els col·legiats

Undiano s'acomiada de l'arbitratge xiulant la final de Copa

L'àrbitre navarrès estarà acompanyat al Barça-València per Del Cerro Grande com a responsable del VAR

GRAF3991. MADRID, 19/05/2019.- El colegiado Alberto Undiano Mallenco arbitra su último partido antes de retirarse, el que disputan el Real Madrid y el Betis, de la trigésima octava jornada de LaLiga que se disputa esta mañana en el estadio Santiago Bernabéu. EFE/ Emilio Naranjo

GRAF3991. MADRID, 19/05/2019.- El colegiado Alberto Undiano Mallenco arbitra su último partido antes de retirarse, el que disputan el Real Madrid y el Betis, de la trigésima octava jornada de LaLiga que se disputa esta mañana en el estadio Santiago Bernabéu. EFE/ Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El col·legiat navarrès Alberto Undiano Mallenco s’acomiadarà de l’arbitratge a la final de la Copa del Rei entre el Barça i el València i el madrileny Carlos del Cerro Grande completa el seu triplet en finals de Copa com a àrbitre del VAR després d’haver xiulat la final del 2016 i ser quart àrbitre en la del 2018.

Undiano xiularà de nou un partit entre els dos equips aquesta temporada després de dirigir el Barcelona-València de la 22a jornada de Lliga al Camp Nou, que va acabar amb 2-2. En el cas de finals de Copa, n’hi ha xiulat una a cada un, amb victòria per al València per 3-1 davant del Getafe el 2008 i amb derrota per al Barcelona per 1-0 davant del Reial Madrid el 2011.

Els registres

Per separat, Undiano ha arbitrat 27 vegades el Barcelona amb un 75% de victòries, un 30% de derrotes i un 10% d’empats, i respecte al València, el percentatge de victòries del quadro valencià amb el navarrès és del 57%, el de derrotes és del 19% i el d’empats del 24%.

Notícies relacionades

L’àrbitre navarrès se’n va amb un rècord de 348 partits a la Primera Divisió, l’últim de la Lliga va ser el Reial Madrid-Betis de la setmana passada, i entre ells hi destaquen deu clàssics, les dues finals de Copa del Rei ja esmentades, tres Supercopes d’Espanya que van enfrontar el Barcelona amb el Betis el 2005, el Reial Madrid amb el Sevilla el 2007 i l Atlètic amb el Barça el 2013. Això a Espanya, ja que en la seva carrera internacional, que va començar el 2004, ha dirigit 38 trobades de la Lliga de Campions, tres partits del Mundial de Sud-àfrica 2010 que va guanyar Espanya i tres Mundials Sub-20: el del Canadà 2007, en el qual va arbitrar la final entre la República Txeca i l’Argentina, Egipte 2009 i Turquia el 2013.

Per la seva banda, per al madrileny Carlos del Cerro Grande serà la seva tercera final de Copa i en cada una d’elles ha exercit un paper diferent, ja que va actuar com a àrbitre principal en la final del 2016 que el Barcelona va guanyar 2-0 el Sevilla; com a quart àrbitre, a la final de l’any passat en la qual el Barça també va derrotar el Sevilla per 0-5 i a la final de dissabte serà l’encarregat del VAR. amb el qual completa un 'triplet’ en finals de Copa.