ASSEMBLEA AL PALAU

El Barça retira les dues medalles al dictador Francisco Franco

Els compromissaris aproven la decisió amb 671 vots a favor, només dos en contra i set en blanc

marcosl50274255 barcelona   06 10 2019  deportes   josep maria bartomeu   pr191006183834

marcosl50274255 barcelona 06 10 2019 deportes josep maria bartomeu pr191006183834 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’assemblea de compromissaris del Barcelona ha decidit retirar les medalles honorífiques concedides al seu dia al dictador Francisco Franco. Ha sigut el primer punt calent de la cita amb els socis del club després que s’aprovessin sense cap problema tant els comptes de la passada temporada (532 vots, 90 en contra i 45 en blanc) com el pressupost per a la temporada 2019-20 xifrat en 1.047 milions d’euros d’ingressos, amb 574 a favor, 60 en contra i 44 en blanc. A Franco se li van treure les dues medalles amb 671 a favor, 2 en contra i 7 en blanc.

Llavors, va arribar el quart punt de l’assemblea sota l’epígraf de «ratificació, en el seu cas, de l’acord de retirada de les distincions honorífiques atorgades al general Francisco Franco», una demanda social que ve de lluny, segons ha indicat María Teixidor, secretària de la directiva. Llavors hi havia 701 compromissaris al Palau Blaugrana.  Però abans un soci li va recordar a la directiva del Barça que «no tingués por en dir que aquesta persona era un dictador».  Després, els compromissaris van trencar en aplaudiments quan un altre soci va recordar que hi havia «nou persones a la presó i el nostre president Puigdemont a Bèlgica».

«Això arriba tard i malament»

Més contundent va resultar encara la votació dels compromissaris que només va rebre dos vots en contra. «Això arriba tard i malament», es va queixar un altre dels socis, que demanava «la dimissió de Bartomeu i de la seva junta per altres motius», una petició que va ser replicada amb xiulets per la majoria de l’assemblea. «Tenen raó, també pensem nosaltres que han passat molts anys, moltes directives. Tenen raó», ha admès el president Josep Maria Bartomeu.

Bartomeu s’adreça als compromissaris al Palau Blaugrana. / JORDI COTRINA

«Tenen raó, també pensem nosaltres que han passat molts anys, moltes directives... Tenen raó. És un homenatge als nostres pares i avis que van patir la dictadura» (Bartomeu)

«Hem trobat la documentació i per això volem retirar-les. Hem trobat actes, fotografies, textos... Ho fem ara. Millor tard que mai», ha afegit el dirigent. «És un homenatge als nostres pares i avis que van patir la dictadura», ha sentenciat Bartomeu, mentre que durant la votació es van escoltar xiulets i una petita bronca cap als socis que defensaven que Franco havia de continuar tenint les medalles. 

Una el 1971; una altra, el 1974

Notícies relacionades

Franco tenia dues medalles. La primera li va ser entregada el 1971 per la inauguració del Palau Blaugrana, precisament l’escenari que ha acollit aquesta tarda de diumenge l’assemblea de compromissaris. La segona distinció a Franco va ser el 1974 coincidint amb les noces de platí del Barça.

44 anys després de la seva mort, el club blaugrana ha retirat les dues medalles perquè així ho han decidit els compromissaris, concedides «per una norma no escrita segons la qual havien de ser entregades a Francisco Franco», perquè així ho han decidit els compromissaris.