Valverde: "La meva idea és aprofundir en l'estil Barça, fer un pas més"

"Com estàvem no ens podíem quedar. En el futbol no existeix el creixement zero, s'ha de seguir avançant", explica el nou tècnic

Valverde, nou entrenador del Barça, ha firmat el seu contracte i ha ofert la primera roda de premsa. / AFP / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

"Conec l'estil Barça, reconegut mundialment. M'he d'adaptar o readaptar. La meva idea és aprofundir en aquest estil, fer un pas més i seguir avançant". Aquesta és la idea bàsica que ha traslladat Ernesto Valverde, el nou entrenador del Barcelona, conscient del desafiament tàctic al qual s'enfronta. Els seus equips ( Athletic, Vila-real, Athletic) no solien jugar amb el tradicional 4-3-3 que va implantar Cruyff al Camp Nou a partir del 1988. Però el Txingurri sap a on ve.

"Aquests grans entrenadors hi han anat deixant el seu segell, però l'estil Barça és una cosa reconeguda indepedentment qui estigui al camp. El públic sap el que hi veurà jugar, és igual quina samarreta usi, perquè respon a aquest estil", ha reconegut el nou arquitecte tècnic del Barcelona. "Com estàvem no ens podíem quedar. En el futbol no existeix creixement zero, s'ha de seguir avançant", ha dit Valverde, que no ha volgut revelar quins matisos nous introduirà sobre aquesta vella, però exitosa idea tàctica.

"Jo m'he d'adaptar absolutament al joc i estil del club" (Valverde)

Després, Valverde ha anat una mica més enllà. "Jo m'he d'adaptar absolutament al joc i estil del club, a l'estil de l'equip, que ha aconseguit tants èxits", ha dit en una llarga compareixença de premsa que ha durat gairebé una hora. "Sé que el joc del Barça i l'estil passa per tenir un gran joc col·lectiu, amb un joc de centrecampistes, que sàpiguen jugar per dins i es moguin bé en la combinació".

El tècnic considera  primordial que l'equip tingui equilibri en atac i defensa, decidit a deixar-hi també el seu "segell personal" 

Al ser preguntat per l'esquema, el nou tècnic del Barcelona ha sigut concret. "El club té assimilat el 4-3-3, però es mou bé amb el 3-4-3. Però no ho considero tan important. Els jugadors després es mouen al camp, tot passa per portar nosaltres el control del joc i ser els que manem al camp".

Notícies relacionades

Però, al final, Valverde ha recordat que tots els "grans entrenadors" que han passat pel Camp Nou ("Cruyff, Guardiola, Tito, Luis Enrique", han deixat el seu segell personal. "Al final cadascú té la seva forma de fer les coses, un tira la pressió més amunt, un altre més enrere... Ho anirem veient amb el temps. Quan parlo d'aprofundir en l'estil és perquè en el futbol has d'anar avançant. Si ens va cap amunt, vas cap avall. Ja es veurà una mica la idea", ha subratllat.

"No consideraria que en l'anterior etapa de Luis Enrique s'hagi allunyat de l'estil, he seguit veient un Barça reconeixible en el seu estil" (Luis Enrique) 

Per concloure la seva llarga anàlisi tàctica sobre els plans que ha dissenyat per al Barcelona, Valverde ha reconegut que "els equips han de ser equilibrats, tant en atac com en defensa", una de les seves premisses bàsiques. "Un dels objectius dels entrenadors és que els seus equips juguin rodons. Però no només un dia sinó molt temps. No consideraria que en l'anterior etapa de Luis Enrique s'hagi allunyat de l'estil, he seguit veient un Barça reconeixible en el seu estil", ha sentenciat Valverde.