Anar al contingut

ANÀLISI TÀCTICA

El Barça del toc

Valverde recorre a Arthur perquè consolidi el joc de l'equip contra l'Eibar

Joan Domènech

El Barça del toc

JORDI COTRINA

1. La jugada que resumeix un estil

Lenglet va ser el punt de partida d’una jugada que resumeix un estil. El del Barça. El defensa francès va ser el simple iniciador, tot i que va recuperar la pilota just traspassada la línia divisòria, en la pressió avançada que acostuma a exercir el Barça. Arthur, un fitxatge que conserva el llegat de Xavi i Iniesta, va veure Busquets lliure i va accelerar l’acció. En tot just nou segons la pilota va acabar a la xarxa de Riesgo, després d’una cadena de passades a un toc. Només Suárez en va necessitar tres per acomodar-se la pilota.

Luis Suárez culmina la jugada que va suposar l’1-0. / JORDI COTRINA

2. La via brasilera per posseir la pilota

Jon Aspirazu, l’ajudant de Valverde, va dir que l’alineació es va decidir a partir de la voluntat de potenciar la possessió de la pilota per dominar un rival, l’Eibar, que pressiona molt amunt i que pretén forçar partits molt verticals. Aquesta va ser la raó per la qual els tècnics van apostar per la via brasilera que encarnen Arthur i Coutinho, més pacient i elaborada, més conscienciosa i segura, en lloc de la xilenofrancesa que representen Arturo Vidal i Dembélé, més directa i desestructurada, que s’havien guanyat la titularitat amb el seu rendiment des que els dos brasilers es van lesionar.

Coutinho s’interna entre la defensa de l’Eibar. / jordi cotrina

El Barça va tenir dificultats per sortir des de darrere, cosa que va reforçar la tesi de Valverde d’extremar la seguretat a la sortida de la pilota retirant els futbolistes amb més índex de pèrdues. Per aquesta raó també va jugar Sergi Roberto en lloc de Semedo, més enllà que l’entrenador el considera el lateral dret titular.

3. Seguretat per defensar els centres

Piqué i Lenglet ja han jugat junts 16 partits (dels 29 oficials de l’equip). Temps més que suficient perquè es coneguin i es coordinin. L’atenció de tots dos era crucial per defensar el Barça de l’equip que fa més centrades a l’àrea de la Lliga.

Piqué pugna amb Enrich. / JORDI COTRINA

L’Eibar va rematar el doble de vegades (14 a 7) que els blaugranes, però només una entre els tres pals. El dilema per a Valverde es trasllada a dijous, quan hi ha en joc la supervivència a la Copa davant del Llevant. ¿Murillo i Chumi o Piqué i Lenglet?