REVOLUCIÓ A LA PLANTILLA

Koeman decreta el final de les 'vaques sagrades'

L'holandès desitja prescindir de Suárez, Rakitic, Umtiti, Arturo Vidal i medita la continuïtat d'Alba i Busquets

Messi manté silenci sobre el seu futur i Coutinho podria tornar al Camp Nou al no tenir ofertes

marcosl53868609 barcelona   23 06 2020   deportes    messi pensativo entre s200817170939

marcosl53868609 barcelona 23 06 2020 deportes messi pensativo entre s200817170939 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech / Marcos López

Ronald Koeman, ‘una vaca sagrada’ al segle XX, arriba al Camp Nou per acabar amb les ‘vaques sagrades’ del segle XXI. Encara no ha obert la porta del seu despatx a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, però té molt clar el pla per regenerar un vestidor viciat que havia pres el poder del club. 

El futur nou entrenador del Barça sap que ha de començar per les grans peces que serveixen no només com a missatge sinó també com a exemple. Koeman vol imitar el seu vell amic Guardiola. Si el 2008 van abandonar l’equip Ronaldinho i Deco (Etoo encara va tenir un any de pròrroga avalat pels seus propis companys), el 2020 li tocaria fer les maletes a Luis Suárez, Umtiti, Arturo Vidal i Rakitic, segons el full de ruta ‘koemanià’, pendent, per descomptat, de l’enrevessat escenari econòmic a què s’enfronta el Barça.

La incògnita Messi

¿I Messi? El silenci que manté l’astre sobre el seu futur es fa cada vegada més poderós enmig manté del caos que sacseja el Barça després de la vergonya davant el Bayern de Munic. Amb 33 anys, Messi ha deixat passar la data en què podia haver marxat aquest estiu i ara la seva clàusula de rescissió, fixada en 700 milions d’euros, exerceix de frontera dissuasòria. Per molt que serà ell, i només ell, qui decideixi el seu pròxim pas.

Hi ha pocs clubs, a més, que puguin assumir la fitxa anual del capità blaugrana, estimada entorn dels 50 milions d’euros nets. Inter, Manchester City i ¿qui més...? I, a més, enfadat com està amb la junta de Bartomeu perquè sent que l’ha deixat sense socis adequats després de la marxa de Neymar, guanya temps per prendre una decisió que marcarà el tram final de la seva carrera.

Suárez, Arturo Vidal i Messi, en un entrenament. / EFE 

Amb contracte en vigor tots

Però aquest full de ruta queda, en tot moment, condicionat per la delicada situació econòmica que viu el club, que deixarà d’ingressar més de 200 milions d’euros per la Covid-19, i per les dificultats per donar sortida a tots aquests futbolistes, que tenen contracte en vigor i amb uns salaris inassumibles en aquest mercat pandèmic.

En aquest document també hi ha dos noms molt simbòlics: Sergio Busquets, segon capità de la plantilla després de Messi, i Jordi Alba. Tot i que tot dependrà d’aquest mercat de fitxatges tan inusual. Si el Barça no troba recanvis adequats per als dos, s’acabarien quedant.

Busi, amb 32 anys, té contracte fins al 2023 i una fitxa inaccessible en aquest mercat postpandèmia. El vincle del lateral esquerrà (31) expira el 2024 amb un salari que es marcava pels paràmetres d’abans del coronavirus perquè va firmar la seva renovació el febrer del 2019.

Sergi Roberto, Busquets i Lenglet, en el derbi contra l’Espanyol al Camp Nou. / jordi cotrina

Alleugerir massa salarial

A Suárez (33), per qui ja s’ha interessat l’Ajax, li queda un any de contracte. Acaba el 2021 i el Barça estaria disposat a donar-li la carta de llibertat per alleugerir la massa salarial, una de les grans obsessions de la junta l’últim any de mandat per quadrar els comptes i combatre la caiguda d’ingressos per la Covid-19.

Apunta Koeman al nucli dels ‘de trenta anys’, obligat com està a regenerar una plantilla gastada

Rakitic (32), que sospira per tornar al Sevilla, tot i que el seu sou ho complica molt, i Arturo Vidal (33), pel qual s’interessa el París SG, també acaben al final de la temporada que ve, per la qual cosa el diagnòstic de Koeman apunta directament al nucli dels de trenta anys, obligat a rejovenir la plantilla. Per rendiment i també com a símbol que s’ha instaurat un nou ordre on qui mana és ell.

Umtiti (26 anys) és un cas perdut per al club, dolgut perquè no es va voler intervenir dels seus problemes físics al genoll i ha tingut un paper absolutament marginal a l’equip coincidint, a més, amb la renovació que va subscriure un mes abans de ser campió del món amb França a Rússia-2018.

Vidal, Suárez i Rakitic abracen Messi després d’un gol del capità blaugrana. / JORDI COTRINA

Injectar energia nova

Aquest és el punt de partida que ha traçat el nou entrenador per remenar un vestidor que ha anat guanyant poder en el club mentre anava perdent rendiment en el camp, sobretot a Europa, perquè fa cinc anys que no guanya la Champions.

Notícies relacionades

A Koeman li correspon regenerar una plantilla gastada en què la inclusió de joves com De Jong, que ara adquirirà un rol influent en l’estructura de l’equip, no havien pogut trencar les velles jerarquies. Ni ell ni Griezmann han injectat l’energia que s’esperava a un grup que es va esfondrar amb tant estrèpit a Lisboa que es va quedar sense coartada.

Primer deixin sortir, després ja arribaran els nous. Tampoc gaires perquè el Barça no té recursos econòmics si no aconsegueix abans ingressos per traspassos (una cosa complexa) o s’estalvia salaris. Al comprovar que no hi havia ningú al mercat disposat a pagar els 80 milions que demana per Coutinho, el club planeja recuperar-lo per al nou projecte, una cosa que ja volia Setién, tot i que la junta li deia que era inassumible tenir tantes estrelles (MessiSuárez, GriezmannDembéléPiquéBusquets...) amb sous tan elevats.