PEL COVID-19

El confinament de les estrelles del Barça

La plantilla intenta suportar l'aturada per la pandèmia mentre encara continua debatent la resposta a l'erto ordenat pel club

Bartomeu confia que els futbolistes s'afegeixin a la retallada salarial acceptada pels esportistes professionals de les quatre seccions

marcosl52954961 graf2624  barcelona  28 03 2020   vista del cartel que da la200329180623

marcosl52954961 graf2624 barcelona 28 03 2020 vista del cartel que da la200329180623 / Alejandro Garcia

5
Es llegeix en minuts
Marcos López

Els jugadors del Barça ja fa més de dues setmanes que estan tancats a casa. I queden, com a mínim, dues setmanes més. Esperant al costat de les seves famílies, com milions i milions de ciutadans en tot el planeta, que la terrible pandèmia del coronavirus acabi. Assumint, tot i que no ho diguin obertament a través dels seus canals de comunicació per les xarxes socials, que el futbol, com l’havien entès fins ara, canviarà. ¿El Barça? També. I canviarà molt més del que ens imaginem.

El president espera que la plantilla accepti la rebaixa salarial. Mentre el vestidor ho decideix, els gestos de solidaritat són de caràcter individual

Per començar, el club blaugrana va ser el primer a anunciar un ert (expedient de regulació temporal d’empresa) que afecta tothom. Jugadors, tots els de les seccions (bàsquet, handbol, hoquei sobre patins i futbol sala) ja han acceptat, tècnics, executius i personal no esportiu. Un 70% de la reducció salarial. Existeixi o no acord amb la plantilla professional de futbol, l’última que queda per acceptar l’erto. I la més important. La seva massa salarial representa el 61% del club.

La trucada a Bartomeu

Bartomeu necessita, més que mai, la complicitat dels jugadors per garantir la viabilitat econòmica del Barça. Una complicitat que ha anat perdent amb el pas del temps. Però el president encara confia a rebre una trucada dels quatre capitans (Messi, Busquets, Sergi Roberto i Piqué) per executar el tan necessari erto. 

Una trucada que ja va rebre el Juventus quan Chiellini, el seu capità, va armar un pacte amb les vaques sagrades (entre les quals, Cristiano Ronaldo) per retallar-se el sou durant quatre mesos i estalviar-li al club 90 milions d’euros. Bayern Munic i Borussia Dortmund ho havien fet abans a Alemanya.

Messi, solidari

El capità va donar un milió d’euros per comprar material sanitari destinat a l’Hospital Clínic de Barcelona i a un hospital argentí. L’astre també ha participat en les nombroses campanyes de conscienciació social perquè tots segueixin el confinament al peu de la lletra. 

Busquets, compromès

El segon capità també s’ha afegit a l’onada de solidaritat, participant en la campanya de Nadal i Gasol per recaptar 11 milions destinats a la Creu Roja. «La meva aportació ja està de camí i volia donar les gràcies a tot el personal sanitari i a totes les forces de seguretat. El seu treball és espectacular».

Sergi Roberto, actiu

Va participar com a capità en les diverses reunions telemàtiques que han tingut amb el president Bartomeu per negociar l’impacte que l’erto tindrà en la plantilla. Havia de jugar la Lliga E-Sports virtual amb altres companys de la Lliga, però al final, per incompatibilitat de patrocinis amb el club, no ho va poder fer.

Piqué, responsabilitzat

«És una situació molt difícil. Crec que costarà, passarem moments complicats, gent pròxima que patirà, d’altres ho patiran en primera persona. Entre tots cal tirar endavant i entre tots som invencibles», va dir el quart capità, després d’afegir-se també a la crida de Nadal i Gasol amb Creu Roja.

Luis Suárez, aplicat

Continua recuperant-se de la greu lesió que va patir al genoll continuant a distància, i a casa seva, és clar, el pla de treball del fisioterapeuta Juanjo Brau. Ja ha donat 500 bosses d’aliments bàsics per a Casavalle, un barri humil de Montevideo, amb articles de neteja i desinfectants.

Griezmann, discret

Confinat a casa com tothom, es manté absolutament al marge de tots els comentaris sobre el seu futur. L’estrella francesa ha escollit una via assossegada, envoltat per la seva família, sense pensar en la possibilitat que no pugui seguir el pròxim curs al Camp Nou.

Rakitic, ultrapreparat

«Poques vegades m’he sentit tan entrenat com ara. Tinc la sort de tenir un gimnàs a casa i la meva dona hi està molt enganxada. El que hem de fer tots és respectar-nos. A tots ens agradaria ser fora, però hem d’entendre la situació i fer-ho tots junts», afirma el migcampista croat.

Ter Stegen, hiperactiu

Ha interactuat amb els seus seguidors responent, via Twitter, totes les qüestions i després en un xat organitzat pel Barça dissabte passat. Va ser el primer a compartir amb els aficionats el teletreball fent un entrenament a casa seva seguint un curs ‘online’ de Pinto, l’exporter blaugrana.

Jordi Alba, generós

«Jo també formo part de la campanya #cruzrojaresponde iniciada per Nadal i Gasol per aportar el meu gra de sorra. Convido tothom a afegir-s’hi. Voldria agrair el treball de tots els professionals de la medicina i dels cossos i forces de seguretat. Hem d’estar més units que mai», ha recalcat el lateral esquerrà blaugrana.

Semedo, reservat

El seu nom apareix amb freqüència en el possible mercat de fitxatges de l’estiu ja que hi ha diversos clubs interessats, o ho estaven abans, en el lateral portuguès. Ha triat el camí de la moderació després que es decretés l’estat d’alarma. Els seus missatges a les xarxes socials han sigut pocs i espaiats.

Braithwaite, viatger

Vivia en un hotel de Barcelona que es va tancar al decretar-se el confinament. Va tornar a Madrid al costat de la seva dona, que està embarassada. Esperen el quart fill. «Tinc la sensació que faig més feina que en el meu dia a dia normal. De fet, he perdut pes des que tot això va començar», ha dit el davanter danès.

Frenkie de Jong, emotiu

Va recordar que hi va haver una persona clau per fitxar pel Barça. Va ser ‘Appie’ Nouri, excompany a l’Ajax, que ha despertat del coma després de gairebé tres anys Vaig seure amb ell i llavors la seva mare va entrar. ‘Appie, ¿on ha d’anar el Frenkie? ¿Al Barcelona?’ Ella va alçar la seva cella, va ser una cosa especial», ha revelat el migcampista blaugrana.

Quique Setién, lector i cuiner

«Trobo molt a faltar la gespa, l’adrenalina. Ara en el confinament estic llegint un llibre solidari escrit pels periodistes esportius de Barcelona», ha explicat l’entrenador del Barcelona. «La meva especialitat és la truita de patates. Em surt de meravella. de patates. ¿Sèries? No, no en veig gaires. L’última que vaig veure va ser ‘Joc de trons’».

Eder Sarabia, alumne

«Estic aprenent català en un curs en línia a què m’he apuntat. També jugo als escacs i segueixo la sèrie ‘You’, que hi estic enganxat», ha explicat l’ajudant de Quique Setién, que surt cada dia, a les vuit de la tarda, al balcó de casa per aplaudir, com milers de ciutadans, la tasca dels sanitaris. 

Pascua Ibarrola, escriptor

Notícies relacionades

‘Crónicas de un confinamiento’ és el títol del blog que escriu Jon Pascua Ibarrola, l’entrenador de porters del Barça. Feia 10 mesos que no escrivia. «Més de 20 segles després, aquesta pandèmia ens demostra que ‘Tractats morals’ de Luci Anneu Sèneca continua tenint sentit», diu.

Bartomeu, teletreball

El president del Barça es passa hores i hores davant una pantalla. Ja sigui amb una videoreunió amb els executius del club, de la Lliga, de la UEFA... Bartomeu ha ordenat una «mesura excepcional», un erto a la plantilla i els treballadors, per mantenir la viabilitat del club en una crisi insòlita.