EL CLÀSSIC EUROPEU. ELS DUBTES DEL MADRID

¿Per què 'Mou' està contra les cordes?

¿Per què Mou està  contra les cordes?_MEDIA_2

¿Per què Mou està contra les cordes?_MEDIA_2 / AFP / dominique faget / dani pou

4
Es llegeix en minuts
TEXTOS: ANTONIO MERINO

1. ¿Per què el Bernabéu ja no és inexpugnable?

 

El Madrid ja no és aquell equip que no fallava a casa. Primer va ser l'Sporting el que va trencar el registre de Mourinho de nou anys sense perdre un partit de Lliga al seu camp. Aquell partit va ser l'inici d'una caiguda lliure, ja que a partir d'allò només ha sumat un punt, davant el Barcelona (1-1). L'última derrota, contra el Saragossa (2-3), tanca un balanç molt pobre, que diu que els blancs han deixat escapar vuit punts del Bernabéu. Curiosament, els vuit punts de renda que té el Barça a la Lliga. Des de la temporada 2006-2007 amb el Chelsea, Mourinho no encadenava tres partits de Lliga sense guanyar a casa. Ara, després del matx de Champions amb el Barcelona (0-2), els de Mourinho han encaixat vuit gols en tres partits: tres a València i cinc a casa, un altre símptoma de l'enfonsament defensiu.

 

2. ¿Per què els jugadors comencen a dubtar del tècnic?

 

La particular manera d'entendre el futbol de Mourinho ha deixat de calar en els seus jugadors. Alguns no entenen que l'equip surti amb l'obsessió de defensar i buscar les contres com a únic argument ofensiu, malgrat la qualitat que atresoren molts dels seus futbolistes. Després d'encaixar cinc gols al Camp Nou, Mourinho va posar el cadenat a la creativitat de l'equip davant la incredulitat d'alguns components de la plantilla. Ronaldo, el seu nen mimat, va alçar la veu després de la derrota a la Champions contra el Barça després de veure com el Madrid es convertia en un equip petit que buscava el 0-0. «No m'agrada jugar així, però m'hi haig d'adaptar», va dir el portuguès. Dissabte, el tècnic ni el va convocar. Mourinho ha perdut part del lideratge entre els seus jugadors, que preferirien un altre estil.

 

3. ¿Per què Florentino encara el defensa en qualsevol situació?

 

La decidida aposta de Florentino pel tècnic que va impedir que el Barcelona jugués la passada final de la Champions al Bernabéu s'ha elevat per sobre de situacions molt tenses, que el president del Madrid no ha tingut més remei que aguantar. Les crítiques obertes per part del tècnic al club van estar a punt de costar-li el càrrec. Pérez no només el va aguantar, sinó que li va donar tot el poder. Mourinho es va treure de sobre Valdano, que va renunciar a la guerra amb l'entrenador. El portuguès també va aparcar José Ángel Sánchez, director general executiu del club, per retre comptes exclusivament al seu president. Una relació que pot esclatar en qualsevol moment. Al club no ha agradat gens que Mourinho s'hagi enfrontat obertament a la UEFA després del xoc contra el Barça.

 

4. ¿Per què el suport de la grada pot tenir data de caducitat?

 

A més de Florentino, els seguidors del Madrid s'han agafat a Mourinho com si fos un messies redemptor. El que encara desconeixen dirigent i afició és a on els portarà finalment el portuguès. S'ha aconseguit la Copa, però no s'ha definit un estil de joc d'acord amb el material de què disposa l'entrenador. És cert que l'extècnic de l'Inter ha canviat la mentalitat dels jugadors i una bona part de l'estructura del club que, segons Mourinho, «no està d'acord amb la seva dimensió». Dissabte passat, en el matx contra el Saragossa, el Bernabéu es va poblar de pancartes a favor de Mou. No obstant, una part de l'afició no entén que el Madrid encari un xoc de Champions contra el seu màxim rival, al Bernabéu, amb l'única intenció de no encaixar cap gol i deixar-ho tot per a la tornada.

 

5. ¿Per què es dóna per eliminat i tem una altra golejada a BCN?

 

Tan bon punt es va acabar el partit d¿anada de semifinals, Mourinho va dir que el seu equip estava eliminat. Al club van pensar que aquesta afirmació formava part d'una estratègia. A mesura que passen els dies, els jugadors entreveuen la possibilitat de remuntar el 0-2 del Bernabéu. La pàgina oficial del club recorda el triomf al feu blaugrana en l'anada de semifinals de la Champions (0-2) el 2002. Casillas manté que «encara no estan escrits els noms dels finalistes i pot passar de tot». Mourinho haurà de canviar la pissarra. El portuguès està obligat a córrer riscos per buscar la remuntada, i el Barcelona se'n pot aprofitar per desplegar el seu futbol i acostar-se a una altra golejada davant el seu màxim rival. Seria un altre forat en la nòmina del tècnic, que va arribar per posar límit a la supremacia blaugrana.

 

6. ¿Per què l'estat d'ànim de 'Mou' està sota mínims?

Notícies relacionades

 

És clar que Mourinho és un home d'impulsos. Ho ha demostrat des que que va aterrar al club l'estiu passat. Des d'aleshores, han estat diverses les vegades que ha amenaçat d'anar-se'n. Ara el seu discurs ha canviat. Mourinho assegura que seguirà perquè les seves segones temporades als seus equips són les millors. Però, arran de la derrota europea contra el Barça i la volcànica roda de premsa se'l veu una mica moix, com si s'hagués desinflat. Després de caure dissabte davant el Saragossa, el seu perfil es va assemblar al de les setmanes posteriors al 5-0 del Camp Nou. Fins i tot va confessar que havia estat l'únic culpable de la derrota a la Lliga, una autocrítica poc habitual en el portuguès. «Tinc zero responsabilitat en la derrota amb el Barça», va arribar a dir Mou tres dies abans.