El carril dret del Barça: buit i car

El club, que maneja les opcions de Bellerín i Semedo, necessita una altra gran inversió per no fallar en la successió de Dani Alves

marcosl26330805 sant joan despi    09 05 2014   entrevista con dani alves en170622183434

marcosl26330805 sant joan despi 09 05 2014 entrevista con dani alves en170622183434

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Ningú porta el número 2 al Barça. Fa més d’un any –i tot i l’encomiable i elogiós esforç que ha fet Sergi Roberto per refundar-se com a jugador en una posició que no era la seva (lateral dret)– que ningú és l’amo d’aquest carril. El Barça ha tingut temps (vuit anys va durar l’era de l’inimitable Dani Alves) i diners (va invertir 35 milions i mig en tres jugadors per suplir el brasiler). Però ni amb temps ni amb diners ha trobat un inquilí fiable de la banda dreta.

    Mentre Alves va camí del retrobament amb Guardiola, però al Manchester City, assumint, ja amb 34 anys, un rol de suplent, el Barça necessita invertir una altra fortuna en un lateral dret que no té. Héctor Bellerín (Arsenal) i Nelson Semedo (Benfica) són els dos grans candidats. Cap és barat, més aviat al contrari. El mercat també sap que el Barcelona necessita un lateral, incapaç de trobar una solució durant els dies d’esplendor d’Alves.

PER SOBRE DE 40 MILIONS

Obligat a no fallar, l’operació se situaria en uns termes econòmics (per sobre dels 40 milions d’euros) superiors als pagats al seu dia pel brasiler. Amb el problema afegit que Bellerín, un dels grans objectius, va renovar el mes de novembre passat per l’Arsenal. I el contracte, que ja el situava com un dels més ben pagats, s’estenia fins al 2023, de manera que ara deixa el Barça en posició d’inferioritat per negociar. «He estat aquí molt de temps, sento que aquesta és casa meva i això és el correcte», va proclamar llavors un feliç Bellerín.

De moment, i a diferència de Verratti, el lateral català (22 anys) no ha pressionat públicament per acostar-se al Camp Nou, tenint en compte, a més, que si el Barça l’acaba fitxant per aquesta fortuna, el missatge que envia als joves del planter és molt clar: «Ves-te’n que després pagarem el que ens demanin perquè tornis». Sent cadet blaugrana, i amb tot just 16 anys, Bellerín va marxar a Anglaterra. Ara, sis anys després, desitja tornar.

L’opció b tampoc és assequible perquè el Benfica ha taxat en 40 milions, com a mínim, Semedo, un dels laterals drets més prometedors del futbol europeu, representat per Jorge Mendes, amb qui es va reunir aquesta setmana la cúpula esportiva blaugrana. El va voler al seu dia el City de Guardiola, encara que finalment s’hagi bolcat en la contractació de Kyle Walker (Tottenham), per qui pagaria 46 milions. A Semedo (23 anys) el pretén també el United de Mourinho i el Barça no vol quedar-se fora, obligat a donar-li a Valverde el lateral que requereix l’equip. Aquest especialista en el flanc dret que no té des que Alves se’n va anar al Juventus deixant, això sí, com ell mateix va reconèixer, «una hòstia amb classe» a la directiva de Bartomeu, que no va veure ni un sol euro en aquesta operació.

SENSE MIRAR AVALL

Notícies relacionades

El Barça també ha sigut incapaç de crear un lateral dret propi, nascut del planter, a l’estil de Carvajal al Madrid. Fa quatre anys, Montoya era titular indiscutible a l’Espanya sub-21 de Lopetegui que es va proclamar campiona d’Europa a Jerusalem. L’Espanya d’Isco, Thiago, De Gea, Illarramendi, Koke, Bartra, Muniaín… L’Espanya que va guanyar la Itàlia de Verratti. Carvajal era llavors el suplent de Montoya. Ara, en canvi, és un dels millors laterals del món, mentre que el blaugrana va anar de cessió en cessió (Inter i Betis) abans d’acabar al València. Carvajal va sortir del Castella a la Bundesliga (cedit un any al Bayer Leverkusen) abans de tornar al Bernabéu, instal·lat ja per sempre en aquest carril, titular indiscutible de la nova Espanya de Lopetegui.

A casa, el Barça no va trobar alternatives. A fora, tampoc. Douglas Pereira, fitxat a correcuita –va arribar en l’última setmana del mercat estiuenc del 2014–, va ser un fracàs. Va jugar només vuit partits dels 122 possibles en les seves dues primeres temporades abans de marxar cedit a Gijón. I Aleix Vidal, postergat estranyament per Luis Enrique, no amaga que sempre se sent més extrem que lateral. El carril defensat amb honor per Sergi Roberto busca propietari. Serà car.