460 expedients oberts més

L’Agència de l’Habitatge ha imposat cinc sancions per incomplir la nova llei del lloguer

  • L’ens veu «desorientació» entre els propietaris pels recursos presentats en el TC i diu que la llei és «plenament vigent»

  • Les primeres sancions tenen un import màxim de 6.000 euros i dues ja han sigut abonades

  • Les multes s’han posat als municipis de Tortosa, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Badalona

pisos

pisos

3
Es llegeix en minuts
ACN

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) ha imposat cinc sancions per incompliments de la nova llei que regula els preus del lloguer, aprovada el setembre del 2020. Les multes s’han posat als municipis de Tortosa, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Badalona, on s’han detectat les infraccions de no adjuntar l’índex del preu del lloguer al contracte o sobrepassar la renda establerta d’acord amb els criteris de la llei.

A part d’aquestes cinc sancions, la Generalitat té 460 expedients oberts en relació amb incompliments de la norma. Des de l’Agència de l’Habitatge han detectat «certa desorientació» entre els propietaris –la llei pot quedar tombada pel TC- i defensen que, de moment, la norma és «plenament vigent».

Les primeres sancions tenen un import màxim de 6.000 euros i dues ja han sigut abonades. Quant als 460 expedients oberts, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya s’està fent càrrec dels 169 que corresponen a persones físiques. De la resta d’expedients oberts, 127 recauen sobre l’Agència Catalana de Consum –s’encarrega dels tràmits amb persones jurídiques– i 164 sobre els diferents ajuntaments que han demanat poder regular els lloguers. Dels 169 expedients que gestiona l’AHC, ara mateix n’hi ha 14 d’incoats, és a dir, que només els falta rebre les al·legacions per part de la persona sancionada per proposar una sanció.

Quant a la detecció d’incompliments en la norma, l’agència explica que la més comuna és a través d’inspeccions aleatòries que es realitzen a través dels contractes dipositats a l’Institut Català del Sòl (Incasòl). Una altra via, en aquest cas menys habitual, són denúncies per part dels arrendataris que detecten irregularitats al contracte de lloguer. Segons detallen des de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, aquests casos no arriben a més de deu.

Pendents del Tribunal Constitucional

Malgrat que l’agència recorda que la seva voluntat no és sancionadora, creu que el control és necessari després d’haver obert 460 expedients. «Creiem que són molts», valora el secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala. En relació amb aquesta qüestió, Sala creu que alguns dels incompliments es deuen que existeix «certa desorientació» entre els propietaris per la inseguretat jurídica que envolta la normativa.

El secretari d’Habitatge i Inclusió Social creu que l’admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional (TC) de diferents recursos contra la norma catalana ha generat certs dubtes sobre si la llei és vigent. En paral·lel, el govern espanyol ha aprovat l’avantprojecte de llei de vivenda, que inclou mesures per contenir els preus del lloguer. En aquest sentit, Sala insisteix que la normativa catalana és «plenament vigent» i demana a tots els propietaris que «es posin en mans d’un professional» si volen llogar la seva vivenda per evitar ensurts.

D’altra banda, des del Govern desconeixen quan es pronunciarà el TC i insisteixen que, mentre el tribunal no es pronunciï, la Generalitat està «obligada a aplicar la norma».

Uns setanta municipis es declaren zona tensa

A Catalunya hi ha 51 municipis declarats com a zona de vivenda tensa, segons figura en el DOGC. Això són nou menys dels que declarava inicialment la llei. No obstant, entre 15 i 20 municipis més han sol·licitat declarar-se com a zona tensa, fet que elevaria entorn de 70 la xifra final.

Notícies relacionades

Segons apunta Sala, «resulta sorprenent que alguns dels municipis que s’han declarat zona tensa són municipis governats per partits polítics que han presentat recursos d’inconstitucionalitat» en contra de la llei catalana. «És un comportament antagònic», afegeix.

Més notícies de Badalona, l’Hospitalet, Santa Coloma i Cornellà en l’edició local de EL PERIÓDICO