El Barça necessita més que retocs

Luis Enrique busca reforços fiables per injectar més competència al bicampió de Lliga

jdomenech33883896 granada    14 05 2016        los azulgrana celebra160516202636

jdomenech33883896 granada 14 05 2016 los azulgrana celebra160516202636 / JORDI COTRINA

7
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El BArça encara viu de l'obra dissenyada per Andoni Zubizarreta i Luis Enrique l'estiu del 2014, quan el club va realitzar la inversió més elevada en fitxatges de la seva història: 157,5 milions d'euros per contractar set jugadors. De Berlín, el cim on va conquistar la temporada passada el triplet, a Granada, on va aixecar la segona Lliga consecutiva, poc ha canviat en l'estructura de l'equip blaugrana, on, a més, han desaparegut les rotacions del primer curs de Luis Enrique.

El Barça necessita una mica més que simples retocs per al tercer any del 'luchisme'. El tècnic ja va demanar, sense èxit, l'arribada de Nolito, però el club no va poder assumir a l'hivern l'esforç econòmic per fitxar el quart davanter. L'hi va marxar Pedro i Luis Enrique es va quedar amb Munir, una mica més important amb la lesió de Messi, Sandro, absolutament marginal. El Barça, a més, requereix un central per enfortir la defensa i donar, sobretot, descans a Mascherano (31 anys) i Piqué (29). Cap dels dos no han tingut ni un segon de relax.

Marquinhos (París SG), Mustafi (València), Musacchio (Vila-real), el jove uruguaià Lemos (Las Palmas) són algun dels noms que figuren en aquesta llista de candidats a un lloc maleït. El Bayern Munic d'Ancelotti ja ha fitxat Hummels (Dortmund) i el City de Guardiola té gairebé tancat Laporte (Athletic). ¿El Barça? Encara res.

A l'espera de completar diumenge la seva última missió –aconseguir el doblet–, Luis Enrique té claríssim que necessita jugadors bàsics en línies clau de l'equip. Amb el retorn del cedit Denis Suárez (Vila-real) no en té prou. Requereix peces de valor per injectar competència. El campió les necessita. Aquest és l'anàlisi, en sis punts, del present i el futur del Barça.

1. LA PLANTILLA

Les rotacions desapareixen

El Barça ha guanyat la Lliga amb 13 jugadors. Aquesta és la nòmina de futbolistes, dels 24 components de la plantilla, que han disputat com a mínim la meitat del campionat.

Els altres nou, entre els quals hi ha dos porters, Rafinha, que ha passat set mesos a la infermeria després de trencar-se els lligaments encreuats al setembre, i Aleix Vidal i Arda Turan, inhabilitats durant cinc, amb prou feines han disfrutat d'engrunes. I només durant dos terços de campionat. Després, els canvis han sigut mínims.

Bravo, Alves, Piqué, Mascherano, Alba. Rakitic, Busquets, Iniesta, Messi, Suárez i Neymar figurarà per a la història com l'alineació tipus de Luis Enrique. La d'aquest curs i la de l'anterior. No hi ha hagut cares noves. Sergi Roberto, per la seva polivalència (ha jugat en set posicions diferents), i Mathieu han sigut els principals recanvis.

Frank Rijkaard va guanyar la seva primera Lliga (2005) amb 13 jugadors per la crisi dels lligaments encreuats (les lesions de Gabri, Motta, Edmílson i Larsson). Onze anys després, Luis Enrique ho ha aconseguit per la seva aposta tècnica.

2. EL TRIDENT

Les estrelles anoten més gols

Semblava difícil millorar la pletòrica aportació golejadora de la temporada anterior. Messi (43), Neymar (22) i Suárez (16) es van repartir l'any passat els 81 gols dels 110 que va anotar l'equip per conquistar la primera Lliga.

El trident s'ha superat a si mateix en la segona. En termes totals i relatius. Van marcar el 73,6% dels gols de l'últim curs i aquesta vegada han elevat la seva influència fins al 80%, firmant 90 dianes de les 112 del Barça. Amb una distribució, això sí, diferent.

Suárez ha liderat al trio amb 40 gols, entre que ja ha consolidat la seva adaptació i que no ha estat parat dos mesos com li va succeir l'any passat per la sanció de la FIFA. Al contrari: ha sigut el segon que més ha jugat (35 de les 38 jornades), només darrere de Rakitic. Messi, en canvi, sí que ha estat aturat dos mesos, per la lesió de genoll que va patir davant el Las Palmas. Leo ha fet 26 gols. Neymar s'ha quedat en 24. El mateix ordre (Suárez, Messi, Neymar) han conservat en la classificació d'assistències: 17, 15 i 13. Rakitic ha sigut el quart davanter amb 7 gols.

3. ELS CENTRALS

Una parella que necessita un trio

Piqué i Mascherano formen una parella de fet gairebé indissoluble. S'han alineat junts en 21 de les 38 jornades, tenint en compte que Piqué va estar 7 partits sancionat i Mascherano altres 3. Luis Enrique tenia a les seves mans cinc centrals (considerant al 'Jefecito' com a tal), però realment ha confiat en dos. Mathieu ha sigut el tercer en minutatge, tot i que el defensa francès va exercir de lateral esquerre en quatre partits per donar descans a Jordi Alba.

Piqué i Mascherano necessiten ser un trio amb la incorporació d'un nou central que sigui una alternativa vàlida, de present i de futur. El club fa mesos que sondeja el mercat sense trobar aquests recanvis. Les dificultats condicionen el futur de Bartra, que amb Vermaelen ha format una altra parella: la de centrals desdenyats. El català ha sigut quatre vegades titular a la Lliga i el belga, sis.

Bartra ha jugat menys que mai i el seu nom ha estat en la llista de traspassos. Encara cotitzat, els diners servirien –igual que amb els que s'obtinguessin de Vermaelen– per fitxar un substitut. El problema és trobar-lo.

4. ELS FITXATGES

Reforços per agitar el grup

En cinc mesos, Arda Turan i Aleix Vidal no han tingut temps d'adaptar-se a l'idioma futbolístic del Barça. El club va invertir 52 milions d'euros en el fitxatge d'aquests dos futbolistes, sense comptar els variables, cosa que elevaria aquesta operació a gairebé 60.

Ni un ni l'altre han tingut l'efecte revitalitzador que buscava Luis Enrique per agitar el grup que es va construir coincidint amb la seva arribada. Arda no ha tingut continuïtat com a interior en un rol que exigeix en el dibuix tàctic del Barça més rigor i sacrifici físic. Tampoc ha exercit d'extrem en aquesta funció que assumia a l'Atlètic.

Poc, però almenys Arda ha anat jugant una mica. Aleix Vidal, en canvi, ha desaparegut de tal manera del Barça que no juga ni un minut des del 12 de març. Són dos mesos sense veure l'exdefensa del Sevilla amb la samarreta blaugrana. Luis Enrique s'ha refugiat en els seus 13 jugadors i els fitxatges fets en l'estiu passat, però que van debutar en aquest hivern, no van complir amb el seu objectiu: donar descans als titulars i lluitar per un lloc. Per això, Luis Enrique necessita peces noves.

5. LA DAVANTERA

Una alternativa real al trident

Pedro va marxar al Chelsea en els últims dies del passat mercat estiuenc. I va ser un mal negoci futbolístic per a tots dos. Per al davanter, que no ha tingut continuïtat ni brillantor a Stamford Bridge, i per a Luis Enrique, que va perdre el quart davanter que tan bé li anava quan alguna peça del trident queia, sobretot per lesió. En el canvi, hi va guanyar el club (va rebre 30 milions de l'equip anglès) i hi va guanyar, és clar, el jugador canari amb un contracte més bo.

El Barça té tres dels cinc millors davanters del món (Messi, Suárez i Neymar), cosa que suposa, a més de la limitació econòmica per invertir en un altre golejador, un fre per a l'arribada d'un jugador de primeríssim nivell.

El quart davanter  pot ser un jove atrevit (Dembelé) o un veterà solvent (Gameiro)

Qui ve al Camp Nou sap que, faci el que faci, el seu rol a l'equip serà secundari, eclipsat per la incontenible força del trident. En aquest perfil hi encaixen joves atrevits –el francès Dembelé, 19 anys, un dels pretesos pel Barça, ha preferit anar-se'n al Borussia Dortmund– o veterans solvents: Gameiro (Sevilla, 29 anys, 16 gols a la Lliga).

6. EL PLANTER

¿Hi ha algú que pugi del Mini?

La temporada per al filial blaugrana es va acabar a Xàtiva amb una derrota (1-0). El Barça B de Gerard López va acabar en l'onzena posició, sense cap opció de pujar a Segona A.

Notícies relacionades

En l'última alineació, el tècnic només va utiltzar dos jugadors (Kaptoum i Cámara) dels que ha utilitzat a l'inici de la temporada. Però cap d'ells va debutar a la Lliga, un privilegi reservat únicament per a Gumbau (45 minuts repartits en tres partits) i Samper, que va jugar la mitja hora final davant el Getafe al Camp Nou (12 de març). Des d'aleshores, ni un minut a la Lliga per a cap jove que vingués del Mini.

Gumbau (45 minuts) i Samper (31),  els únics jugadors del planter que han aparegut pel Camp Nou

Luis Enrique ha anat convocant diversos joves del planter a entrenar-se amb el primer equip (el centrecampista coreà Paik, el davanter Mújica, l'interior Aleñà Samper, aquell migcentre del qual tant s'espera al Barça. Una lesió –va patir una fractura a la cama dreta fa un mes– ha frustrat la projecció de Samper, l'únic que semblava tenir opcions d'arribar al Camp Nou. De moment, si Luis Enrique mira cap avall, té poca cosa per escollir.