EL CONFLICTE DE L'ANY

La llei diu que Messi és lliure

El Reial Decret 1006 estableix que un dels motius pels quals s'extingeix un contracte és «per voluntat de l'esportista professional»

Si el Barça denuncia l'astre argentí, serà un jutge que decideixi, d'aquí a uns mesos, si ha de pagar o no la clàusula i quina quantitat

jdomenech54666501 27 august 2020  spain  barcelona  a general view of a messi 200903130611

jdomenech54666501 27 august 2020 spain barcelona a general view of a messi 200903130611 / Matthias Oesterle ZUMA Wire dpa

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lionel Messi és lliure. No pertany al FC Barcelona. Només amb haver comunicat la seva voluntat de deixar el Barça mitjançant el burofax que va enviar el passat 25 d’agost, el contracte que vencia el 30 de juny del 2021 podria donar-se per extingit. Ho diu elReial Decret 1006 de 1985, que regula la relació laboral especial dels esportistes professionals.

¿Messi ja no pertany al Barça? «L’extinció del contracte es produeix amb la simple notificació de l’esportista. Això és sota, cavall, rei», afirma Joan Deulofeu, que va ser director jurídic de l’Associació de Basquetbolistes Professionals (ABP) durant 30 anys i exmembre del Comitè d’Arbitratge esportiu del Comitè Olímpic Español (COE), seguint el text redactat.

Un responsable subsidiari

«Una altra cosa és que existeixin responsabilitats i que un club, considerant-se’n perjudicat, estigui en el seu dret de sol·licitar que aquest perjudici sigui reparat davant la jurisdicció social», va aclarir l’advocat català. El club que desitgi fitxar l’astre argentí serà responsable subsidiari de pagar aquesta indemnització.

«L’extinció del contracte es produeix amb la simple notificació de l’esportista. Això és sota, cavall, rei». Joan Deulofeu, exdirector jurídic de l’Associació de Basquetbolistes Professionals (ABP) 

Jorge Messi, el pare del jugador, arribant a l’aeroport del Prat. / SPORT / JAVI FERRANDIZ

La discussió diària del conflicte entre Messi, que vol marxar, i el Barça, que vol impedir-ho, no fa més que erosionar la imatge de totes dues parts. El club blaugrana no té cap potestat per obrir un expedient disciplinari sobre un jugador que ja no és seu, ni pot obligar-lo a sotmetre’s als tests PCR ni a acudir als entrenaments, segons aquest supòsit.

Messi és lliure i disfruta de la mateixa llibertat de contractació de qualsevol treballador. En les particularitats dels esportistes professionals, les clàusules de rescissió miren d’atenuar aquesta llibertat, però mai poden bloquejar-la totalment. Els 700 milions exerceixen aquesta funció.

Guardiola i Messi, a la gala de Zuric del 2012. / FRANCK FIFE (aFp)

Article 13, lletra i

El reial decret diu el que diu, recorda Deulofeu, després de 40 anys exercint l’advocacia i defensant, la major part de la seva carrera, els drets dels esportistes. Sobretot, als jugadors de bàsquet, l’esport al qual ha estat vinculat. I la Llei 1006, en el seu article 13, estableix les condicions de l’extinció laboral entre l’esportista i el club. Entre altres motius, com la rescissió de mutu acord, per la dissolució del club, per mort o invalidesa i «per voluntat de l’esportista professional», segons l’apartat de la lletra i. Immediatament, l’hac, tracta de l’acomiadament de l’esportista.

L’avís de la rescissió té efectes immediats, com l’acomiadament; després, es dirimeix als jutjats si hi ha conflicte

«Per tant, l’efecte de la rescissió de l’esportista o l’acomiadament del club té idèntics efectes immediats, independentment que la part perjudicada pugui reclamar davant la jurisdicció social», afirma Deulofeu. És a dir, com succeeix en l’àmbit laboral, el treballador pot reclamar judicialment contra aquest acomiadament procedent o improcedent de l’empresa i discutir la quantia de la indemnització als jutjats socials. Però ja n’està acomiadat.

Bartomeu i Messi, en l’última renovació de l’astre el novembre del 2017. / FCBARCELONA

Brindis al sol

El document de Javier Tebas, president de la Lliga de Futbol Professional (LFP), manifestant que no concediria el transfer de Messi, és un brindis al sol. La patronal pot ostentar la potestat delegada per gestionar les fitxes i trànsfers internacionals, però no té la competència per exigir a Messi que pagui els 700 milions al Barça. La té un jutge.

Si el Barça el denuncia, es queda sense jugador i sense diners per substituir-lo perquè no sabrà quan ni quant cobrarà

L’article 16 estableix les condicions per les quals el club pot reclamar una indemnització pel perjudici causat pel jugador al rescindir el seu contracte i la responsabilitat subsidiària del club que pretén contractar-lo. De moment, no n’hi ha cap que hagi declarat formalment que vagi a fitxar Messi. Se sap, això sí, que hi ha hagut una conversa entre Messi i Pep Guardiola, l’entrenador del Manchester City, per anar a jugar amb ells. Si no hi ha acord entre les parts, un jutge laboral determinarà si hi ha d’haver una indemnització i la quantia.

El temps d’espera fins a la sentència és indesxifrable. Així com el criteri d’un magistrat sobre la quantia de la clàusula. En aquests casos, es prenen en consideració variables com el temps de contracte consumit i el que queda pendent, els motius al·legats per Messi, el que va costar el jugador, la fitxa que cobra, fins i tot si vol trencar el contracte abans de començar la temporada o a mitjana temporada.

Messi, en un partit al Camp Nou. / JORDI COTRINA

Un dia, 0; un altre, 700

Notícies relacionades

Amb tot, el més espinós per al jutge a qui li correspongui sentenciar serà dilucidar quina és la quantitat correcta en un cas com el de Messi, la clàusula del qual un dia és 0 i l’endemà val 700 milions. La data del 10 de juny és un altre element de controvèrsia. El Barça defensa que era el límit perquè demanés la llibertat sense càrrecs econòmics, mentre que els advocats del crac al·leguen que el burofax del 25 d’agost entraria en l’excepcionalitat de la temporada, que s’ha allargat tres mesos per la pandèmia del coronarivus.

 El temps juga a favor de Messi i en contra del Barça. Si perd el capità–anímicament l’ha perdut, tot i que intenta recuperar-lo– i el denuncia, s’ha quedat sense el jugador i sense diners per buscar-li un recanvi immediat, sense saber quan i quant cobrarà fins que d’aquí a uns mesos no ho dictamini un jutge.