita. Només a tall d’exemple que potser soni exagerat: el capità de l’equip, la fitxa del qual representa més d’una quarta part de les nòmines esportives, encara no ha assegurat que continuï. 

Traspassats

Francisco Trincâo (cedit), Junior Firpo, Konrad De la Fuente, Matheus Fernandes, Carles Aleñá i Jean-Clair Todibo ja han deixat el club.

Això no ha passat. Però sí que ha passat, per exemple, que Ilaix Moriba (18 anys) no entrenarà amb el primer equip mentre no renovi amb els retallats paràmetres econòmics que regeixen per a tothom. Un altre jove, Alejandro Baldé, a qui es contempla com el substitut de Jordi Alba, no ha pujat a les ordres de Koeman fins que no ha firmat.