Iniesta balla a l'aigua en el derbi

El capità blaugrana va oferir una exhibició de control de la pilota irradiant màgia sota la contínua tempesta que sacsejava Cornellà

jmexposito41909079 barcelona s spanish midfielder andres iniesta  l  kicks the 180204201216

jmexposito41909079 barcelona s spanish midfielder andres iniesta l kicks the 180204201216 / PAU BARRENA

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Semblava que flotava. A vegades, fins i tot determinats jugadors de l’Espanyol van quedar petrificats davant el que passava davant seu, sobretot a la segona meitat. Com més plovia a Cornellà, més ballava Andrés Iniesta. I no ballava sol sinó que tenia sempre la pilota cosida a les botes com si un fil invisible segellés per sempre aquest complex matrimoni. Complex perquè la gespa era una immensa trampa d’aigua on tots podrien quedar ofegats. Però ell semblava que era al jardí de casa seva, com si lluís un radiant sol, disfrutant amb els seus fills. La tarda era de gossos, però allà hi era ell, el culer més estimat per la meravellosa minoria periquita, disfrutant del derbi.

No hi havia manera de prendre-li la pilota a Iniesta. Es podria dir fins i tot que a la segona meitat, just quan més plovia a la casa blanc-i-blava més feliç estava ell. La resta tirava la pilota al més lluny possible, però el capità blaugrana sempre la volia al seu costat. Com més tempestuós era el derbi, més calmat se’l veia, com si resultés transparent a les inclemències. El Barça s’amarava a casa del veí, mentre Iniesta, que va completar els 90 minuts, només va perdre nou pilotes. Una cosa gairebé irreal tenint en compte un tapet tan difícil.

90% de passades encertades

O sigui, el capità va firmar un 90% d’encert en la passada, mentre l’Espanyol creia tornar a tenir contra les cordes el líder. I l’hi va tenir, incapaç, això sí, de poder detectar aquella màgia d’Iniesta capaç de travessar les tardes més inhòspites, fins i tot per al seu propi estil.

Ni li va importar al mag blaugrana estar orfe dels seus dos grans socis: Messi i Jordi Alba. Tots dos eren a la banqueta i només van aparèixer en la segona meitat coincidint amb l’espectacle iniestenc sobre l’aigua. «Continuem a dalt, encara que no hem pogut aconseguir els tres punts», va dir després el capità sense reparar ni un sol segon en la transcendència de l’obra futbolística que va aixecar a Cornellà. «Però les condicions no eren les millors ni per a ells ni tampoc per a nosaltres», va argumentar després.

Com si realment li hagués importat l’herba mullada. Ningú ho hauria dit veient-lo lliscar sobre la gespa, traçant els eslàloms de sempre, trencant rivals amb un simple gest de cintura. ¿L’aigua? N’hi havia, però no li importava. ¿La polèmica? Tampoc. «No sé si hi ha hagut gest de Piqué», va afirmar després amb indiferència, sense perdre el temps en assumptes col·laterals que no li interessen. Més enllà de la pilota, Iniesta no perd ni un segon, per més que els altres ho converteixin en el pa diari de la setmana. Abans i després del derbi.

11 regats, 8 de bons 

Notícies relacionades

Semblava, a més, que Iniesta no havia de jugar. Valverde havia donat pistes que el reservaria pensant en el matx coper de dijous a Mestalla corresponent a la tornada de la semifinal. Els altres (Rakitic no va jugar ni un sol minut, mentre Messi, Sergi Roberto i Jordi Alba compareixien en el segon acte) van descansar i el capità s’ho va passar bomba en el derbi. Malgrat que tot convidava a enviar la pilota per l’aire, Iniesta va entendre que es podia fer servir la via terrestre.

Dit i fet. El mag va intentar 11 regats i va sortir amb èxit en 8 ocasions eliminant rivals de l’Espanyol atrapats davant la llum que els enlluernava en una grisa i tempestuosa tarda. Per entendre la magnitud del partit que va desplegar el capità n’hi ha prou de comparar-lo, per exemple, amb l’impacte que va tenir Coutinho. Tot just tres regats va voler fer l’estrella brasilera a Cornellà, però només n’hi va sortir un de bo. Coutinho no tindrà millor professor que mirar i aprendre cada dia que li queda d’Iniesta, l’artista que balla sobre l’aigua.