195 gols en 278 partits

Suarez ja és el tercer màxim golejador del Barça

L'eficàcia del davanter uruguaià en el derbi, amb el quart gol en els quatre últims partits, li permet superar Kubala en la història blaugrana

jdomenech54044847 barcelona  spain   july 08  09 luis suarez of fc barcelona s200709180703

jdomenech54044847 barcelona spain july 08 09 luis suarez of fc barcelona s200709180703 / Xavi Bonilla AFP7 Europa Pre

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb quatre gols en quatre partits, Luis Suárez reivindica la seva permanència gairebé obligada a l’onze titular. «Ha d’estar sempre en el camp», afirma Quique Setién cada vegada que se li pregunta pel mal rendiment de l’uruguaià.

Els números rubriquen que l’aportació del davanter és valuosa. Suárez incideix en el resultat, però no en el joc, i la prova va ser visible en el derbi. El Barça va guanyar per la mínima amb un gol seu disparant la meitat de les vegades que diumenge. De l’excés del Vila-real al defecte davant de l’Espanyol.

De gol en gol Suárez s’ha anat obrint un lloc en la història del Barça, fins a convertir-se en el tercer màxim artiller, amb 195 gols en 278 partits. Una excel·lent mitjana de 0,70 gols per partit. La recuperació física –gràcies al coronavirus ha pogut reaparèixer aquesta temporada i acabar la Lliga després d’haver sigut operat del menisc al gener–, ha permès al ‘charrúa’ superar Ladislao Kubala al podi barcelonista, un altre dels noms mítics que ha quedat enrere.

El hàndicap és l’edat

Entre Suárez i el seu amic Messi només s’entremet César Rodríguez, el que ha sigut màxim golejador de la història del Barça durant mig segle. Els 232 gols del davanter lleonès han quedat estellats pels 630 que suma Messi. Xifra inabastable per a Suárez, que va obrir el seu compte el 25 de novembre del 2014, en el sisè partit després del debut, davant de l’Apoel de Nicòsia (0-4). Complerta la sanció de la mossegada del Mundial del Brasil, l’uruguaià, que es va passar mig estiu entrenant sol i d’amagat, va jugar el seu primer partit davant del Madrid al Bernabéu.

Suárez no  va marcar en els quatre primers partits al reaparèixer després del confinament

Sis anys després, Suárez ha escalat fins a posicions impensables. Li falten 37 gols per assaltar César.  El hàndicap és l’edat. L’uruguaià ja ha complert els 33 anys. Va marcar aquests 37 gols en la campanya 2016-17. En l’anterior va ascendir a 59.

Dos gols al Celta, un al Vila-real i un altre a l’Espanyol després de quatre partits a zero en la represa del confinament avalen la tesi de Setién d’alinear i mantenir Suárez. Va firmar el triomf del derbi que suposava la sentència de l’Espanyol. El bon joc del Barça va desaparèixer després de l’oasi de Vila-real.

Suárez comença a celebrar el gol del triomf al costat de Dídac. / JORDI COTRINA

Recolzament a Griezmann

La victòria va continuar. I va continuar el mateix dispositiu de l’atac, amb els tres davanters junts al centre, que Setién va haver de canviar perquè resultava improductiu. «L’entrenador és el que decideix i busca la millor fórmula», va dir amb cert desinterès Suárez, tot i que immediatament subratllava en l’entrevista de Movistar que Griezmann «tindrà sempre el nostre recolzament».

El Barça va rematar davant de l’Espanyol la meitat de les vegades (9) que davant del Vila-real (18)

La diferència respecte al Vila-real, a part «del bon plantejament» de l’Espanyol que va deixar «molt pocs espais en l’àrea», va reconèixer Suárez, va ser l’agonitzant situació blanc-i-blava i el cansament acumulat pel Barça. «Érem conscients que havíem tingut un desgast al jugar un dels millors partits i això es va notar en la intensitat que li vam donar», va explicar Suárez. Va ser menor, és clar.

Notícies relacionades

Suárez va rematar al Camp Nou tres vegades, com a la Ceràmica. I va marcar, igualment, un gol. Però el Barça va rematar 18 vegades a Vila-real (14 entre els tres pals) i només 9 davant de l’Espanyol (2). El quadro blanc-i-blau va xutar més que els blaugranes (11, dues de ben dirigides, avortades totes dues per Ter Stegen).

Tampoc era la primera vegada que el rival tenia més ocasions. Ho van fer abans el Madrid i el Mallorca, així que el derbi va tornar a deixar un regust amarg en el barcelonisme i la incògnita de descobrir, a Valladolid, aquest dissabte, quin és el Barça real.