EL PRIMER I ÚNIC DEBAT

Triple atac a Bartomeu

El president sortint s'aferra als èxits esportius per contrarestar les envestides dels rivals

El contracte de Qatar va generar els atacs més durs tot i que el debat va transcórrer amb una tensió continguda

Josep Maria Bartomeu, Joan Laporta, Agustí Benedito i Toni Freixa analitzen el desenvolupament del debat i la seva actuació en particular. / ATLAS / FOTOS: FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ
BARCELONA

El primer i últim debat amb els homes que dissabte aspiren a convertir-se en president del Barça va seguir el traç que ha marcat la campanya per separat. Josep Maria Bartomeu va apel·lar al triplet i a la bona situació econòmica del club per avalar la seva continuïtat, mentre que Joan Laporta, Agustí Benedito i Toni Freixa van llançar un missatge que per moments va coincidir al reclamar un canvi de govern centrat en els dubtes sobre el model esportiu i els diferents conflictes que han esquitxat el club en aquest període.

Encara que hi va haver constants retrets, amb Bartomeu com a focus de la majoria dels atacs per la seva condició de favorit després de la seva superioritat en les firmes, no es van viure moments de gran tensió i les dues hores de discussió van transcórrer en un clima de rivalitat i interpel·lacions, però sense perdre les formes.

El cara a cara va deixar clara la posició favorable de Bartomeu i el desig dels seus rivals de guanyar terreny davant la cita de dissabte. Benedito i Freixa van reforçar el seu paper amb un discurs que va tenir punts en comú. Benedito va ser especialment dur amb el contracte de Qatar mentre que Freixa es va distanciar de l'actitud presidencialista que va dir haver patit com a directiu tant amb Rosell com amb Bartomeu. Laporta va repetir un missatge conegut i Bartomeu va haver d'afrontar reiteradament un tres contra un que el va portar a fer broma fins i tot dient que mereixia més temps per replicar.

L'ATAC COM A DEFENSA // Potser temorós pel que podia perdre, va ser curiosament Bartomeu qui va recórrer a la màxima que la millor defensa és un bon atac. «Veig que ha treballat poc», li va deixar anar així que va començar a Laporta mentre exhibia el fullet de propostes per governar el club. «En canvi, en les de Benedito i Freixa hi ha coses interessants», va deixar anar als seus altres dos rivals, potser buscant amansir les seves ànsies d'entrar en el cos a cos.

Evidentment, no ho va aconseguir Bartomeu, que tot seguit va tenir la rèplica més despietada de Laporta a propòsit del cas Neymar. «Hem perdut pes específic a la UEFA i a la FIFA, fins i tot ens han sancionat per portar estelades a Berlín, però el més greu és que tenim un president que està processat per estafa i delicte fiscal com a conseqüència de les seves decisions, i el club està imputat per un delicte societari i contra la hisenda pública».

Bartomeu va replicar amb vehemència: «M'han imputat per defensar el Barça, Neymar i la seva família. Estic imputat per un delicte fiscal comès pel Barça, però ho tornaria a fer perquè Neymar juga al Barça», es va justificar. Benedito va secundar l'andanada de Laporta. «La situació és gravíssima. Al soci Bartomeu i al soci Rosell els demanen 2 i 6 anys de presó. I la imputació del Barça també és molt greu». Només Freixa es va mostrar comprensiu: «Tot això és producte de la guerra dels ismes i aquí no m'hi trobareu. Aquesta situació als jutjats és fruit de la gestió presidencialista que s'ha fet fins ara, que ha propiciat que les coses no s'hagin fet amb rigor, però si sóc president tant Bartomeu com Rosell tindran tot el suport del club». Bartomeu va vaticinar al final: «Tot això acabarà en res».

També hi va haver sintonia entre Laporta, Benedito i Freixa a destacar el deteriorament de la Masia com a creadora de talents per al primer equip, cosa que Bartomeu va negar amb rotunditat alhora que s'aferrava al triplet i al trident (Messi, Suárez i Neymar) com a arguments imbatibles de la seva gestió. En Freixa va tenir un dur replicant: «Estem equivocant el concepte. Ara fitxem galàctics i això ens acosta a altres models. Hem oblidat La Masia».

Notícies relacionades

LA CLAU DE POGBA / Tots van aplaudir l'arribada d'Arda Turan, encara que van recriminar les presses de Bartomeu i de la gestora per tancar l'operació, i Laporta va deixar anar  que el turc no és l'últim crac que pot arribar. «La clau del fitxatge de Pogba la té Mino Raiola, que és qui pot decidir que surti del Juventus», va sentenciar.

Duríssim va ser especialment Benedito recriminant a Bartomeu «interessos ocults» pel patrocini de Qatar. «És una marca que ha d'estar ben lluny del Barça». Bartomeu va prometre que els compromissaris tindran l'última paraula. De moment, decidiran dissabte.