Cinc anys depriments

Les sis hecatombes seguides del Barça

Repàs de les golejades encaixades pel club blaugrana en un lustre de declivi

Les sis hecatombes seguides del Barça
3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa cinc temporades que el Barça s’acomiada d’Europa de mala manera, encaixant golejades impròpies d’un gran d’Europa. Ho és, però ha vingut a menys en un declivi que no s’ha aturat. Sense que hagi acabat l’eliminatòria amb el París Saint Germain després de l’1-4 de l’anada, la situació actual de l’equip de Ronald Koeman i el seu nivell comparat amb el de Mauricio Pochettino, no convida a contemplar la possibilitat d’una remuntada, com va succeir en la primera de les sis hecatombes consecutives. El Barça és en un túnel del qual encara no ha sortit.

2016-17 PSG-Barça, 4-0

Anada dels vuitens de final. La golejada del Parc dels Prínceps, forjada amb dos gols de Di María, un de Draxler i un altre de Cavani, es va aixecar amb l’apoteòsic 6-1 del partit de tornada. El Barça havia acudit confiat a la cita davant un rival que anava col·leccionant noms a cop de talonari, però que no era ningú en la Champions. El trident (Messi, Suárez, Neymar) només va connectar un xut entre els tres pals del marc francès. Hi havia signes ja d’erosió i s’havia perdut davant el Manchester City (3-1) en la fase de grups. Va ser el primer avís del que vindria.

2016-17 Juventus-Barça, 3-0

Anada dels quarts de final. El sorteig va oferir l’aparellament davant el colós italià. Luis Enrique va remoure l’alineació i el dibuix, deixant la defensa amb tres centrals (va fer seure Jordi Alba a la banqueta) i reforçant el centre del camp. Paulo Dybala va sembrar el desconcert en un Barça poc acostumat al dispositiu i va col·locar un ràpid 2-0 al marcador. Chiellini amb un cop de cap va fer el tercer en pugna amb Mascherano. No hi va haver un segon miracle. El trident no va inquietar Buffon (0-0). Ni tan sols va marcar un gol que pogués alimentar cap altra gesta.

2017-18 Roma-Barça, 3-0

Tornada dels quarts de final. El Barça d’Ernesto Valverde acudeix amb el 4-1 de l’anada. Dos van ser autogols italians. L’entrenador alerta de la importància d’evitar un gol prematur en cadascuna de les parts per evitar que el quadro romanista s’animi i cregui poder aixecar un marcador. Ja que va encaixar un gol en el minut 6 del primer temps i el segon el 13 del segon temps en un penal absurd de Piqué. Un cop de cap de Manolas a vuit minuts del final castiga un Barça especulatiu, més disposat que no succeís res. Però havia succeït: la nit anterior Iniesta havia comunicat als seus companys que marxava.

2018-19 Liverpool-Barça, 4-0

Tornada de la semifinal. El que faltava per arribar a Anfield va superar l’esperat. El Barça viatja amb un 3-0 de l’anada, bastant enganyós, gràcies als gols de Suárez i dos de Messi (el 600 de la seva carrera, d’una espectacular falta) i les parades de Ter Stegen. La visita a Liverpool se salda amb un daltabaix descomunal. L’equip anava camí de la final de Madrid i del triplet i després va perdre la final de Copa. Mané va marcar en el primer temps, i els blaugranes van poder empatar, però al començament del segon temps van encaixar dos gols de Wijnaldum. El quart va arribar en un córner grotesc que va fer la volta al món.

2019-20 Barça-Bayern de Munic, 2-8

Notícies relacionades

Quarts de final. La vergonya de totes les vergonyes. El resultat més humiliant de la història. La pandèmia per al futbol del mes de març a l’agost, i el Barça viatja a Lisboa després d’haver eliminat el Nàpols a casa. El duel serà a partit únic. L’onze de Quique Setién, mig descompost, s’enfrontarà amb un Bayern invicte. L’equip alemany és una piconadora que no té pietat. El súmmum és que Coutinho, cedit i suplent en el club bavarès, anota els dos últims punts. El resultat que després ho desencadena tot: l’acomiadament de Setién, el burofax de Messi, el fitxatge de Koeman...

2020-21 Barça-PSG, 1-4

Anada dels vuitens de final. Set mesos després de la desfeta de Munic, el Barça torna a afrontar una eliminatòria davant del PSG. La plantilla s’ha rejovenit després dels acomiadaments de Vidal, Rakitic i Suárez i les arribades de Pedri, Trincâo i Dest. La Juventus, en l’últim partit de la fase de grups, aixeca el goal-average de la brillant victòria de Torí (0-2) amb un 0-3 (dos gols de penal de Cristiano) que obligarà a jugar la tornada fora de casa. Un mal que manca d’importància després de l’1-4 de dimarts. El nou PSG de Kylian Mbappé, malgrat les absències de Neymar i Di María, aixafa el decadent Barça de Messi.