crisi blaugrana

El Barça rescindeix el contracte amb l'empresa I3 Ventures per l'escàndol de les difamacions a les xarxes

«És absolutament fals que el club hagi contractat una empresa per desprestigiar ningú», afirma el president del Barça

El dirigent baixa al vestidor per reunir-se amb els capitans i calmar-los després de l'escàndol dels missatges difamatoris a les xarxes socials

180220 baragate ep 169 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marcos López / Joan Domènech

Va acabar d’elogiar Jorge Valdano després que aquest fos guardonat amb el premi internacional de periodisme Manuel Vázquez Montalbán i abans de parlar sobre l’escàndol que sacseja el Barça a propòsit de l’ús de comptes difamatoris en xarxes socials, Josep Maria Bartomeu va voler recordar la sanció de la UEFA al Manchester City, que no va citar, per trencar el ‘fair play’ financer. «Aquest és un club portat amb rigor i uns mecanismes per garantir el compliment del ‘fair play’ financer. Recolzem la UEFA en això», va assegurar el president blaugrana, qui després sí que va abordar l’assumpte que generat tremenda incomoditat en totes les àrees del club. La primera decisió ha sigut anunciar la ruptura de relacions amb I3 Ventures, l’empresa experta en màrqueting digital que «monitoritzava», segons el dirigent, «les xarxes socials per preservar la imatge del club».

«Comentaris inapropiats»

Després de la difusió de la notícia per part de la Cadena SER, el club sí que va confirmar «que un dels comptes vinculats a aquesta empresa» (Respecte i Esport) sí que havia emès «comentaris inapropiats en relació amb gent de la nostra organització». El Barça havia pagat gairebé un milió d’euros repartit en sis factures.

Queda, de nou, col·locat Bartomeu en una situació molt feble, com ja li va passar amb la crisi Messi-Abidal o la caòtica successió de Valverde per Setién. A més, els executius del club han quedat sota sospita, especialment la figura de Jaume Masferrer, director de l’àrea de presidència, un dels assessors més pròxims i amb més influència sobre el dirigent.

Tensió en el club

L’impacte de l’escàndol va arribar, per descomptat, al vestidor, cosa que va obligar Bartomeu a visitar de manera urgent els capitans (Messi, Busquets, Piqué i Sergi Roberto) per explicar-los l’actitud del club. També va donar la seva versió a Quique Setién, l’entrenador. El Barça va reaccionar 24 hores després que la SER denunciés una trama de comptes difamatoris a les xarxes socials, que afectaven exjugadors com XaviPuyol, a més d’involucrar candidats en les pròximes eleccions com Víctor Font –hi havia un pla estratègic per erosionar la seva imatge– o antics rivals a les urnes com Joan Laporta i Agustí Benedito, a més de bolcar-se a la figura de Pep Guardiola, actual tècnic del Manchester City, i de Jaume Roures, fundador de Mediapro.

«Vull que quedi clar de cara al soci. Que ningú tingui dubte que el Barça mai ha contractat cap empresa per desprestigiar cap jugador, exjugador, polític, president i expresident» (Bartomeu)

La primera resposta blaugrana va arribar un parell d’hores després de la notícia de la SER a través d’un concís comunicat. Durant el vespre de dilluns va augmentar la tensió al club perquè la majoria dels directius desconeixien l’existència d’aquests missatges difamatoris de I3 Ventures, una companyia «contractada des de finals del 2017», segons va explicar Bartomeu, per «monitoritzar les xarxes com fan moltes altres empreses».

Discurs institucional

Notícies relacionades

A mesura que augmentava les proves de la vinculació de I3 Ventures, creixia la indignació a la sala de juntes i al vestidor, fet que va provocar que el president aprofités el premi Vázquez Montalbán a Valdano per donar la primera versió oficial. Ho va fer en un missatge institucional, a iniciativa pròpia, sense torn de pregunta i respostes, per tancar l’acte a l’Auditori 1899. «Vull que quedi clar de cara al soci», va començar dient amb vehemència. «Que ningú tingui dubte que el Barça mai ha contractat cap empresa per desprestigiar cap jugador, exjugador, polític, president i expresident», va assegurar després.

Querella de Roures

«És rotundament fals», va proclamar Bartomeu. «I ens defensarem com sigui necessari davant de qui ens acusi. És fals. El Barça no ha contractat ningú per desprestigiar ningú».  Però l’escàndol continua obert ja que Víctor Font, per exemple, exigeix la convocatòria immediata d’eleccions, avançant en un any la cita amb les urnes, prevista per al 2021. Jaume Roures va anunciar que presentaria una querella i Joan Laporta, l’expresident (2003-10) va ser rotund: «Una animalada més, tot això demostra el pànic que es descobreixi tot el que amaguen i hagin de dimitir». Bartomeu, de moment, va rescindir el contracte amb I3 Ventures, però el cas continua obert