EL RELLEU DE SETIÉN

El Barça s'inclina per Koeman

Bartomeu presentarà davant la reunió de la junta la candidatura del seleccionador holandès perquè assumeixi la renovació de l'equip

L'heroi de Wembley s'imposa al de Pochettino, el preferit de diversos directius i el president, pel fort rebuig que genera

zentauroepp53309869 file photo  soccer football   euro 2020 qualifier   group c 200816182854

zentauroepp53309869 file photo soccer football euro 2020 qualifier group c 200816182854 / David Klein

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ronald Koeman serà nomenat entrenador del Barça llevat que sorgeixi una forta i inesperada dissensió en la reunió d’avui de la junta. Josep Maria Bartomeu es presentarà davant els seus companys amb el nom del seleccionador holandès com a candidat per substituir Quique Setién al comprovar que Mauricio Pochettino, l’opció preferida del president i d’alguns directius, provoca un fort rebuig entre la massa culer, extremament sensible respecte a Pochettino, respecte a l’equip i respecte a la junta després de la humiliació de Lisboa.

El relleu d’entrenador que es va produir al gener es repeteix a l’agost, sense que Setién hagi sigut capaç de frenar la dinàmica decadent que apuntava l’equip i que va motivar que Bartomeu destituís Valverde. El Barça ha anat de mal en pitjor fins a caure a l’avenc més profund amb el 2-8. Koeman va donar la primera Copa d’Europa al club i Koeman serà qui comenci a restituir l’honor enterrat a Lisboa.

El tècnic deixaria ara la selecció per la incògnita que genera la pandèmia en les competicions per països

Compromís amb la selecció

L’heroi de Wembley va renunciar al gener per sentir el compromís de continuar lligat a la selecció holandesa, a la qual va portar al subcampionat de la primera edició de la Lliga de les Nacions el 2019 i a la qual anava a dirigir a l’Eurocopa cancel·lada del mes de juny passat. El vincle de Koeman continua vigent; el que no està gens clar és que les competicions de seleccions es reprendran al setembre per la asimètrica propagació del coronavirus.

La UEFA ha pogut crear bombolles de seguretat per reprendre (i acabar) les competicions de club iniciades. Les dificultats es multipliquen amb els desplaçaments de seleccions i les mateixes convocatòries dels futbolistes internacionals, que poden pertànyer a equips diferents i jugar en diferents països. Entre la possibilitat de passar-se un any en blanc ientrenar el Barça, una de les grans il·lusions de la seva vida,predomina el color blaugrana.

Les trucades

Un representant del club barcelonista va trucar la setmana passada a l’agent de Koeman per temptejar de nou el seu fitxatge. A l’escoltar la predisposició, es va reactivar l’interès mutu per resoldre el contracte amb la federació dels Països Baixos –hi ha una clàusula de rescissió alliberadora per al Barça–, i negociar el contracte amb l’equip blaugrana. El següent pas era la xerrada directa entre Bartomeu i Koeman, que ha passat uns dies a la seva casa de Barcelona. Fins diumenge, que va tornar a Holanda.

Koeman va aclarir després de l’ensurt coronari que va patir al maig: «El cardiòleg em va dir que puc fer de tot, puc continuar d’entrenador»

El problema coronari del tècnic no seria un obstacleque frenés l’exdefensa holandès. «El cardiòleg m’ha dit que puc fer de tot. Puc continuar exercint d’entrenador», va assegurar a mitjans de juny aCatalunya Ràdio. Llavors ja veia poques opcions al Barça per guanyar la Champions: «Ha de jugar millor del que ho està fent. Hi ha altres favorits».

Va ser «un ensurt», en paraules de Koeman, el que va experimentar el 3 de maig passat quan va haver de ser hospitalitzat d’urgència després d’una excursió en bici. Els metges li van practicar un cateterisme per eliminar una obstrucció arterial. L’endemà tornava a casa i tres dies després va emetre un comunicat per expressar quese sentia «tan sa com un peix» i anunciant: «Tornaré amb força tan aviat com la pilota rodi de nou».

Mà ferma

Notícies relacionades

En veritat, no ha deixat de rodar, tot i que el Barça l’ha punxat en la seva ignominiosa actuació de Lisboa davant el Bayern. La deplorable prestació de l’equip avala la junta a prendre mesures dràstiques, però ho ha de fer un entrenador en el seu nom pels coneixements tècnics més grans que té.

A Koeman, que no té cap deute amb ningú del club ni del vestidor, més enllà del vincle que senti amb Frenkie de Jong, no li tremolarà el pols per ajustar la plantilla. Ja ho va fer al València. Les decisions que prengui seran més ben acceptades que si les adquirís Pochettino al ser Koeman una llegenda i una figura de consens entre el barcelonisme. Bartomeu només pot garantir-li un any de contracte. Potser Koeman sigui capaç d’allargar-lo...