Les claus de Johan Cruyff

Un equip que val milions

Amb el moment actual de joc i resultats de què disfruta el Barça, la directiva tenia alternatives a la idea de vendre la samarreta

Xavi celebra el gol que va aconseguir davant el Madrid agafant-se l’escut de la samarreta.

Xavi celebra el gol que va aconseguir davant el Madrid agafant-se l’escut de la samarreta. / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Johan Cruyff

Sempre escric els meus articles des de la reflexió. Durant l'últim any han passat moltes coses a can Barça. Entre totes aquestes coses, hi ha tres moments, tres decisions, que estan per sobre de la resta. Una, l'elecció del nou president. Dos, portar als tribunals l'anterior per raons econòmiques. I tres, vendre la samarreta. Respecte a la decisió majoritària dels socis, només faltaria, pel que fa a l'elecció del nou mandatari. Però no comparteixo en absolut els altres dos punts.

Cinc gols a l'Espanyol, cinc més al Madrid, i a aquest, i a aquest i a aquell. El Barça tracta tothom de la mateixa manera en l'àmbit futbolístic. Agrada i s'agrada. Està més bé que mai. Però en aquest gran equip, com en tots, hi ha un passat. Res és espontani. I menys en un engranatge en què participen tants elements. L'èxit brutal d'aquest equip també és el responsable de portar als tribunals el president sortint. I tot per avalar les decisions d'altres. Quan dic que darrere d'aquest gran equip hi ha obligatòriament un passat, parlo de les decisions del departament tècnic.

El canvi de 'nou'

Al seu dia, Txiki, Guardiola, i, opinant quan m'ho demanaven, jo mateix. A ells dos els vaig recolzar en l'OK a la sortida d'Etoo. Tot i no estar-ne convençut, Laporta ho va acceptar i tothom sap que per a ell era un jugador especial. Si hagués estat un president dels que els agrada ficar-se en l'àmbit esportiu, Etoo no hauria sortit. I quan Txiki i Pep van decidir que el canvi Etoo-Ibrahimovic era el que necessitava l'equip per iniciar la temporada següent, els vaig donar suport. Vam convèncer el president de fer aquella enorme inversió i després vam veure que ens havíem equivocat.

Pep va entendre que Ibra no faria millor l'equip. Que feia falta un altre tipus de jugador per completar un onze que al seu cap li semblava perfecte. La decisió següent va ser fitxar Villa. Una jugada que a més a més havia de ser ràpida perquè amb un Mundial al davant el seu preu es podia multiplicar. A més a més tots sabíem que no era només fitxar Villa i ja està. També era desprendre's d'Ibra. El resultat final és conegut. Un llast en l'apartat econòmic i un encert ple en l'àmbit esportiu. Tenim el millor equip del món i portem el president que va deixar que Pep i Txiki el creessin als tribunals. Però si fins i tot els dels tribunals han d'estar tornant-se bojos veient jugar aquest equip!

Pel que fa als números, un altre hauria pogut netejar-ho tot fàcilment. No compres Villa. Segueixes amb Ibra. I a hores d'ara, ni Villa ni el millor equip del món. I si introdueixes al teu compte de resultats la venda de Yaya Touré i una venda més (sense tocar les tres pilotes d'or), avui no tindríem tot aquest embolic.

Dubto que hi hagi un sol seguidor del F.C. Barcelona, un de sol, que canviï això últim per la realitat. L'equip està impressionant i ho està per les decisions, algunes encertades, altres equivocades, dels seus tècnics. A Laporta li han apuntat totes les pèrdues quan els verdaders culpables són Txiki, Pep i jo mateix.

Nosaltres el vam convèncer de la venda d'Etoo, de l'encert que seria canviar-lo per Ibrahimovic, i, quan ens vam adonar que anàvem equivocats, ens va recolzar en la venda del suec. I també ens va recolzar amb la compra de Villa. Vam fer un pas enrere per fer-ne dos endavant. Potser algun més i tot, ja es veurà. L'únic cert és que superat el cruiximent del Mundial, només s'ha de veure com està rendint l'equip. Tots, més enllà d'exhibicions puntuals. O no tan puntuals.

Ho vaig dir i encara ho mantinc. No em serveix de res l'excusa que per culpa i a causa de , ens veiem obligats a posar publicitat a la samarreta. Si fa cinc anys em van convèncer primer i em van provar després que hi havia altres fórmules per seguir sent un club diferent i únic en aquest sentit, avui s'hauria d'haver seguit exactament per aquesta línia. Dedicar aquest any i fins i tot el pròxim a veure i analitzar totes les opcions que et poden fer augmentar en 25 milions d'euros els teus ingressos anuals.

Notícies relacionades

La millor herència

Estic segur que ho haurien aconseguit perquè aquesta directiva té una cosa meravellós que no té ningú. Han rebut com a herència el millor equip del món. S'han trobat, sense haver de fer res, amb el que es pot convertir en el millor conjunt de tots els temps. Tenen el millor jugador del planeta. I el número dos i el número tres. Tothom vol associar el seu nom amb aquest equip. Segur que ets capaç de generar els mateixos diners que hauries aconseguit amb la samarreta. Estic convençut que ho haurien aconseguit. Llavors, ¿era impossible esperar?