EXHIBICIÓ BLAUGRANA

zentauroepp45322120 barcelona s argentinian striker lionel messi celebrates scor181003230722 / IAN KINGTON

Messi es posa elegant a Wembley

El Barça, impulsat per la màgia de l'argentí, es retroba amb el futbol i bat el Tottenham (2-4)

3
Rafael Tapounet

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

El Barça ha tornat. I al millor escenari. Nit de Champions a Wembley. Després d’una exasperant ratxa de tres partits sense guanyar en Lliga, l’equip de Valverde, conduït per un Messi d’un altre món, ha donat un cop sobre la taula i ha demostrat, amb una soferta però merescudíssima victòria contra el Tottenham (2-4), que la màxima competició continental (“aquesta copa tan maca”, en les ja cèlebres paraules del capità) sí que és un objectiu a l’abast d’aquesta plantilla.

Que el Barça no havia vingut a Londres a fer turisme és una cosa que va quedar clara des del moment en què els jugadors van baixar dimarts de l’avió amb els seus elegants vestits de tres peces de Thom Browne. Una encomiable manera de mostrar respecte al rival, a la cita i a la mateixa història (només es pot objectar que Messi, Suárez i Coutinho s’oblidessin de posar-se mitjons). Ernesto Valverde també ha decidit honrar la importància de la trobada amb una alineació valenta. Quan tot convidava a abrigar-se, amb una tornada al 4-4-2 i la presència d’Arturo Vidal, el Txingurri ha apostat pel jove Arthur Melo, que ha respost a l’exigent encàrrec amb l’enteresa d’un veterà, i ha deixat clar que no porta el 8 de Xavi per caprici.

Amb Arthur al centre del camp, el Barça s’ha reconegut per fi a si mateix: s’ha ordenat a través de la pilota i ha ocupat els espais amb molt més criteri que en els últims partits. Com si els futbolistes no s’haguessin tret l’americana per sortir a la gespa. També ha ajudat, per descomptat, el matiner gol de Coutinho, que ha posat amb avantatge als blaugrana des del primer minut de partit. Que no és poca ajuda.

Amb el marcador a favor, els de Valverde s’han dedicat a controlar el joc i contenir el rival, que no ha fet el seu primer xut a la porteria de Ter Stegen fins al minut 25. El Barça ha respost a l’avís amb contundència: atac fulminant conduït per Messi, rematada en semifallada de Coutinho, que esmena l’error i posa la pilota a la vora de l’àrea perquè Rakitic l’enviï a la xarxa d’una volea espectacular. Un golàs. A partir d’allà, el partit amb prou feines s’ha mogut fins que l’àrbitre ha xiulat l’arribada del descans (en realitat, l’únic ressenyable d’aquest tram ha passat en el minut 44: Arthur ha fallat una passada).

Si la primera meitat ha sigut plàcida, la segona ha resultat febril. I ha tingut, per damunt de tot, un protagonista indiscutible: Leo Messi. A l’argentí només li ha faltat treure’s de la boca una rastellera de mocadors de colors nuats entre si per posar la guinda a la seva exhibició de màgia. Dir que ha marcat dos gols i ha enviat dos llançaments al pal és esbossar un retrat molt pobre del que ha fet en aquells 45 minuts. Perquè la veritat és que ha fet de tot. I en el moment en què el seu equip més ho necessitava, després que les escomeses d’un Tottenham de joc discontinu però amb pólvora a la davantera posessin en evidència la fragilitat, una vegada més, de la defensa blaugrana.

Messi, en qualsevol cas, no ha estat sol. L’han assistit en el seu espectacle un pletòric Jordi Alba, que ha convertit la seva banda en el corredor de la mort per als Spurs, i un generós Luis Suárez, que segueix, això sí, sense trobar la porteria cada vegada que viatja per Europa.

Portava el Barça una victòria a les seves últimes set sortides en la Champions. Però Wembley és Wembley. El nord magnètic al qual assenyala la brúixola del Barça cada vegada que es desorienta. La casa del futbol. La casa de Messi.

Fitxa del partit

Tottenham: Lloris (4), Trippier (6), Alderweireld (5), Sánchez (5), Davies (6), Winks (7), Wanyama (5), Lucas (6), Lamela (6), Son (5), Kane (8). Cambios:Sissoko (4), per Son (min. 66). Llorente (-), per Lamela (min. 78)