NOU FITXATGE

El Barça lliga Arthur, l'Iniesta brasiler

El Grêmio i el Barcelona acorden, per 30 milions d'euros i 10 de variables, el traspàs del centrecampista de 21 anys, que arribarà el gener del 2019

marcosl41862510 deportes arthur del gremio180220190755

marcosl41862510 deportes arthur del gremio180220190755

2
Es llegeix en minuts
Joaquim Piera

Robert Fernández tornarà aquesta vegada de Porto Alegre sense haver vist jugar Arthur, que feia dos mesos que estava de baixa, però havent concretat el seu traspàs al Barça. La seva estada a Porto Alegre, escudat per André Cury, l’executiu blaugrana al mercat sud-americà, ha servit per pràcticament tancar amb el Grêmio un acord per un futbolista «estratègic» per a la secretaria tècnica. Des del club brasiler es dona el fitxatge per tancat; des del Barça s’alimenta el misteri perquè no està formalitzat.

Quan les firmes s’estampin, hauria de ser sobre un contracte que estipula que el Barça desemborsarà 30 milions d’euros, fraccionats en tres pagaments en concepte de transacció, amb 10 milions afegits de variables, no garantits, per al campió de la Libertadores. Els últims intents d’altres clubs europeus no haurien de fer variar les condicions.

En principi, l’associatiu centrecampista de 21 anys, que s’inspira en Andrés Iniesta, aterrarà al Camp Nou el gener del 2019, una vegada hagi complert tota la temporada sud-americana, per desig exprés del seu actual club. Firmarà per cinc anys.

Fitxa extracomunitària

El Grêmio subratlla que, en els acords a què s’ha arribat, no s’ha introduït cap clàusula compensatòria que permeti anticipar la seva sortida de Porto Alegre després del Mundial de Rússia, on encara no té una plaça garantida.

Amb les tres fitxes d’extracomunitaris actualment cobertes, amb Paulinho, Philippe Coutinho i Yerry Mina, el Barcelona té pràcticament un any per fer espai a la plantilla per al volant brasiler, ja que la direcció esportiva culer descarta qualsevol tipus de cessió europea.

Arthur, en un partit recent. / EFE

El Grêmio va fer de la permanència del seu jugador fins al desembre gairebé una qüestió d’Estat. Ha sigut una exigència per seure a negociar i deixar de remetre’s als 50 milions de la seva clàusula de rescissió.

El Barcelona comptaria amb la preferència explícita del jugador des de la famosa fotografia furtiva amb la samarreta blaugrana al costat de Robert a principis de desembre. I ha aprofitat aquest escenari per endurir les formes de pagament i, principalment, els 10 milions de variables. Aquests estaran vinculats al nombre de partits jugats per Arthur, als títols guanyats amb el Barça, a accedir a la llista dels 30 finalistes de la Pilota d’Or i a la seva primera renovació. 

Coincidència d’interessos

La intersecció d’interessos ha accelerat l’operació. El Grêmio volia fer caixa amb el seu principal, i gairebé únic, producte d’exportació, per equilibrar el seu balanç financer. Arthur entenia que vincular el seu futur al club català l’ajudarà a convèncer Tite per anar al Mundial. A més havia donat el sí al Barça al desembre i va bloquejar totes les ofertes que li van arribar en el mercat hivernal.

Notícies relacionades

El Barcelona es va comprometre amb l’entorn familiar i professional del volant. Des de la secretaria tècnica es temien les envestides dels equips de la Premier. El United de Mourinho i el Chelsea d’Abramóvitx han sigut els que més interès han mostrat. 

Arthur despertava consens en tots els estaments del club. La urgència ha evitat encarir el fitxatge. Precisament els 30 milions d’euros desemborsats, la sisena venda més cara del mercat brasiler en un rànquing que encapçala Neymar, assenyalen que el volant, malgrat la seva joventut, no és una aposta com per exemple ha passat amb Yerry Mina