LA SITUACIÓ BLAUGRANA

Els jugadors del Barça no assisteixen a la constitució de la taula de negociació

El club i els empleats tenen fins al 5 de novembre de temps per arribar a un acord

L'AFE adverteix del risc d'extinció immediata dels contractes

marcosl54325128 23 05 2020 el presidente del fc barcelona  josep maria barto201016161859

marcosl54325128 23 05 2020 el presidente del fc barcelona josep maria barto201016161859 / MIGUEL RUIZ FCB

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

Els jugadors del Barça no han acudit a la constitució de la taula de negociació que ha plantejat el club per rebaixar els salaris. La cita s’ha produït hores després que quatre futbolistes del primer equip (Piqué, Ter Stegen, Lenglet i De Jong) ampliessin els seus contractes, afegint el que no cobrin aquest any als anys posteriors que s’afegeixin als seus compromisos respectius. Ansu Fati pot ser el següent a seguir la denominada ’via Mirotic’.

Representants de la junta s’han reunit amb el comitè d’empresa, que ja va avisar que hi acudiria «per cortesia», malgrat que comparteixen amb els futbolistes que hi hauria d’haver dues taules de negociació: una per als esportistes professionals i una altra per a la resta d’empleats. «L’objectiu del club és arribar a un acord amb tot el col·lectiu laboral de l’entitat, que passi per una solució conjunta d’adequació salarial transitòria, gradual, proporcional i específica per a cadascun dels col·lectius», ha explicat el club en un comunicat. «El club continua obert a la incorporació de representació dels jugadors. La configuració d’aquesta taula, que ha de ser única, permetrà prendre les decisions d’acord amb les especificitats de cada col·lectiu, voluntat ja compartida amb els jugadors professionals».

La directiva vol rebaixar el 30% de les despeses, ja que espera una caiguda en la mateixa proporció dels ingressos, i per a això proposa diferir els pagaments, postergar-los fins que hagi passat la pandèmia. La majoria de futbolistes del primer equip i del filial insisteixen que hi hagi una negociació a part de la resta d’empleats, com ja van transmetre en un burofax que van firmar tots menys Ter Stegen, De Jong, Dest i Pjanic.

«Els jugadors han declinat assistir a la trobada amb el club», explica Óscar Tena, de Tacticgrup (que representa Sergi Roberto i Sergio Busquets). Ell i Jorge Pecourt, exsoci de Cuatrecasas que va assessorar Jorge Messi en el seu intent de deixar el club, estan encarregant-se de la coordinació entre els agents i advocats dels futbolistes. «L’important és que tots estan alineats en la forma que el club ha plantejat això, entenen que les formes no són les correctes, que no s’hagi fet de forma consensuat i que s’enviés la carta quan molts estaven concentrats amb les seves seleccions». ¿Debilita les renovacions la postura de la resta? «Evidentment que debilita, la negociació tindria mes pes, però ara no estem en aquest punt».

El risc de la rebaixa unilateral

Notícies relacionades

El límit per constituir la taula de negociació entre club i empleats vencia aquest dimecres, però hi ha fins al 5 de novembre de temps per arribar a un acord. Malgrat que els esportistes professionals representaven un 60% de l’anterior pressupost i la resta d’empleats un 3%, el club de moment planteja una negociació conjunta. En cas contrari, la directiva aplicarà una rebaixa unilateral que els treballadors podrien recórrer. «Una decisió unilateral no estaria dins de la legalitat», adverteix Tena.

L’AFE també ha volgut advertir sobre aquest fet. «S’ha format una taula de negociació sobre les mesures a adoptar en la qual els jugadors no estan representats, ja que no han sigut electors ni elegibles en les eleccions al comitè d’empresa de l’entitat, no han sigut membres del cens electoral i, per tant, no es troben representats per aquest comitè. És tan greu l’incompliment quant a la composició de la taula negociadora que el mateix Comitè d’Empresa ha comunicat al club que no tenen la representació dels futbolistes», assenyala el sindicat de futbolistes en un comunicat en el qual adverteixen que si hi ha una rebaixa unilateral els jugadors podrien reclamar l’extinció immediata dels seus contractes. «Aquest procés, si es porta a terme en els termes plantejats, comportarà la més que segura impugnació de les mesures que finalment s’adoptin, amb alt risc de nul·litat, i l’automàtic dret a l’extinció indemnitzada del contracte de treball dels treballadors afectats, en virtut de l’aplicació del mateix article 41 ET. Creiem que el club ha de ser franc amb els seus socis i assumir davant d’ells que aquestes mesures comportaran una pèrdua molt rellevant del patrimoni del FC Barcelona».