Després de gairebé dos anys i mig tancada

L’Ajuntament de Badalona promet reobrir la Biblioteca Can Casacuberta durant l’últim trimestre de l’any

  • En els pròxims mesos es realitzaran les obres per adequar la climatització de l’equipament

  • La setmana passada, veïns de la ciutat van convocar una manifestació per a aquest dijous per denunciar que fa més de dos anys que l’equipament està tancat 

L’Ajuntament de Badalona promet reobrir la Biblioteca Can Casacuberta durant l’últim trimestre de l’any

Ayuntamiento de Badalona

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) ha anunciat que la Biblioteca Can Casacuberta es reobrirà a la ciutadania l’últim trimestre del 2022, sense concretar encara el mes, «un cop finalitzades les actuacions imprescindibles per poder tornar a la seva activitat habitual». La regidora de Cultura, Anna Maria Lara, ha donat a conèixer la data de reobertura i ha informat de l’estat de les obres de condicionament de l’equipament aquest dimecres 20 d’abril durant una visita a la instal·lació, acompanyada de representants de les comunitats educatives i de les associacions veïnals.

L’anunci de l’executiu municipal arriba poc després que veïns de la ciutat convoquessin una manifestació per a aquest dijous 21 d’abril i que té per objectiu denunciar que l’equipament de Badalona està tancat des de fa gairebé dos anys i mig, a l’espera d’unes obres d’adequació que encara no s’han iniciat. «Davant la constatació que l’Ajuntament de Badalona no és –ni ho ha sigut– capaç de dur a terme els tràmits necessaris per a l’obertura de la biblioteca, la societat civil badalonina s’ha organitzat per exigir que es posi fi a aquesta qüestió», remarca en un comunicat emès la setmana passada la plataforma ciutadana Can Casacuberta Oberta.

La plataforma, fruit d’una iniciativa popular per part de famílies de les escoles públiques, entitats i del veïnat de Badalona, ha elaborat un manifest reclamant cinc mesures a l’ajuntament i ha convocat una manifestació per al dijous 21 d’abril que començarà a les 17.30 hores a la plaça Pompeu Fabra i anirà fins a l’entrada de la Biblioteca Can Casacuberta.

A més de la reobertura de l’equipament, la plataforma ciutadana reclama transparència en el procés de reobertura i estat de les obres de Can Casacuberta; cessió d’espais alternatius –durant el temps que estigui tancada– on dur a terme les activitats i serveis de la biblioteca, com sales d’estudi, espais de lectura i activitats culturals; accés al fons de la biblioteca; facilitar l’accés a la informació i la cultura i ampliar l’horari d’obertura de la resta de biblioteques de la xarxa.

Obra adjudicada

Des de l’ajuntament assenyalen que la principal actuació que queda per executar és la substitució del sistema de climatització de la biblioteca, que comparteix també amb l’Espai Betúlia. Així, aquesta obra ja ha sigut adjudicada per un import de 246.000 euros i es portarà a terme «durant els pròxims mesos, període en què també s’acabarà l’adequació de l’edifici a la normativa de protecció contra incendis», asseveren des del consistori. Posteriorment, amb la instal·lació ja oberta al públic, es realitzarà la reparació de la coberta de zinc exterior, amb un pressupost d’aproximadament 200.000 euros.

Des de l’executiu local informen també que, durant els últims mesos, a la biblioteca s’han realitzat altres actuacions, com el canvi de la caldera per una de nova i complementació amb un sistema de climatització addicional; la reparació de part de la coberta plana per filtracions de l’aigua de la pluja; la substitució d’una de les portes d’accés a la biblioteca i la millora de l’accessibilitat a la segona planta amb l’adaptació del muntacàrregues a un ascensor, entre d’altres.

La regidora de Cultura, Anna Maria Lara, ha remarcat que «tots els grups municipals hem de fer autocrítica sobre l’estat del manteniment dels equipaments de la ciutat, perquè tots hem governat la ciutat i no sempre hem fet els deures», i ha afirmat que «des del govern municipal farem el necessari per evitar que aquests problemes es tornin a reproduir, per això treballem per tenir un contracte global del manteniment dels edificis».

Seguiran les protestes

Núria Sabaté, portaveu de la plataforma Can Casacuberta Oberta, assenyala que els sembla bé que des de l’ajuntament comencin a mobilitzar-se, tot i que «creiem que van una mica a remolc», diu. «Des del principi sabien, els diferents governs que hi han passat des d’aleshores, que el gran problema és la climatització i fins ara no s’ha firmat un contracte per resoldre aquest problema», remarca Sabaté.

Notícies relacionades

Així, la portaveu explica a aquest diari que l’entitat ciutadana té intenció de mantenir la manifestació programada per a aquest dijous i que estan pensant noves accions i mobilitzacions per recordar als veïns i a l’administració que la biblioteca segueix tancada, i així pressionar perquè les altres demandes que recull el manifest també es tinguin en compte.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO