MESURES DE CRISI

Bartomeu ja tempteja la rebaixa de sous al Barça

El president ha contactat amb els capitans de l'equip perquè acceptin una quitança corresponent als dies sense activitat pel coronavirus

jdomenech51677639 fc barcelona camino de doha de la web del fcb 10 01 2020  ba200322190119

jdomenech51677639 fc barcelona camino de doha de la web del fcb 10 01 2020 ba200322190119

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

L’aturada de l’activitat esportiva durarà un mes, com a mínim. La pèrdua econòmica per la falta d’ingressos és inassumible per a un club com el Barça, amb una salut financera feble per més que el seu pressupost superi els mil milions d’euros.

La junta directiva va decidir en l’última reunió que els ajustaments econòmics obligats havien de passar per una reducció dels sous. També dels més onerosos, no només mitjançant ERTOs dels treballadors convencionals. I el president, Josep Maria Bartomeu, s’ha presentat virtualment a Sant Joan Despí per exposar als capitans del primer equip que haurien d’acceptar una rebaixa dels seus ingressos milionaris.

Bartomeu va contactar divendres amb els quatre capitans (Lionel Messi, Sergio Busquets, Sergi Roberto i Gerard Piqué) per plantejar-los que una mesura tan dolorosa, aquesta vegada els tocarà a ells. Una cosa tan insòlita com les bestials conseqüències que ha produït la pandèmia al món.

Quitança per inactivitat

El procediment seria una quitança de la fitxa corresponent als dies que duri la inactivitat. Teòricament va començar divendres 13 de març quan Bartomeu, acompanyat dels doctors Antoni Trilla i Jaume Padrós va anunciar el tancament de les instal·lacions. El final no s’endevina. El confinament, segons el nou termini establert per Pedro Sánchez, el president del Govern, durarà fins a l’11 d’abril. 

El primer contacte de Bartomeu no es va traduir en un acord. La mesura afectaria la primera plantilla, el cost de la qual puja a 507 milions dels 1.047 pressupostats. Les despeses esportives de tots els equips de totes les altres seccions sumen 135 milions.

Bartomeu i Piqué. / JORDI COTRINA

La proporcionalitat

No només es tracta de la predisposició a acceptar una reducció del sou, sinó a pactar la proporcionalitat de la quantitat confiscada. Les fitxes dels jugadors són diferents, tot i que el club hagi procurat mantenir una certa escala salarial. Igualment difereixen les formes de pagament, tot i que l’habitual és que el Barça faci dos terminis anuals.

Els jugadors entenen que no poden romandre aliens a un drama d’àmbit mundial i que també han d’assumir les conseqüències.

2,5 milions del Bayern

Diversos futbolistes de diferents països han fet donacions i han tirat endavant iniciatives per recaptar fons. Els futbolistes alemanys Leon Goretzka i Joshua Kimmich, del Bayern Munic, han aportat conjuntament 2,5 milions d’euros per lluitar contra el coronavirus.

Notícies relacionades

La fórmula per pactar aquesta rebaixa al Barça és el que es discutirà. El primer interrogant a contestar és si el percentatge de la quitança serà comú per a tothom o quedarà subjecte a la voluntat individual de cadascú.

Aquest dilluns Bartomeu es reunirà telemàticament amb diferents clubs de la UEFA per si pacten una estratègia comuna.