Les claus de Johan Cruyff

El dilema de com millorar

El Barça de Guardiola ha superat el de les dues temporades anteriors. La vinent encara serà més dura amb el Madrid una altra vegada com a màxim rival.

Mascherano i Cristiano Ronaldo en el clàssic de la Champions jugat al Camp Nou a l’abril.

Mascherano i Cristiano Ronaldo en el clàssic de la Champions jugat al Camp Nou a l’abril. / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Johan Cruyff

Guanyes els dos títols grans, Lliga i Champions. I a més has arribat a la final de Copa. Rendiment en mà, temporada excel·lent. En l'aspecte futbolístic, a més, has aconseguit gairebé l'excel·lència. Ja no pel nombre de partits jugats al nivell de la final de la Champions, sinó per la sensació que deixa aquest equip. Per mi, ha estat millor, més fort, més sòlid i més competitiu, que el dels dos primers anys ambGuardiola.

No hi ha hagut triplet perquè has topat amb un potentíssim Madrid, però pel camí has deixat diversos rècords, com el nombre de victòries fora de casa o el nombre de partits invicte. Són rècords que en si mateixos no donen res, però que reforcen la sensació que la tercera versió del Barça deGuardiolasupera les anteriors, per més triplet i 6 de 6 que firmés al seu dia. Dit això, ¿com millores el que tens? ¿Fitxes poc o molt? ¿I què fitxes? ¿Titulars o complements dels titulars? I dels que ja tens, ¿te'ls quedes tots per ampliar la plantilla? Si l'únic però a aquest equip és l'anomenat fons d'armari, d'aquí no sortiria ningú.

Abans de començar la temporada que ve ja saps algunes coses del que t'espera. D'entrada, que els dos partits de Supercopa seran majúsculs. Contra el Madrid deMourinho,res a veure amb l'exigència dels que vas jugar contra l'Athletic o el Sevilla; que la Supercopa d'Europa serà contra el Porto, molt millor que el Xakhtar Donetsk al seu dia; i que al desembre et toca anar d'excursió i afegir dos partits del Mundial de Clubs. I la resta de la temporada, igual que aquesta: un duríssim cara a cara amb el Madrid a la Lliga, en la semifinal o la final de la Copa i si fa no fa el mateix a la Champions. Aquest és el plantejament que t'has de fer.

Tu ja tens l'equip, però al Madrid li falta molt poc per trobar el seu. Fora del camp la seva conducta ha estat bastant lamentable, però a dins ha pujat com l'espuma: semifinal de Champions, títol de Copa i paper més que digne a la Lliga excepte dues relliscades contra l'Sporting i el Saragossa i, sobretot, no haver guanyat un dels dos duels directes al Barça. Només n'hi ha dos a la Lliga, però l'any que ve tornaran a ser fonamentals.

Més jugadors de referència

Saps, també, que arriba un moment determinat, tres o quatre setmanes, en què tot coincideix, t'ho jugues tot i l'equip hi arriba baix, no de conceptes, sinó de gasolina. Per més bons que siguin, i ho són, els mateixos jugadors del Barça arriba un moment que acusen la càrrega continuada de partits. I per aquí hauràs de passar d'11-12 a 15-16 el nucli de jugadors referència. I això significa portar jugadors importants, no només per augmentar la competitivitat dels presents, sinó per tenir allò que et va faltar al seu dia: la garantia de moure peces, donar aire a més d'un, sense que el to general decaigui.

Notícies relacionades

¿Quines són les necessitats de l'equip? ¿Un per línia? Potser no. Al darrere has comprovat queMascheranoiAbidalpoden exercir de centrals. No és la seva posició natural, però en aquesta demarcació en tens dos amb rendiment i a sobre contents per jugar i participar. I és d'esperar quePuyoltorni bé del seu genoll. Si hi sumesPiquéiFontàs,la llista de centrals és llarga. ¿Davanters? No és fàcil anar-ne a buscar un amb aquestMessia les teves files. Perquè aquestMessiho acapara tot, el seu radi d'acció és de moltíssims metres. I com no encaixi amb l'argentí, per bo que sigui el que vingui, fracassarà. El que va ser una punxada (Ibrahimovic), ara és una lliçó apresa. ¿Centrecampistes? Si l'elegit ésCesc,un titular en potència, hi haurà quatre tipus (Busquets, Xavi, Iniesta, Cesc) per a tres llocs, cosa que significa que tots jugaran molts partits. ¿Mascherano? Un amb sort: pot jugar en dues línies.

La pregunta clau: ¿i si el pressupost no dóna per a tot el que volen els tècnics? Aprofita la teva fàbrica de jugadors. El planter serveix per alimentar el primer equip. Amb excedents, també serveix per fer caixa. Ven algun jove. El que vegis que difícilment jugarà. I res de monedes de canvi: vendes pures i dures per treure'n el màxim benefici. Només en el cas d'efectius del B que encara no estiguin al primer equip et reservaràs una opció de recompra. Així guanyaràs temps per fer-los pujar, experiència per al jugador i en trauràs un benefici. No venguis el jove singular, en una demarcació singular (tipusDeulofeu,extrem pur), però amb la llista de centrecampistes que hi ha, tinc clar que no hi ha lloc per a tots.