FIRMA FINS AL 2022

Koeman, nou entrenador del Barça

El tècnic arriba amb plens poders al Camp Nou per pilotar la reconstrucció després de la vergonya de Lisboa

Bartomeu paga quatre milions d'euros per alliberar-lo del seu compromís amb la selecció holandesa

marcosl54541092 soccer football   ronald koeman arrives at barcelona airport200818183836

marcosl54541092 soccer football ronald koeman arrives at barcelona airport200818183836 / ALBERT GEA

5
Es llegeix en minuts
Marcos López

Ronald Koeman torna al Camp Nou. Ara, com a entrenador del Barça després de ser l’‘heroi de Wembley’ després de marcar en el minut 111 el gol que li va donar al club la seva primera Copa d’Europa el 1992 amb el ‘dream team’ de Johan Cruyff. El club blaugrana ha hagut d’abonar entre quatre i cinc milions d’euros per alliberar-lo del seu compromís amb la selecció holandesa. En menys de 24 hores, el Barça ha viscut una revolució esportiva, amb la destitució primer de Quique Setién, l’entrenador, i després d’Eric Abidal el secretari tècnic, que ha sigut rellevat per Ramon Planes, que era el seu ajudant. Koeman serà presentat aquesta tarda a l’Auditori 1899 del Camp Nou. La derrota a Lisboa ha desencadenat un terratrèmol al Camp Nou. 

Torna Koeman, el tècnic elegit pel president Josep Maria Bartomeu en el seu últim i desesperat intent de pilotar la reconstrucció d’un equipque es va acabar a Lisboa divendres passat quan el Bayern Munic li va infligir un resultat escandalós (2-8), que es mantindrà en la història negra culer.

D’aquí que el dirigent hagi triat la via de la urgència abonant aquesta quantitat a la federació holandesa per poder presentar Koeman, l’última bala que li queda en els seus mesos finals de mandat. Va aterrar dimarts a la tarda a l’aeroport del Prat en vol privat, procedent d’Holanda, per tancar els detalls finals de l’acord abans de fer-se oficial dimecres al matí.

Obrir la caixa

Un acord nou perquè ningú abans havia pagat per un entrenador, una cosa que sí que va fer, per exemple, el Madrid per Pellegrini (quatre milions al Vila-real) i per Mourinho (vuit milions a l’Inter). Tot i que el club blaugrana argumenta que serà Koeman qui renunciï a part del seu salari per destinar-lo a la indemnització amb la selecció holandesa.

Al Barça, no havia passat ni ambJohan Cruyff(1988-1996) ni ambBobby Robson(1996-1997). Ni tampoc amb Louis van Gaal (1997-2000). Els tres van ser contractats pel llavors president Josep Lluís Núñez a cost zero. Tampoc va abonar Joan Gaspart res per Llorenç Serra Ferrer (2000-01) ni Carles Rexach (2001-02) o pel retorn en una breu i trista segona etapa de Van Gaal (2002-03). Ni per l’efímer Radomir Antic (2003).

Laporta no va desemborsar ni un euro per Frank Rijkaard (2003-08) ni Pep Guardiola (2008-2012). Ni Sandro Rosell per Tito Vilanova (2012-13) ni Tata Martino (2013-14). Fins ara, Bartomeu havia seguit aquest mateix camí de no invertir diners en el fitxatge d’un entrenador. Ni amb Luis Enrique (2014-17), ni amb Valverde (2017-20), ni amb Quique Setién, és clar (2020). Però per portar Koeman sí que ha hagut d’obrir la caixa.  

Ve amb Schreuder, un tècnic holandès, que serà el seu ajudant, i planeja incorporar Henrik Larsson, l’exdavanter blaugrana, al seu equip tècnic

Retorna l’‘heroi de Wembley’, als 57 anys, per posar ordre en un club que ha perdut el rumb. Firmarà per dues temporades. O sigui, fins al 2022, però supeditat al que decideixi el nou president el pròxim estiu després que Bartomeu fixés les eleccions per al març del 2021, uns comicis als quals l’actual president no es pot presentar després d’esgotar el seu segon i últim mandat.

Nou ordre al Camp Nou

Koeman vindrà acompanyat per Alfred Schreuder, que serà el seu segon entrenador al Camp Nou, una tasca que ja havia exercit ambTen Haga l’Ajax i l’últim treball del qual va ser dirigir el Hoffenheim. Anava setè en la Bundesliga, però va ser acomiadat per discrepàncies en la planificació esportiva. Ara, formarà tàndem amb Koeman al Camp Nou, que va aterrar dimarts a la tarda a l’aeroport del Prat en un vol privat procedent d’Amsterdam.

També ha planejat Koeman recuperarHenrik Larsson, l’exdavanter suec que va jugar al Barça de Rijkaard (2004-2006), on va tenir un paper destacat a la final de la Champions de París, la segona del club. Larsson, que comparteix representant amb Koeman (Rob Jansen), va ser qui va donar l’assistència de l’1-1 a Etoo i després va assistir també Belletti en el decisiu 2-1 sobre l’Arsenal d’Henry. 

Del Tata a Ronald

Després de firmar una temporada sense guanyar ni un sol títol, una cosa que no passava des del 2008, quan va arribar, precisament, Guardiola, el Barça es posa en mans de Koeman. A les seves mans perquè ordeni un club que no sap on va, incapaç de deixar el seu segell a Europa en l’últim lustre. La seva última Champions es remunta al 2015 amb Luis Enrique i el trident Messi-Suárez-Neymar.

En sis anys, Bartomeu ha recorregut a cinc entrenadors: Tata Martino, Luis Enrique, Valverde, Setién i, ara, Koeman

S’entrega Bartomeu a Koeman, conscient del valor simbòlic de la seva figura i perquè va fracassar, tant al gener com ara, en el seu desig de reclutar Xavi per a la banqueta culer. És el cinquè entrenador de l’actual president en els seus sis anys de mandat. Va heretar el gener del 2014 l’aposta de Tata Martino, que va ser l’escollit per Sandro Rosell després del càncer que va patir Tito Vilanova, i va apostar sis mesos més tard per Luis Enrique, el tècnic que més li ha durat. Del 2014 al 2017.

Llavors, va arribar Ernesto Valverde (2017-gener del 2020) i després el fugaç pas de Setién (tot just set mesos) com a pròleg de Koeman, que no només ha de posar ordre en el club, començant pel vestidor, disposat a emprendre una profunda remodelació de la plantilla, que afectarà diverses ‘vaques sagrades’, sinó que també ha de buscar acostar-se a l’ideari futbolístic blaugrana, del qual tant s’ha anat distanciant els últims anys.

Notícies relacionades

Ara, comença l’‘era Koeman’, un projecte radicalment nou, on per no haver-hi ni tan sols hi ha Abidal, el secretari tècnic, que ha sigut acomiadat després de mantenir-se durant només dos anys al càrrec. El tècnic holandès serà el màxim responsable de l’àrea esportiva, obligat a impulsar un equip que s’havia extingit a Europa. I, per començar, no podrà comptar amb Marc André Ter Stegen, que va passar aquest dimarts passat pel quiròfan per ser intervingut d’una lesió al genoll dret, que el tindrà dos mesos i mig de baixa.

Abans de renunciar al càrrec («dimitir hauria sigut el més fàcil», va afirmar el president) Bartomeu es posa en mans de Koeman, l’‘heroi de Wembley’. No li quedava ja cap altre camí.