Anàlisi tàctica de l'Athletic-Barça: André Gomes per a tot

Valverde remodela el dibuix al col·locar el portuguès a la banda esquerra perquè exerceixi d'interior i extrem

jdomenech40726497 soccer football   la liga santander   athletic bilbao vs bar171029000343

jdomenech40726497 soccer football la liga santander athletic bilbao vs bar171029000343 / VINCENT WEST

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

1. André, un titular reservat per a les sortides

Valverde va innovar en el retorn a San Mamés. Va voler sorprendre i ho va aconseguir. Els bilbaïns i els culers. Amb una sola acció: la titularitat d’André Gomes. No era la primera vegada, sinó la quarta, i totes fora de casa, com si li reservés el privilegi només per a les sortides. L’havia utilitzat d’interior esquerre (Bernabéu), d’extrem dret (al Wanda) i de migcentre (a Múrcia).

 

Però a la pissarra de San Mamés Valverde va atribuir al portuguès una doble funció: exercir d’interior esquerra quan el Barça no tenia la pilota i desdoblar-se d’extrem amb la possessió recuperada. André Gomes, el noi per a tot (tot i que menys que Sergi Roberto), perfilava el canviant esquema tàctic del Barça del 4-4-2 defensiu al 4-3-3. No només això: va decantar l’equip cap a la banda esquerra. La verdadera sorpresa de Valverde als seus expupils. L’ardit de l’entrenador no es va traduir en un benefici clarament visible. El Barça va perdre sovint el control.

2. Suárez torna al centre i torna a rematar

Fins ara el Barça havia utilitzat sempre un extrem dret obert i cedia la banda esquerra a les incursions del lateral, tant si era Alba, que va reaparèixer, com Digne. Davant l’Athletic va canviar per primer cop. A través d’André Gomes va ocupar la franja esquerra i va alliberar la dreta perquè Messi disposés de més espai i, sobretot, que Sergi Roberto es projectés en atac. Al lateral, que va acabar d’interior, no se’l va veure fins a la segona meitat.

El més beneficiat, però, va ser Luis Suárez, que era el sacrificat al jugar escorat a l’esquerra. A San Mamés va ocupar el front de l’atac. I es va notar el canvi de posició, en el seu cas per millorar, malgrat que no va reprendre la seva escassa producció golejadora. Va oferirir, això sí, símptomes de recuperació a l’intervenir en la faceta més destacada: va rematar sis cops (cinc en el primer temps).  

Suárez dispara a porteria davant l'oposició de Núñez. / VINCENT WEST

3. Dos remats en la segona meitat

Notícies relacionades

Valverde només va fer un canvi. I va ser tardà, quan va donar entrada a Semedo per André Gomes en el minut 82. No va veure solucions a la banqueta per recuperar la possessió de la pilota, extraviada en una segona meitat dolenta. Va preferir «apuntalar l’equip» i defensar-se en les pilotes aèries de l’Athletic després de l’avís de Raúl García al travesser i estalviar-se experiments. Els més alts de la plantilla eren sobre la gespa.

El descontrol del Barça va ser molt evident: durant el joc, amb nombroses pèrdues i la pilota rondant més l’àrea blaugrana, i al full d’estadístiques. El Barça només va fer dos remats al marc de Kepa en el segon temps. Tots dos van arribar en el temps afegit i en la mateixa jugada. Un xut ras de Suárez, desviat pel meta de l’Athletic i el gol de Paulinho en el rebuig.  Messi va llançar alta una falta.