A Badalona, Santa Coloma i Cornellà

Parlen els ‘caps’ dels grups veïnals a Facebook: «Som el ‘Gran Germà’ de les ciutats»

Conversem amb administradors de fòrums de milers de ciutadans que perviuen com a últim reducte de la xarxa

Parlen els ‘caps’ dels grups veïnals a Facebook: «Som el ‘Gran Germà’ de les ciutats»

Laura Guerrero

  • CONTEXT | ‘Patrulles ciutadanes virtuals’: la fina línia entre la col·laboració veïnal i l’alarma social

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Badalona 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Santa Coloma de Gramenet aquest 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

1
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Diuen que, després de l’auge d’Instagram i TikTok, Facebook ha mort. Però a l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha un fenomen que refuta aquesta tesi: el de la pervivència dels grups veïnals de les ciutats, últim reducte per a veïns de més d’uns quaranta anys a la xarxa social amb què Mark Zuckerberg va revolucionar el món.

Aquests fòrums ciutadans no són precisament anecdòtics, tal com mostren tres casos paradigmàtics que continuen funcionant a ple rendiment: el de Santa Coloma de Gramenet, amb nom homònim al de la ciutat, aglutina ni més ni menys que 82.000 persones, xifra que representa gairebé el 70% de la població colomenca; el de Badalona, ‘Tú no eres de Badalona si no...’, agrupa 61.200 ciutadans; i el de Cornellà de Llobregat, Vecinos de Cornellà’, reuneix 18.300 veïns.

Durant anys, aquests espais digitals autònoms fins i tot han donat origen a ‘patrulles ciutadanes virtuals’ que han explorat la fina línia entre la col·laboració veïnal i l’alarma social.La mostra palmària que en aquestes àgores ciutadanes es genera un estat d’opinió rellevant és que governs i polítics locals han contactat en algun moment amb els seus respectius administradors, els seus ‘caps’, per mirar d’intercedir en el contingut que es mou en els grups, sense acabar d’exercir-hi control directe.

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO conversa per primera vegada amb tres ‘caps’ de grups veïnals a Facebook que contemplen més ciutadania per explorar a través de les seves visions quin és el pols veïnal a les ciutats més enllà dels baròmetres a tres setmanes de les eleccions municipals del 28 de maig.

A continuació es reprodueix el diàleg amb Tedi Roca (41 anys, enginyer de telecomunicacions), administrador del grup ‘Santa Coloma de Gramenet’; Juanma Wenceslao (44 anys, treballador de l’administració pública i ara integrant de la llista d’Albiol a Badalona), administrador del grup ‘Tú no eres de Badalona si no...’; i Paco Belinchón (59 anys, treballador en un magatzem), administrador del grup ‘Vecinos de Cornellà’.