El De Jong de l’Ajax, el De Jong del Barça

• El futbolista holandès ha ofert la progressió esperada durant la seva segona temporada al Camp Nou.

• Koeman l’ha convertit en un jugador tot terreny: li ha demanat arribada, gols i també que exerceixi de central.

• Ha triplicat el nombre de gols, ha doblat el d’assistències i és el jugador amb més minuts de la plantilla

3
Joan Domènech

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

Sense haver firmat una mala temporada a la de la seva estrena –hi va haver jugadors pitjors en rendiment– el Frenkie de Jong de l’Ajax ja és el Frenkie de Jong del Barça.

Massa moviments sísmics van agitar al club blaugrana –dos entrenadors, la pandèmia, el confinament, l’aturada i la rematada del 2-8– com perquè un jove holandès de 21 anys procedent de la plàcida Amsterdam, no els acusés. Tampoc és que hagin acabat els sotracs al Camp Nou –el president que el va fitxar, Josep Maria Bartomeu, va rebre una moció de censura i no hi ha hagut president fins quatre mesos després –, però el futbol torna a ser natural. Tot i que sense públic.

Minuts jugats

Frenkie de Jong acumula 3.442 minuts en 38 partits aquesta temporada. És el més utilitzat per Koeman. La temporada passada (amb Valverde i Setién) va ser el setè (42 partits, 3.231 minuts) per darrere de Ter Stegen, Piqué, Messi, Lenglet, Griezmann i Busquets.

De vegades les xifres, en el futbol, corroboren les sensacions. I la millora de De Jong, la seva incidència en el joc, és més palpable als números. En el seu cas, la progressió és irrefutable. «Em sento molt bé», va confirmar abans de volar a París i patir la dolça eliminació amb el Barça. Res a veure amb les dues últimes viscudes per De Jong a la Champions.

Dues eliminacions traumàtiques

El traumàtic 2-8 contra el Bayern de Munic de l’estiu passat va estar precedit per un drama de semblant entitat. L’endemà del colpidor 4-0 del Barça a Liverpool (18-19), l’Ajax rebia al Tottenham a casa amb el confortable 0-1 aconseguit a l’anada de Londres. Al descans de la tornada, l’avantatge s’havia ampliat amb dos gols més. Però dos gols dels Spurs a la represa i un altre al sisè minut del temps afegit, van apartar l’equip de la final amb el Liverpool sumint l’Ajax en una depressió.

Gols

tants suma De Jong aquesta temporada. Tres a la Lliga (a la Reial Societat, Osca i Elx), dos a la Copa (Rayo i Granada) i un a la Supercopa. Només va aportar dos gols la campanya passada (anotats contra el València i el Betis).

Sembla haver superat De Jong tots aquests disgustos europeus. No li ha faltat l’ajuda del tercer entrenador que ha conegut al Barça: el seu antic seleccionador i qui va promoure el seu debut amb l’absoluta dels Països Baixos. Setmanes després de retrobar-se els dos a Sant Joan Despí, vestits de blaugrana, Ronald Koeman va demanar al De Jong del Barça que fos el De Jong de l’Ajax.

«Sabem que el Frenkie té moltíssima qualitat per ajudar a construir des de darrere i havia de donar més a l’equip ofensivament. Havia d’arribar a l’àrea en el moment just per marcar més i no només un gol per temporada», va explicar Koeman conscient, no obstant, que a l’Ajax no tenia aquest pes ofensiu que li demanava el Barça. Però al Camp Nou havia d’adquirir-lo, després d’haver costat 75 milions més 11 en variables en l’operació tancada el gener del 2019.

Assistències

ofertes pel centrecampista que han generat cinc gols. Messi (dos), Ansu Fati, Pedri i Riqui Puig han sigut els beneficiats. El futbolista holandès va donar tres assistències en tota la temporada anterior (a Fati, Suárez i Griezmann).

Noi per a tot

Koeman no ha desaprofitat la ductilitat del futbolista ni la potència d’unes cames amb 23 anys. Li va demanar que arribés com un interior, que rematés com un davanter i li ha reclamat també que exercís de defensa central. De Jong va oferir garanties a l’assaig contra l’Alabès, amb una defensa de quatre, i va ser un dels tres centrals contra el Paris Saint Germain en la urgència de la remuntada quimèrica.

El noi per a tot ha passat a ser el futbolista més utilitzat de la plantilla (el setè de l’any passat al primer aquest, amb 3.442 minuts en 38 dels 40 partits oficials), per sobre de tòtems com Lionel Messi i Marc André ter Stegen, i ser el cinquè golejador a totes les competicions. També és el segon en penals comesos...  n