L'aposta argentina

Habemus Tata

El Barça tria Gerardo Martino amb la complicitat de Messi per succeir Tito i regenerar l'equip

El tècnic argentí, que arribarà amb tres ajudants, firmarà per dues temporades i una opcional

3
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ
BARCELONA

ElBarçaha escollitsuccessor per a Tito, tot i que encara no ho ha fet públic, a l'espera de concretar els últims detalls de la negociació i de l'aprovació, ja protocol·lària, de la directiva. Però 'habemus Tata'.Gerardo 'Tata' Martino, argentí, 50 anys, ídol del pare de Messi en la seva època d'exquisit i tècnic jugador de Newell's Old Boys, deRosariocom Leo, farà les pròximes hores el gran salt. No vindrà sol alCamp Nou. Recolzat per la complicitat de Messi, l'estrella que ha avalat la seva arribada (a vegades no és necessari parlar sinó escoltar els seus silencis), l'extècnic de Newell's, que estava en un període de descans, arribarà amb tres ajudants de la seva confiança (Jorge Pautasso, segon entrenador;Elvio Paolorrosso, preparador físic, iAdrián Coria, que va dirigir Messi en les categories inferiors del club de Rosario).

LUIS ENRIQUE, DESCARTAT / Arriba el 'Tata' iLuis Enrique, el tècnic del Celta, es queda a Vigo. Després d'un llarg i complex cap de setmana, on unes quantes ànimes ideològiques del Barça (deRosellaZubi, defensant cada un el seu candidat) han debatut sobre la millor opció per succeir Tito, s'ha pres la decisió. Encara no és oficial. Però el Barça ha escollit Martino en unaaposta tan arriscada --no ha dirigit mai cap equip a fora de l'Argentina i el Paraguai-- com conseqüent amb la seva filosofia futbolística. Al no tenir a casa el recanvi de Tito (Rubi, l'extècnic del Girona acaba d'arribar al Camp Nou, i Óscar García Junyent va marxar del juvenil A abans d'hora, segons el club), l'ha hagut de buscar fora. I Martino, a qui el destí ha ajudat (va quedar eliminat de la semifinal de la Copa Libertadores i va abandonar la seva tasca a Newell's, un club que va aixecar de la misèria fins a fer-lo campió), és l'home escollit pel Barça.

ELS ÚLTIMS SERRELLS / A falta que la negociació es concreti en tots els seus detalls, com per exemple què passarà ara amb el quadro tècnic de Tito

-¿continuarà Rubi? ¿on anirà Roura?-, el Barça ha retornat a l'Argentina, gairebé 30 anys després, per trobar el que no té a La Masia. De Menotti a Martino. De Maradona a Messi. I el president, Sandro Rosell, davant la segona decisió a nivell esportiu més transcendent del seu mandat, ha optat per apostar per l'extècnic de Newell's, que complaurà molt més Messi, just ara que el Barça acaba de fitxar Neymar. Davant el dubte, i mentre Luis Enrique, segons algunes fonts del club, anava posant condicions cada vegada més dures en les negociacions, el president ha buscat la tranquil·litat de l'estrella. Sobretot això. Que Messi estigui còmode.

Notícies relacionades

REUNIÓ DE LA JUNTA / Just a la meitat del seu mandat, Rosell entrega el llegat esportiu del Barça a Martino, un tècnic absolutament inexpert a Europa, malgrat que reuneix l'aval de tots els tècnics que ha consultat al llarg de les últimes setmanes la direcció esportiva. La directiva s'ha de reunir avui per debatre la proposta presentada per Andoni Zubizarreta, el director esportiu del club, i el vicepresident esportiu Josep Maria Bartomeu. Es tracta, en realitat, d'un acte purament formal perquè la decisió ja està presa. És tot o res. El Barça hauria pogut escollir el mestre (Marcelo Bielsa), però ha escollit el deixeble (Tata Martino). El seu caràcter més obert, menys visceral i, especialment, més accessible, més dialogant, ha resultat determinant perquè el club preferís la còpia a l'original. Martino és un bielsista assenyat. Gens boig com Marcelo. Més racional el Tata està obligat a demostrar ara mateix que l'excel·lent camí que ha recorregut a Sud-amèrica (ha estat més temps al Paraguai que no pas a l'Argentina) el pot repetir a Europa.

TWITTER DEL GERMÀ DE LEO / De moment, el Barça no confirma res. Martino, tampoc. El tècnic ha guardat un discret silenci en aquest llarg cap de setmana, mantenint la seva rutina normal a Rosario. Però abans fins i tot que es faci oficial, va arribar la primera felicitació d'un conciutadà. «Benvingut, Tata!! Que tot surti bé i seguim pel bon camí!! Gràcies, Tito!! Que Déu et beneeixi!!», va escriure Matias Messi, germà de Leo, al seu compte personal de Twitter. Al Newells's de Martino l'han anomenat el Barcelona de l'Argentina pel seu irrenunciable amor a la pilota, jugar amb fals nou, apostar per extrems i utilitzar la passada com a únic vehicle d'expressió futbolística. Ara, l'autèntic Barça està en mans del Tata, alumne de Bielsa i admirador de Guardiola.