carta de comiat

Xavi Hernández diu adeu: «Estic desitjant veure què m'ofereix el futur com a entrenador»

L'excapità del Barça confirma que deixarà de jugar a final de temporada

zentauroepp29946742 berlin    06 06 2015     xavi celebra la quinta champions az190502172019

zentauroepp29946742 berlin 06 06 2015 xavi celebra la quinta champions az190502172019

7
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

Xavi Hernández ha anunciat en una carta oberta que aquesta serà la seva última temporada com a jugador en actiu, després d’haver guanyat la Lliga de les Estrelles de Qatar amb el seu actual equip, l’Al-Sadd, i que seguirà en el món del futbol com a entrenador. “Ha sigut un privilegi jugar a futbol fins als 39 anys i ara m’agradaria acabar la temporada a dalt de tot guanyant la Copa de l’Amir i arribant a la següent fase a la Lliga de Campions de l’Àsia. Aquesta és la meva última temporada com a jugador, però estic desitjant veure què m’ofereix el futur com a entrenador”, afirma l’excapità del Barça.

A la carta parla de la seva filosofia com a entrenador, que reflecteix “l’estil desenvolupat durant molts anys sota la influència de Johan Cruyff i de La Masia, i que té el seu màxim exponent en la manera de jugar a futbol al Barcelona”. “M’encanta veure els equips prendre la iniciativa al camp, el futbol d’atac i tornar a l’essència del que tots estimem des dels nostres dies d’infància: el futbol de possessió”, escriu. “El que he aconseguit en les últimes dues dècades”, afegeix, “ha sigut un privilegi i, per això, crec que és el meu deure treure la iniciativa del camp i tornar a través del futbol sempre que em sigui possible. És per això que la meva feina amb Generation Amazing és tan important per a mi, i espero continuar amb aquest meravellós programa i el magnífic projecte que és Qatar 2022”.

“Guanyar la Lliga de les Estrelles de Qatar, l’únic títol que em faltava”, segueix, “ha sigut un final perfecte per a la meva carrera com a jugador a Qatar. Des que vaig arribar, ho havíem guanyat tot excepte la lliga, així que me n’alegro molt per l’Al-Sadd Sports Club, un equip admirable que ha treballat molt per guanyar merescudament aquest títol”. Xavi considera que “el futbol és una eina magnífica per unir les persones i canviar vides a millor”. Al març, apunta, vaig tenir el privilegi de visitar l’Índia per primera vegada, i em va inspirar la història d’Umesh Rathod, un futboler empedreït de 15 anys que vaig conèixer a Bombai. “Umesh s’enfronta diàriament a nombroses dificultats a la comunitat de barraques on viu. Allà l’accés a l’aigua és limitat i alguns nens es veuen obligats a deixar l’escola per treballar i així ajudar a les seves famílies”, explica.

[Publicat el 4/6/15: L’última missió d’Iniesta i Xavi. Els centrecampistes conversen per a EL PERIÓDICO]

Una conversa entre els dos campions del Barça. / MONICA PELLICCIA

No obstant, els pares d’Umesh van insistir que continués estudiant i el van animar a seguir la seva passió: el futbol. “Vaig conèixer la seva família i em va ensenyar casa seva, les seves medalles i els seus trofeus. Estava emocionat amb la visita i el mateix em va passar a mi. Em vaig adonar gairebé immediatament que té l’actitud i el caràcter adequats per afrontar qualsevol situació, i el futbol l’ajudarà enormement”. “La nostra trobada a Bombai –prossegueix– només va ser un exemple de com Generation Amazing –programa creat el 2018 amb l’objectiu que el Mundial del 2022 tingui un llegat humà i social– està utilitzant el poder del futbol per canviar vides i fer possible un desenvolupament social sostenible en comunitats com la d’Umesh”.

“Des de petit vaig tenir clar que el futbol era la meva passió. És la meva vida. Visitar l’Índia i conèixer aquests nens ha sigut una experiència meravellosa. La llibertat que se sent de nen és incomparable i, per això, poder ajudar aquests nens m’ha fet sentir molt orgullós i feliç. El futbol pot canviar el món, sens dubte”, recalca. En Umesh –assegura– va veure “la felicitat que produeix el futbol” i això el va portar “enrere en el temps, a la sensació de voler triomfar”. “Durant les pròximes quatre setmanes, em cordaré les botes per jugar els últims partits d’una carrera inoblidable que s’ha prolongat durant 21 anys i m’ha portat per tot el món”, conclou. 

La carta íntegra de Xavi

“El futbol és una eina magnífica per unir les persones i canviar vides a millor. Al març vaig tenir el privilegi de visitar l’Índia per primera vegada, i em va inspirar la història d’Umesh Rathod, un futboler empedreït de 15 anys que vaig conèixer a Bombai.

Umesh s’enfronta diàriament a nombroses dificultats en la comunitat de barraques on viu. Allà l’accés a l’aigua és limitat i alguns nens es veuen obligats a deixar l’escola per treballar i així ajudar les seves famílies.

No obstant, els pares d’Umesh van insistir que continués estudiant i el van animar a seguir la seva passió: el futbol. Vaig conèixer la seva família i em va ensenyar la seva casa, les seves medalles i els seus trofeus. Estava emocionat amb la visita i el mateix em va passar a mi. Em vaig adonar gairebé immediatament que té l’actitud i el caràcter adequats per afrontar qualsevol situació, i el futbol l’ajudarà enormement.

La nostra trobada a Bombai només va ser un exemple de com Generation Amazing –programa creat el 2018 amb l’objectiu que el Mundial de 2022 tingui un llegat humà i social– està utilitzant el poder del futbol per canviar vides i fer possible un desenvolupament social sostenible en comunitats com la d’Umesh.

A Bombai vam celebrar que Generation Amazing ha començat a construir un camp de futbol comunitari que disfrutaran tant Umesh com els seus veïns, entre ells Poonam, una futbolista de 19 anys que a més entrena els nens de la seva comunitat.

Des de petit vaig tenir clar que el futbol era la meva passió. És la meva vida. Visitar l’Índia i conèixer aquests nens ha sigut una experiència meravellosa. La llibertat que se sent de nen és incomparable i, per això, poder ajudar aquests nens m’ha fet sentir molt orgullós i feliç. El futbol pot canviar el món, sens dubte.

A Umesh vaig veure la felicitat que produeix el futbol, que em va portar enrere en el temps, a la sensació de voler triomfar. Durant les pròximes quatre setmanes, em cordaré les botes per jugar els últims partits d’una carrera inoblidable que s’ha prolongat durant 21 anys i m’ha portat per tot el món.

Guanyar la Lliga de les Estrelles de Qatar, l’únic títol que em faltava ha sigut un final perfecte per a la meva carrera com a jugador a Qatar. Des que vaig arribar, havíem guanyat tot excepte la lliga, així que me n’alegro molt per Al Sadd Sports Club, un equip admirable que ha treballat molt dur per guanyar merescudament aquest títol.

Com a esportista, mai et canses de guanyar. Una vegada guanyat un títol, sempre desitges guanyar-ne més. Tenim una molt bona generació de jugadors de futbol a Qatar, molts d’ells de la selecció nacional que va guanyar la Copa Asiàtica a començaments d’aquest any.

Ha sigut un privilegi jugar a futbol fins als 39 anys i ara m’agradaria acabar la temporada a dalt de tot guanyant la Copa de l’Amir i arribant a la següent fase a la Lliga de Campions de l’Àsia. Aquesta és la meva última temporada com a jugador, però estic desitjant veure què m’ofereix el futur com a entrenador.

La meva filosofia com a entrenador reflecteix l’estil que vam desenvolupar durant molts anys sota la influència de Johan Cruyff i de La Masia, i que té el seu màxim exponent en la manera de jugar a futbol al Barcelona. M’encanta veure als equips prendre la iniciativa al camp, el futbol d’atac i tornar a l’essència del que tots estimem des dels nostres dies d’infància: el futbol de possessió.

Notícies relacionades

El que he aconseguit en les últimes dues dècades ha sigut un privilegi i, per això, crec que és el meu deure treure la iniciativa del camp i tornar a través del futbol sempre que em sigui possible. És per això que la seva feina amb Generation Amazing és tan important per a mi, i espero continuar amb aquest meravellós programa i el magnífic projecte que és Qatar 2022.

Umesh és un dels més de 250.000 joves a qui hem arribat fins ara. Generation Amazing ha construït 28 camps de futbol en aquesta regió i a tota l’Àsia, creant programes que eduquen i preparen els joves perquè es converteixin en líders en les seves comunitats a través del poder unificador del futbol”.